Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
Όσα κάνει η κυβέρνηση στο Μάτι για να αποκαταστήσει την καταστροφή υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά που περιγράφει στο άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος επιλέγοντας και σωστά τους χαμηλούς από τους διθυραμβικούς τόνους για να τα περιγράψει.
Δεν είναι μόνον οι αλλαγές στο μοντέλο διαχείρισης που θα κληθούμε να αποτιμήσουμε αλλά το βαθμό που το εγχείρημα στο Μάτι θα αλλάξει τις αντιλήψεις μας για τον τρόπο που παράγεται η πολιτική μέσα από ένα διαφορετικό, από το σημερινό, τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ κοινωνίας και κράτους.
Στο Μάτι η τοπική κοινωνία είχε δραστηριοποιηθεί πολύ πριν την κυβερνητική αλλαγή και προσπαθούσε μόνη της, εκ των ενόντων, να επιλύσει τα προβλήματά της με αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη και με τη συνδρομή ιδρυμάτων και ιδιωτών, προσπαθώντας να υπερβεί ένα αναποτελεσματικό κράτος.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούσε πολύ άνετα και χωρίς μάλιστα να την κατηγορήσει κανείς γιαυτό, να δώσει τις ευλογίες της στην προσπάθεια των κατοίκων, να τους διευκολύνει στα πρακτικά, να αναλάβει το κράτος την περίθαλψη των εγκαυματιών, να τους αδειάσει το περίφημο οικόπεδο από την καύσιμη ύλη και να οργανώσει και μια τελετή για να βραβεύσει τους ιδιώτες και τους χορηγούς.
Όμως όχι. Η κυβέρνηση αποφάσισε ο κρατικός μηχανισμός να προσέλθει στην περιοχή δυναμικά και να αναλάβει την ευθύνη του ρόλου που του αναλογεί και να δηλώσει “Είμαι κι εγώ εδώ” αντί να σπεύσει ν'απομακρυνθεί ανακουφισμένο που κάποιος άλλος ανέλαβε να επιτελέσει το ρόλο του.
Η ίδρυση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης που θα αναλάβει, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, ένα σημαντικό μέρος των έργων αποκατάστασης στη Ραφήνα και τον Μαραθώνα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κανονική αλλαγή παραδείγματος που μπορεί να επιφέρει σαρωτικές αλλαγές όχι μόνο στον τρόπο οργάνωσης αλλά πολύ βαθύτερα στην αντίληψή μας και εν τέλει στη συνείδησή μας για όλα όσα βρίσκονται στον πυρήνα της κοινωνικής μας οργάνωσης: το κράτος και τη σχέση μας αυτό.
Η κυβέρνηση να μην διστάσει στιγμή να δοθεί σε αυτό το εγχείρημα με σοβαρότητα, πανέτοιμη να διδαχτεί, να κωδικοποιήσει το μοντέλο ώστε να μπορεί να το αναπαράγει υπό διαφορετική, κάθε φορά, κλίμακα και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια καταστροφή.
Πρέπει να αλλάξει η σχέση μας με το κράτος. Πόσα χρόνια το συζητάμε αυτό; Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το Μάτι μας δίνει ακριβώς αυτή την ευκαιρία: να αλλάξουμε, επιτέλους, το παράδειγμα.