«Καλησπέρα στην ομάδα. Έλεγα πως δεν θα στείλω τα παιδιά μου στο σχολείο αν γίνει υποχρεωτική η μάσκα. Αλλά το ξανασκέφτηκα. Αυτό θέλουν. Θέλουν να έχουν όλα τα πειθαρχημένα παιδιά μαντρωμένα και τους γονείς τους φακελωμένους. Όχι … δεν θα σας κάνω το χατίρι. Θα στείλω το παιδί μου ΧΩΡΙΣ μάσκα στο σχολείο, και θα του τάξω μία σοκολάτα για κάθε μάσκα παιδιού που θα μου φέρνει στο σπίτι!!!!» γράφει ένας χρήστης.
Άλλοι πάλι προσπαθούν να δώσουν σε αυτόν τον παραλογισμό και ιδεολογικό υπόβαθρο.
«Όλα τα παιδιά στο σχολείο χωρίς μάσκες. Ας καταλάβουν ότι τα παιδιά μας δεν είναι πιόνια τους!» αναφέρει άλλη ανάρτηση.
Μία από τις ομάδες η οποία έχει μόλις λίγες μέρες που έχει δημιουργηθεί «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο», ήδη φιλοξενεί περισσότερα από 14.000 μέλη, όπου έκπληξη αλλά και ανησυχία προκαλεί το μένος των αναρτήσεων, υπήρξε η αφορμή για να ξεκινήσει Έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η ιστοσελίδα μπορεί προσωρινά να κατέβηκε ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα παραμένει. Λίγες μέρες πριν να ανοίξουν τα σχολεία, με τα κρούσματα από τον κορονοϊό να σημειώνουν καθημερινά αριθμό τριψήφιο και τους συνωμοσιολόγους να συνεχίζουν να υποστηρίξουν το μακρύ τους και το κοντό τους.
Κρίνοντας ότι το όλο θέμα χρήζει ψυχανάλυσης, καταφύγαμε στην ψυχολόγο και συγγραφέα Μαριέττα Πεπελάση.
Συνέντευξη στην Ελένη Γκίκα
«Αναμφίβολα είμαστε μπροστά σε ένα γεγονός πρωτόγνωρο, η πανδημία στη ζωή μας έσκασε σα μια χειροβομβίδα, πρόκειται για γεγονός ανεξέλεγκτο, η απειλή είναι μεγάλη, ο κάθε άνθρωπος αισθάνεται ανασφάλεια, από το γεγονός ότι πια δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα. Έχουμε μπει σε μια νέα, διαφορετική εποχή, κάτι που το αντιλαμβανόμαστε όλοι», υποστηρίζει η κυρία Πεπελάση.
«Τώρα, αν σε όλα αυτά προσθέσουμε θεωρίες συνωμοσίας, το ότι ο ένας λέει το μακρύ του και το κοντό του, συν την ημιμάθεια που ήταν και είναι η χειρότερη μορφή γνώσης, μπορούμε να πούμε ότι κάπου έχουμε μπερδευτεί και διχαστεί», μας εξηγεί το φαινόμενο προσπαθώντας να δείξει κατανόηση.
Ωστόσο πάντα το νόμισμα έχει δυο όψεις. Και η Μαριέττα Πεπελάση μας τις υποδεικνύει:
«Όσον αφορά ειδικά τους γονείς, και αυτή την υστερία η οποία έχει ξεσπάσει, όλοι γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες δεκαετίες συνηθίζουν να εναποθέτουν τις ζωές τους και τα όνειρά τους στα παιδιά τους. Θεωρούν τις ζωές των παιδιών τους προέκταση και συνέχειά τους, κατά συνέπεια έχουν και λόγο επάνω σ’ αυτές. Στα σχολεία τους, στις παρέες τους, στις σπουδές τους, επομένως και στο αν θα φορέσουν μάσκες ή όχι, κι εδώ επικρατεί ο μεγάλος διχασμός». Εξηγεί η ψυχολόγος Μαριέττα Πεπελάση. Για να συμπληρώσει: «Κι αφήνουμε για το τέλος τα ανυπότακτα Ελληνάκια! Όλοι μας βλέπουμε τα Κινεζάκια με πόση φρόνηση και υπομονή φορούν τη μάσκα τους, αλλά όλο αυτό είναι κάτι που ξεκινά απ’ το σπίτι, τα Κινεζάκια έχουν μάθει να είναι πειθαρχημένα, κάτι που δεν ισχύει φυσικά για τα Ελληνάκια».
Ευελπιστώντας στην καλύτερη έκβαση όλων αυτών, είναι ένα θέμα στο οποίο θα επανέρθουμε σύντομα. Διότι θα ακολουθήσουν και τα κύματα αντιεμβολιαστών, τα σχολεία ανοίγουν, τα εμβόλια έρχονται, κι όλοι κατανοούμε ότι μας περιμένει ένας δύσκολος κι απρόβλεπτος χειμώνας.