Του Σάκη Μουμτζή
Μην τρομάξετε με αυτό που θα διαβάσετε και φέρει την υπογραφή μου.
«Αναμφίβολα ο Α. Τσίπρας και η κυβέρνηση του προσπαθούν. Μπορεί να μην τα καταφέρνουν σε όλα, αλλά έχουν δώσει το στίγμα τους στη σκληρή διαπραγμάτευση, κάτι που αναγνωρίζεται και από τους αντιπάλους της. Βέβαια, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, αλλά η γενική κατεύθυνση είναι σωστή».
Πιθανόν αυτά και άλλα παρόμοια θα έγραφα, αν αναλάμβανε την διεύθυνση του Liberal, ο... κ. Θ. Καρτερός. Μια εξευγενισμένη και comme il faut στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Κανένας δεν θα επιθυμούσε μια κραυγαλέα και απροκάλυπτη μετάλλαξη της φυσιογνωμίας της ιστοσελίδας. Ενώ κάποιος άλλος αρθρογράφος θα έγραφε -όπως γράφει αιφνιδίως στην πρώτη σελίδα του το «ΒΗΜΑ»- «αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία από τις μεταγραφές στελεχών».
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η δουλειά πρέπει να γίνεται κομψά. Πρώτα αμβλύνεται η κριτική προς την κυβέρνηση και αναδεικνύονται προβλήματα υπαρκτά ή ανύπαρκτα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και σε δεύτερη φάση η απλή κριτική μετατρέπεται σε διακριτική υποστήριξη.
Σήμερα ο κ. Σ. Ψυχάρης στο κεντρικό πρωτοσέλιδο άρθρο του, τα είπε όλα αυτά με μια αστική αβρότητα. «Θα γίνουν μεταβολές στο περιεχόμενο και στην αναδιάταξη της ύλης». Τι σημαίνει «θα γίνουν μεταβολές στο περιεχόμενο»; Μήπως ότι θα αλλάξει σταδιακά πολιτική άποψη η εφημερίδα; Το είδαμε στον πρωτοσέλιδο, άχρωμο, χθεσινό τίτλο και στα «προβλήματα» της ΝΔ. Και οι εξαιρετικοί αρθρογράφοι θα το δεχτούν; Κάποιοι θα εξακολουθήσουν να γράφουν για το άλλοθι της αντικειμενικότητας. Κάποιοι άλλοι ή θα σιωπήσουν ή θα προσαρμοσθούν στη νέα κατάσταση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις που εκπορθείται ένα στρατηγικό σημείο των αντιπάλων, σημασία έχει η εξουδετέρωση. Αν στην συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την στήριξη «φιλίων» θέσεων, ακόμα καλύτερα. Η κατάληξη των ΜΜΕ στην Βενεζουέλα, όπου όλα πέρασαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον Μαδούρο, διδάσκει πολλά.
Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός από το ίδιο κυβερνητικό επιτελείο που προσπάθησε ανεπιτυχώς να αλώσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, και για τις εφημερίδες. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να περιμένουμε και νέα παρέμβαση στο χώρο της τηλεόρασης.
Ήδη, χθες η κυριακάτικη εφημερίδα «Εποχή» που τιτλοφορείται ως εφημερίδα της ανανεωτικής Αριστεράς, σε άρθρο που υπογράφει «ειδικός συνεργάτης» και με τίτλο «ώρα μηδέν για την αδειοδότηση των σταθμών», γράφει τα παρακάτω στην πρώτη σελίδα: «Ωστόσο, υπάρχουν δύο τουλάχιστον λόγοι για τους οποίους η μάχη για την τηλεόραση είναι σημαντική. 1) Μεγάλο μέρος του κοινού της παραδοσιακής τηλεόρασης είναι άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία ακολουθούν συντηρητικές πολιτικές επιλογές, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης. Ο μεγάλος αριθμός, τους καθιστά υπολογίσιμη πολιτική δύναμη στο πολιτικό παιχνίδι. Ο δεύτερος είναι, ότι η τηλεόραση εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά την πολιτική ατζέντα».
Το μήνυμα είναι σαφές. Θα δοθεί νέα μάχη στον τηλεοπτικό χώρο, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να καθορίζει την πολιτική ατζέντα και τα «παππούδια» άνω των 65 ετών, να κάνουν... επαναστατικές επιλογές σε καιρό κρίσης. Όσοι νομίζουν πως αυτοί οι άνθρωποι αναγνωρίζουν και σέβονται την νομιμότητα, ζουν στον κόσμο τους. Το μόνο που αναγνωρίζουν και σέβονται και είναι ο οδηγός της δράσης τους, είναι η πολιτική βούληση τους. Όσο αδίστακτα και ξεδιάντροπα έθεσαν υπό τον έλεγχο τους το ιστορικό Συγκρότημα, εξίσου αδίστακτα και ξεδιάντροπα θα ξαναεπιχειρήσουν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους και τον χώρο της τηλεόρασης.
Και οι αφελείς και οι καλοπροαίρετοι και οι μετριοπαθείς, πρέπει να δουν κατάματα αυτή την ζοφερή πραγματικότητα.