Η εκτίναξη της βίας θα συνεχίσει με δυναμικές αντιγραφής του παρελθόντος οι οποίες ενδεχομένως θα φτάσουν σε ακραίες εκφάνσεις όπως είναι η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής. Η χαμηλής έντασης βία θα αυξήσει τις εμφανίσεις της με απροσδιόριστα αποτελέσματα για το χρήστη αλλά και για τους αποδέκτες της, τονίζει στο Liberal.gr, η Μαίρη Μπόση για τις περισσότερες από 400 επιθέσεις μετά την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα.
Μιλώντας στο Liberal.gr, η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας τονίζει ότι στους συγκεκριμένους χώρους υπήρξαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν καθοδηγητές όλων των τύπων και ολόκληρου του ηλικιακού φάσματος. Και προσθέτει ότι υπάρχουν «κοινά σημεία» που ενώνουν τις οργανώσεις που επιλέγουν τη βία και τις πράξεις τρομοκρατίας.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Από τότε που ξεκίνησε απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας έχουν γίνει πάνω από 400 επιθέσεις. Και μπορεί να μην υπάρχει ο ιδεολογικό-πολιτικός μανδύας του παρελθόντος, εντούτοις συντηρείται μια συνεχής αντιπαράθεση. Ποια η γνώμη σας;
Η απεργία πείνας ενός καταδικασμένου μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως συνεκτικός ιστός για τη δράση οργανώσεων με διαφορετικούς στόχους, σκεπτικά και οπτικά. Η πολιτική συγκρότηση και οι υποκειμενικές αντιλήψεις παρελθόντων ιδεολογιών εκλείπουν καταφανώς από τις συγκεκριμένου τύπου οργανώσεις από την δεκαετία του 1990, ωστόσο υπάρχουν «κοινά σημεία» που ενώνουν τις οργανώσεις που επιλέγουν τη βία και τις πράξεις τρομοκρατίας με σημαντικότερη την αντίθεση τους με την κρατική εξουσία.
Οι αντιπαραθέσεις με το κράτος οι οποίες θεωρούνται εξ’ ορισμού, τα πολιτικά κόμματα, ή τους θεσμούς θεωρούνται εχθρικά διακείμενοι προς τις δικές τους 'ασαφείς' μελλοντικές επιδιώξεις.
- Εκτιμάτε ότι υπάρχει τάση επανεμφάνισης διαφόρων καθοδηγητών και πού θα μπορούσε να φτάσει αυτό;
Στους συγκεκριμένους χώρους υπήρξαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν καθοδηγητές όλων των τύπων και ολόκληρου του ηλικιακού φάσματος. Η εκτίναξη της βίας θα συνεχίσει με δυναμικές αντιγραφής του παρελθόντος οι οποίες ενδεχομένως θα φτάσουν σε ακραίες εκφάνσεις όπως είναι η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής. Η χαμηλής έντασης βία θα αυξήσει τις εμφανίσεις της με απροσδιόριστα αποτελέσματα για το χρήστη αλλά και για τον αποδέκτη αυτής. Οι αιτίες που προκαλούν αυτή τη βία είναι παρούσες και νομίζω θα επιτρέψουν στις οργανώσεις αυτού του τύπου να τις εκμεταλλευτούν.
- Η τρομοκρατία έχει πολλές μορφές, όμως είτε μέσα από τρικάκια και προκηρύξεις, είτε μέσα από γκαζάκια και άλλες επιθέσεις, ο στόχος είναι ο ίδιος. Τι πρέπει να κάνει η πολιτεία;
Η πολιτεία είτε εθελοτυφλεί, είτε λειτουργεί κατασταλτικά δημιουργώντας έναν αδιάκοπο κύκλο βίας. Η ικανότητα μιας πολιτείας να αντιληφθεί σε βάθος, να κατανοήσει τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και να λειτουργήσει προληπτικά κατά της γέννησης και της ανακύκλωσης της βίας αποτυπώνει το βαθμό της ωριμότητας της.
Πολλά ευρωπαϊκά κράτη το είχαν αντιληφθεί έγκαιρα και λειτούργησαν με πολλές μεθόδους για να προλάβουν αλλά και για να εξαλείψουν τις αιτίες αναπαραγωγής της βίας του συγκεκριμένου είδους. Αυτό δεν συνέβη ποτέ στην Ελλάδα, το αντίθετο θα έλεγα, εδώ οι αλληλοκατηγορίες, οι ατυχείς ή άστοχες δηλώσεις είναι στην ημερήσια διάταξη επιτρέποντας το φαινόμενο της βίας να συνεχίζει απροκάλυπτα τη δράση του.
* Η Μαίρη Μπόση είναι καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς