Του Λυκούργου Λιαρόπουλου
Δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας είναι έξυπνος. Είμαι απόλυτα βέβαιος, όμως, πως ο ίδιος το πιστεύει. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά γίνεται επικίνδυνο όταν το πιστεύουν στο κόμμα του και φρίκη όταν ψηφίζεται από τον ελληνικό λαό. Και επειδή και τα δύο έχουν συμβεί, θυμήθηκα την παροιμία μας «Το έξυπνο πουλί από την μύτη πιάνεται». Πάντα είχα την απορία για το τι ακριβώς σήμαινε αυτό και είπα να το γκουγκλάρω. Ιδού τα αποτελέσματα:
Η φράση προέρχεται από ένα συγκεκριμένο τρόπο κυνηγιού που θυμίζει αυτόν των ψαράδων. Όπως τα ψάρια πιάνονται με αγκίστρια πάνω στα οποία έχουν τοποθετηθεί δολώματα, με τον ίδιο τρόπου μπορούν να πιαστούν και πουλιά. Έτσι, παλιότερα, ορισμένοι κυνηγοί πήγαιναν σε μέρη που γνώριζαν ότι μαζεύονταν πουλιά και άπλωναν τα δίχτυα τους με αγκίστρια δολωμένα στην άκρη με σκουλήκια ή σπόρους. Τα πουλιά πεινασμένα ορμούσαν και με το ράμφος τους κατάπιναν τα δολώματα. Μαζί όμως με αυτά κατάπιναν και τα αγκίστρια κι αιχμαλωτίζονταν.
Αθάνατη λαϊκή σοφία, αναδεικνύεται όταν έχει γενική εφαρμογή σε ανάλογες περιπτώσεις. Θα ξαναπώ ότι είμαι σίγουρος πως ο κ. Τσίπρας περνιέται για «έξυπνος». Φαίνεται, όμως, πως όπως τα πουλιά της ιστορίας μας, ήταν απλώς «πεινασμένος». Ήθελε να κρατήσει για πολύ αυτήν την αφιλότιμη την Εξουσία με όλη τη σαγήνη που κουβαλάει. Έστησε, λοιπόν μία παγίδα με το Σκοπιανό, αλλά μάλλον έπεσε ο ίδιος στο Δίχτυ με τα αγκίστρια.
Αγνόησε κατ' αρχήν τον συνεταίρο του, που ήταν ακόμη πιο πολύ από τον ίδιο λάτρης της Εξουσίας. Συμφώνησαν σε μία παρωδία εθνικής διαπραγμάτευσης, σίγουροι πως ο Μητσοτάκης δεν θα τολμούσε να πάει «κόντρα» στην σαφώς εκφρασμένη «λαχτάρα» του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρώπης να δουν τα Σκόπια στην «αυλή» τους. Έβαλε και τον Έλληνα «Μέτερνιχ» να κάνει την παράσταση « Η Εξωτερική Πολιτική είμαι Εγώ» και νόμισε πως «καθάρισε». Και ίσως θα τα κατάφερνε, αν ο Κοτζιάς δεν τα έκανε μούσκεμα συμφωνώντας για «Μακεδονική Γλώσσα και Εθνότητα».
Ο Μητσοτάκης, όμως, φάνηκε πιο …έξυπνος. Κατάλαβε πως τα «κυβικά» της φθαρμένης Κυβέρνησης δεν ήταν για τέτοιους ακροβατισμούς με την Ιστορία μας. Είχαμε «δεχθεί» με το ζόρι τον «Γεωγραφικό Προσδιορισμό», όχι, όμως, την απάτη με τα άλλα. Αυτή η Συμφωνία δεν περνάει εδώ και είναι κάτι που μπορεί να εξηγήσει στους Εταίρους και Συμμάχους. Ως επόμενη Κυβέρνηση, θα τα καταφέρει καλύτερα. Εν τω μεταξύ, όμως, θα έχει φανεί πως οι λαϊκές παροιμίες είναι σωστές, μόνο αν τις καταλάβεις καλά. Αν όχι, κινδυνεύεις να πιαστείς στο δίκτυ που έστησες για άλλον.