LiberalX Education: «Το αυτόνομο και δημιουργικό σχολείο του μέλλοντος»

LiberalX Education: «Το αυτόνομο και δημιουργικό σχολείο του μέλλοντος»

Το Εκπαιδευτικό Σύστημα στην Ελλάδα έχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανένας που να μην το ομολογεί. Και η Οικονομία έχει πρόβλημα, όπως και η Πολιτική. Γενικότερα, πρόβλημα έχει η Δημοκρατία που διαθέτουμε ως βίωμα και ως πολίτευμα.

Κάθε φορά όμως, που η πολιτεία προσπαθεί να να βελτιώσει τις συνθήκες αποτυγχάνει. Και σε άλλους τομείς αλλά κυρίως στην Εκπαίδευση.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή κάθε εξουσία χρησιμοποιεί τον συγκεντρωτισμό, προκειμένου να παρέμβει σε ζητήματα τα οποία ούτε γνωρίζει ούτε και διαθέτει την εγγύτητα να τα επιλύσει.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σχολεία της χώρας; Νευρώσεις, αδιέξοδα, έλλειψη οράματος, εμμονή στην παράδοση και αποκλεισμός της εκπαιδευτικής κοινότητας από μία εξωσχολική πραγματικότητα που εξελίσσεται ραγδαία. Χωρίς όμως, το σχολείο να μπορεί να την παρακολουθήσει.

Ποια είναι η φιλελεύθερη πρόταση για την Εκπαίδευση; Αυτονομία και δημιουργικότητα! Σε πανεπιστήμια και σε σχολεία. Χωρίς διαχωρισμούς σε ιδιωτικά και δημόσια και χωρίς παρωχημένες ιδεολογικές ετικέτες. Ευχέρεια και ευελιξία στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε φορείς, σε οργανισμούς, σε ιδρύματα, σε ιδιώτες να αναπτύξουν ιδέες και να εκπονήσουν ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα για τα σχολεία τους. Πάντα υπό την εποπτεία ενός εθνικού σχεδιασμού αλλά με αυτοδιαχείριση στις εκπαιδευτικές επιλογές τους.

Λίγοι άνθρωποι από το Υπουργείο δεν μπορούν να δώσουν τις ιδέες τους για να κατευθύνουν χιλιάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες όμως διευθυντές μονάδων και εκπαιδευτικοί έχουν την δυνατότητα να κάνουν θαύματα, αναπαράγοντας ελεύθερα τις εμπνεύσεις τους και ανοίγοντας τις πόρτες του σχολείου τους και σε άλλους: επιστήμονες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, αθλητές.

Μπορεί μια ημερίδα να αλλάξει κάτι στον συγκεντρωτισμό του Εκπαιδευτικού Συστήματος; Προφανώς όχι. Μπορεί όμως να καταγράψει πρωτότυπες απόψεις για το αυτόνομο και δημιουργικό σχολείο του μέλλοντος. Να προκαλέσει την έναρξη διαλόγου για την χειραφέτηση του ελληνικού σχολείου. Να αποκαλύψει την πραγματική ανάγκη δασκάλων, καθηγητών, διευθυντών σχολικών μονάδων, επιστημόνων, φορέων και τοπικών κοινωνιών να συνεργαστούν με τους μαθητές σε ένα πρωτότυπο και εμπνευσμένο περιβάλλον, ελεύθερο από την πολιτική καθοδήγηση των κυβερνήσεων.

Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις για να αυτονομηθεί το σχολείο; Και πάλι δεν αρκούν. Μόνο όταν η ελληνική κοινωνία ωριμάσει, θα αποδεχτεί την απεξάρτηση και θα συμφωνήσει να απολαύσει το προνόμιο ενός ελεύθερου σχολείου.

Γιατί το συγκεκριμένο μοντέλο εκπαίδευσης έχει εμπεδωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, δημιουργώντας έναν ιδιότυπο εθισμό για την ελληνική οικογένεια. Μπορεί να γκρινιάζει αλλά δύσκολα θα δεχθεί κοσμογονικές αλλαγές στις δομές λειτουργίας του.

Εμείς όμως, ως μέσο ενημέρωσης έχουμε την υποχρέωση να συντηρούμε τον διάλογο και να αναδεικνύουμε συνεχώς την πραγματική ανάγκη. Κι από την άλλη, η πολιτική εξουσία έχει το ηθικό χρέος να υπηρετήσει μια γενναία εκπαιδευτική πολιτική που θα απελευθερώσει τον Έλληνα από τα στεγανά της νωθρής παράδοσης, επιτρέποντάς του να γίνει καλύτερος πολίτης. Πρώτα στη χώρα του, μετά στην Ευρώπη και τέλος σε ολόκληρο τον κόσμο...

Η ημερίδα του LiberalX Education: “Το αυτόνομο και δημιουργικό σχολείο του μέλλοντος” θα γίνει το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στο “Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης” εξελισσόμενη σε τρεις ενότητες και με ομιλητές τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Άγγελο Πατσιά, Juha Pyykko (πρέσβης Φινλανδίας), Μargus Rava (πρέσβης Εσθονίας), Άννα Διαμαντοπούλου, Θάνο Βερέμη, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θεοφάνη Τάση, Νίκη Συροπούλου, Δημήτρη Κουρέτα, Γιώργο Αφρουδάκη, Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, Φαίη Μακαντάση, Θανάση Τσιούρα, Δημήτρης Παπαστεργίου, Τάσο Αβραντίνη, Σοφοκλή Σωτηρίου, Ελισάβετ Μερκούρη και άλλους.

Kάντε εδώ την εγγραφή σας, παίρνοντας σειρά προτεραιότητας.