Λίστα = Μη συμμετοχή & διαπλοκή (το κακό παράδειγμα της Ρουμανίας)

Λίστα = Μη συμμετοχή & διαπλοκή (το κακό παράδειγμα της Ρουμανίας)

Του Ηλία Παπαγεωργιάδη*

Την Κυριακή που μας πέρασε είχαμε εκλογές στη Ρουμανία για τα δύο όργανα της Δημοκρατίας, τη Βουλή και τη Σύγκλητο. Κέρδισαν καθαρά οι Σοσιαλιστές, με ατζέντα τύπου Tony Blair (προστασία στον πολίτη και χαμηλοί φόροι για τις επιχειρήσεις), συνετρίβησαν οι Φιλελεύθεροι, που βρέθηκαν χωρίς πρόγραμμα και εμφανίστηκε ένα νέο κόμμα με προτεραιότητα την πάταξη της διαφθοράς.

Ο νικητής Liviu Dragnea έσπευσε να δηλώσει ότι θα σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι σε ατλαντικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έχει υποσχεθεί ακόμη χαμηλότερους φόρους για τις μικρομεσαίες εταιρίες. Κανένα «ακραίο» κόμμα δεν έπιασε το όριο του 5% για να μπει στη Βουλή.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Σοσιαλιστές ήταν αυτοί που μείωσαν ραγδαία τους φορολογικούς συντελεστές και απογείωσαν την Οικονομία, ήταν λογικό να επιβραβευθούν από τους ψηφοφόρους.

Εκλογές με λίστα: Οι «βαρόνοι» τοποθετήθηκαν σε εκλόγιμες θέσεις

Στη Ρουμανία οι εκλογές γίνονται με λίστα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου (μέχρι να κλείσουν οι λίστες) να γίνει ο... «κακός χαμός» στα μεγάλα κόμματα, για το ποιος θα τοποθετηθεί που. Γνωστοί πολιτικοί άλλαξαν περιφέρειες και νομούς, σχεδόν όλες οι εκλόγιμες θέσεις καταλήφθηκαν από τους απολύτως αρεστούς κάθε ηγεσίας, ενώ δεν έλειψαν οι κραυγές και οι ψίθυροι για συναλλαγές. Όταν κάποιος έχει τη δύναμη να σε χρίσει, ουσιαστικά, βουλευτή ή γερουσιαστή, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εκμεταλλευτεί προς όφελός του αυτό το προνόμιο.

Δεκάδες ήταν οι περιπτώσεις που οι τοπικές οργανώσεις πρότειναν / επέμειναν για την επιλογή άλλων υποψηφίων, όμως σχεδόν πάντα η διοίκηση του κόμματος απλά αγνόησε τις επίμονες εκκλήσεις των τοπικών στελεχών. Άρα η περίπτωση να «μπει κάποιος στο ψηφοδέλτιο και να κάνει την έκπληξη για να εκλεγεί» απλά δεν υπάρχει...

Αποτέλεσμα: Χαμηλότατη συμμετοχή

Στην αρχή της ημέρας, φάνηκε ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, όμως τελικά αυτή κυμάνθηκε μόλις στο 40%. Για πρώτη φορά υπήρξε συνεχής ηλεκτρονική κάλυψη της συμμετοχής σε όλους τους νομούς, με ανανέωση των στοιχείων ανά 5 λεπτά, καθώς και στατιστικά για το ποιες ηλικίες ψήφισαν.

Η έλλειψη επαφής με την κοινωνία και η τοποθέτηση «εκλεκτών» που δεν είχαν ιδέα για τα τοπικά προβλήματα και τις ανάγκες κάθε νομού, οδήγησαν τους ανθρώπους κάτω των 45 σε ουσιαστική αποχή. Ψήφισαν οι πολίτες άνω των 45, ένα κοινό όπου παραδοσιακά οι Σοσιαλιστές έχουν πλεονέκτημα, ενώ η επιλογή τους να προσεγγίσουν τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες και να μειώσουν τους φόρους ανταμείφθηκε με σημαντική άνοδο στις μεγάλες πόλεις, εκεί που παραδοσιακά ήταν πιο αδύναμοι.

Συμπέρασμα: Το νέο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας θα είναι σχεδόν ίδιο με το παλιό, μιας και με τη λίστα οι πολίτες δεν πήγαν να ψηφίσουν. Ακόμη και αυτοί που πήγαν όμως, δε μπορούσαν να ψηφίσουν υποψηφίους της αρεσκείας τους, ανατρέποντας τα δεδομένα.

Λύση του προβλήματος, όχι μεταφορά του στην Αθήνα

- «Άρα όχι στη λίστα και συνέχιση του τοπικού ρουσφετιού;»

- «Άρα λύση του προβλήματος και καταπολέμηση των αιτίων του, όχι μεταφορά του από την τοπική κοινωνία στην πρωτεύουσα. Ίσως είναι λογική μία αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αφήσουμε 50 – 100 «στελέχη και παρατρεχάμενους» να ορίζουν ποιοι είναι οι άριστοι που θα χρίζονται βουλευτές»

ΥΓ.1. Πώς τα καταφέρνουν αυτοί οι Ρουμάνοι... Από το 1992 ως σήμερα κάνουν εκλογές μόνο μία φορά κάθε 4 χρόνια. Είναι σίγουρο ότι δεν ξέρουν από Δημοκρατία, όπως εμείς οι Έλληνες...

ΥΓ.2. Όπως σε κάθε κανονική Ευρωπαϊκή χώρα, οι ομογενείς της Ρουμανίας ψήφισαν και αυτοί. Μάλιστα αυτή τη φορά θα έχουν και τους δικούς τους βουλευτές (4) και γερουσιαστές (2).

[email protected]

*Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου και Αντιπρόεδρος της Ρουμανικής «ΠΑΣΕΓΕΣ»