Με ήπιους ρυθμούς συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα, εξαιτίας των μαζικών συγκεντρώσεων που παρατηρήθηκαν κατά τις ημέρες του δεκαπενταυγούστου, με τους νέους κάτω των 30 ετών να αποτελούν τους «πρωταγωνιστές» της διασποράς, αφού στην πλειονότητά τους έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό στον περίγυρό τους.
Η συνέχιση της μετάδοσης του ιού όμως, αποτελεί και την αιτία για επέκταση των κατά τόπους περιοριστικών μέτρων, όπου η διασπορά περνά στις τοπικές κοινωνίες. Τότε, δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος για περαιτέρω εξάπλωση του ιού στις γύρω περιοχές, ξεπερνώντας τους δήμους, φτάνοντας να επεκταθεί και σε ολόκληρες περιφερειακές ενότητες ή ακόμη και σε γειτονικές περιφερειακές ενότητες.
Το επιστημονικό και κυβερνητικό επιτελείο μελετά καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώνονται από τα νέα κρούσματα, και προσαρμόζει τα μέτρα ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής.
Με το δεδομένο αυτό, παρατάθηκαν χθες ως τις 15 Σεπτεμβρίου, όλα τα βασικά περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί σταδιακά από τις αρχές του καλοκαιριού, καθώς και έκτακτα αυστηρότερα μέτρα στη Λέσβο, Ζάκυνθο, Ημαθία, ενώ παρατάθηκαν για δυο ακόμη εβδομάδες τα μέτρα σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Χαλκιδική και Χανιά. Επιδημιολογικά επιβαρυμένες παραμένουν οι Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.
Τα σημαντικότερα εργαλεία σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, παραμένουν η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας, δύο παράμετροι που σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν ικανές να εξαλείψουν τον ιό στη χώρα μας μέσα σε 14 ημέρες, αν όλοι μας τηρούσαμε τα μέτρα αυτά.
Ο υφυπουργός επεσήμανε στη χθεσινή ενημέρωση τη δυνατότητα αυτή, τονίζοντας ότι τώρα γνωρίζουμε περισσότερα για τον ιό, και χρησιμοποιούμε καλύτερα τα διαθέσιμα «εργαλεία» της δημόσιας υγείας (αποστάσεις, μάσκες, ατομική υγιεινή), έγκαιρα, με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να αποφύγουμε ένα γενικευμένο lockdown.
Lockdown - Πώς το αποφεύγουμε
Στηριζόμενοι στην ιχνηλάτηση, η διερεύνηση των επαφών των νέων περιστατικών είναι αυτή που προσδιορίζει το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Εάν πρόκειται για περιορισμένο αριθμό ατόμων, τότε η απομόνωσή τους είναι αρκετή. Εάν πρόκειται όμως για εκτεταμένο αριθμό επαφών που με τη σειρά τους είχαν και οι ίδιοι επαφές με μεγάλο αριθμό ατόμων, τότε οι κίνδυνοι διασποράς είναι πολύ μεγαλύτεροι.
Στο σημείο αυτό έχουν σημασία και οι μετακινήσεις των επαφών, αν πρόκειται για τον ίδιο δήμο ή όχι. Και εδώ λαμβάνεται υπόψιν και η αυτονομία της κάθε περιοχής, όπως π.χ. η Κρήτη ή η Αττική.
Η παρακολούθηση των επαφών και των πιθανών κρουσμάτων διερευνάται σε επίπεδο δήμων ή περιφερειακών ενοτήτων και όταν ανακαλύπτεται πιθανή διασπορά σε όμορους δήμους ή ενότητες, τότε αυστηροποιούνται τα μέτρα και ανακόπτεται η πορεία επέκτασης του ιού, έγκαιρα.
Τα σχολεία
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, τα σχολεία θα ανοίξουν όπως έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, ενώ αναμένεται από τις επιστημονικές παιδιατρικές εταιρίες, να εκδοθούν και σχετικές οδηγίες για το ποιά παιδιά θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στο σχολείο. Δεν έχει αποφασιστεί να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, καθώς διαπιστώθηκε ότι το όφελος δεν θα είναι σημαντικό, αντίθετα θα δημιουργούνται περισσότερες πιθανές εστίες.