Μας περιμένουν μεγάλες εντάσεις με τη Ρωσία

Μας περιμένουν μεγάλες εντάσεις με τη Ρωσία

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συγκαταλέγεται σε εκείνους τους Έλληνες πολιτικούς που είχαν πάντα ξεκάθαρη θέση υπέρ της οικοδόμησης ισχυρών πολιτικοοικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Η απέλαση των ρώσων διπλωματών που έγινε γνωστή ανήμερα της Συνόδου του ΝΑΤΟ αποτελεί σύμφωνα με τον γραμματέα της ΛΑΕ «μήνυμα υποταγής» της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου απέναντι στις ΗΠΑ και σηματοδοτεί την κορύφωση της ρήξης των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα εξελίσσεται στον «νέο-ψυχροπολεμικό θώρακα της Δύσης στην ανατολική Μεσόγειο» και οι εξελίξεις προοιωνίζουν πλέον μεγάλες εντάσεις με τη Ρωσία ενώ εκτιμά πως η χώρα μας θάβει την άμυνα και την ασφάλειά της σε μια περίοδο που είναι ζωτικό για την επιβίωσή της να αναπτύξει πολυδιάστατες εξωτερικές και διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα

- Γιατί θεωρείτε ότι η ελληνική κυβέρνηση προέβη στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έδωσαν εξετάσεις πλήρους υποταγής και αφοσίωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στο ΝΑΤΟ. Ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε οικόπεδό τους. Ό,τι ζητήσουν από εδώ και πέρα θα το έχουν. Είναι ο νέο-ψυχροπολεμικός θώρακας της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια από τις πιο καταστροφικές πολιτικές που έχει διανοηθεί να ασκήσει κυβέρνηση και ειδικότερα Πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα. Έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο.

- Θεωρείτε ότι πρόκειται για μια ενέργεια που υπαγορεύτηκε από τις ΗΠΑ ή άλλες ξένες δυνάμεις και για ποιο λόγο;

Δεν πιστεύω ότι κατ' ανάγκη υπαγορεύτηκε. Θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας την επέλεξε ως κίνηση για έναν και μόνο λόγο: Ήθελε να στείλει το μήνυμα στις ΗΠΑ ότι εδώ έχουν έναν αφοσιωμένο ακόλουθο ο οποίος είναι διαθέσιμος για κάθε χρήση. Και νομίζω ότι σε αυτό έπαιξαν ειδικό ρόλο οι κύριοι Κοτζιάς και Καμμένος οι οποίοι ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον σε φιλοαμερικανισμό και για το ποιος θα φανεί περισσότερο χρήσιμος στις ΗΠΑ με τον πλέον κυνικό τρόπο.

- Όλη αυτή η υπόθεση πιστεύετε ότι εξυπηρετεί το αφήγημα της κυβέρνησης ότι είναι υποκινούμενα από τη Ρωσία τα συλλαλητήρια και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πολιτών ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών;

Αυτά τα συλλαλητήρια δεν έχουν καμιά σχέση με την Ρωσία, ενώ έχουν λάθος προσανατολισμό και ουσία. Δεν νομίζω ότι μπορούν να έχουν καμιά άλλη προοπτική από το να δώσουν στην ακροδεξιά μια κάποια λαϊκή και κοινωνική υπόσταση.Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι ο περισσότερος κόσμος που συμμετέχει στα συλλαλητήρια είναι ακροδεξιός, ούτε ότι διαπνέεται σώνει και καλά από εθνικιστικές διαθέσεις. Υπάρχει κόσμος ο οποίος κινείται από αγνές εθνικές ευαισθησίες και ο οποίος θέλει να εκφράσει την αντίθεσή του στην απαράδεκτη, έτσι κι αλλιώς, συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

-Επί της διαδικασίας γιατί το γεγονός της απέλασης αποσιωπήθηκε και εν συνεχεία υπήρξε διαρροή ανήμερα της Συνόδου Κορυφής;

Δεν μπορώ να έχω γνώση για τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς που μεσολάβησαν. Έτσι κι αλλιώς είτε η απόφαση ανακοινώνονταν λίγες μέρες πριν ή λίγες ημέρες μετά, δεν θα άλλαζαν πολλά πράγματα. Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση αποφάσισε μια αποφράδα ημέρα όπως η σημερινή που υπέγραψε την πρόσκληση για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ να απελάσει και τους Ρώσους διπλωμάτες, αυτή η σύμπτωση είναι τραγική γιατί δείχνει ότι η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε μια παρακμάζουσα αποικία των Ηνωμένων Πολιτειών και βεβαίως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της Γερμανίας.

- Τι πιστεύετε ότι μεσολάβησε το τελευταίο διάστημα και επιδεινώθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία;

Όσοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις, γνώριζαν ότι υπήρχε ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις εξαιτίας της Ελλάδας, η οποία επιμελώς αποκρύβονταν από τη ρώσικη διπλωματία η οποία δεν συνηθίζει να σηκώνει στη δημοσιότητα θέματα τα οποία η άλλη πλευρά δεν τα εγείρει δημοσίως. Η ένταση υπέβοσκε και σταδιακά γινόταν όλο και μεγαλύτερη ώσπου φτάσαμε στη σημερινή κορύφωση  η οποία για αυτούς που γνωρίζουν δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Δηλώσεις και συνεντεύξεις που προσπαθούσαν να εξωραΐσουν την κατάσταση στις ελληνορωσικές σχέσεις δεν ανταποκρίνονταν καθόλου στην πραγματικότητα. Αν δούμε μια προς μια τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ήταν όλες υποταγμένες σε έναν και μόνο στόχο: στην οικοδόμηση του νέου ψυχροπολεμικού τείχους απέναντι στη Ρωσία.

-Πως πιστεύετε ότι θα επηρεάσει στο μέλλον τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις η απέλαση των ρώσων διπλωματών;

Οι σχέσεις πια έχουν διαρραγεί. Είναι πολύ κακές. Η Ελλάδα διατηρεί ακόμη αδικαιολόγητες κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Δεν κάνει τίποτα προκειμένου και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ίδια να άρουν αυτές τις κυρώσεις. Η Ελλάδα επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει διακόψει αδικαιολόγητα τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία. Είναι από τις λίγες χώρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έχει φτάσει σε αυτή η ρήξη των σχέσεων με τη Συρία υπακούοντας σε μια τυφλή αντιρωσική γραμμή που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Η Ελλάδα επίσης ας μην ξεχνάμε ότι παρακολουθεί δορυφορικά το Ισραήλ. Ακύρωσε επίσης τη συμφωνία που είχα κάνει εγώ ως υπουργός Ενέργειας το 2015 για τον ελληνορωσικό αγωγό φυσικού αερίου το οποίο ήταν ένα κρίσιμο γεωστρατηγικό έργο για την οικονομία και την γεωπολιτική παρουσία της Ρωσίας. Επομένως η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να υψώνει συνεχώς τείχη απέναντι στη Ρωσία. Πολύ περισσότερο βεβαίως, να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα δέχθηκε να γίνει η βάση ελικοπτέρων στην  Αλεξανδρούπολη και η βάση κατασκοπευτικών- βομβαρδιστικών Drones στη Λάρισα, ενέργειες που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για τη Ρωσία. Επίσης κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε αρκετοί και έχει ιδιαίτερη οικονομική και γεωστρατηγική αξία, είναι τα σχέδια της Ελλάδας να γίνει πύλη εισόδου από την Αλεξανδρούπολη στην Ευρώπη για το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο, ένα καύσιμο ευθέως ανταγωνιστικό έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου.  

Όλα αυτά προοιωνίζονται μεγάλες εντάσεις με τη Ρωσία, επικίνδυνες για την εθνική μας ασφάλεια.

- Το γεγονός ότι η χώρα μας όπως λέτε κι εσείς στέλνει ένα καθαρό μήνυμα πως ανήκει στη Δύση, δεν λειτουργεί θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα;

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή θάβει την άμυνα και την ασφάλειά της. Την παραδίδει σε έναν πολύ αβέβαιο σύμμαχο ο οποίος δυστυχώς για εμάς έχεις βάλει όλα τα χαρτιά των συμφερόντων του στην Τουρκία. Νομίζω ότι περιμένουν την χώρα μας πολύ κακές ημέρες διότι, πέραν των πολλών άλλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν έδαφος στην περιοχή και παγκοσμίως. Έχουν ηττηθεί στη Μέση Ανατολή, ενώ το ΝΑΤΟ ξεθωριάζει.

Σε αυτή τη συγκυρία η χώρα όφειλε να αναπτύξει πολυδιάστατες εξωτερικές και διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Είναι ζωτικό για την επιβίωσή της. Αντιθέτως η Ελλάδα των Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένου είναι μια καταδικασμένη, παρακμιακή και ξεπεσμένη Ελλάδα η οποία δεν μπορεί να προασπίσει στοιχειωδώς τα πιο κρίσιμα συμφέροντά της.