Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ι. Γρυσπολάκης με χθεσινό άρθρο του στο Liberal ήταν αποκαλυπτικός. Πέραν των πολλών λεπτομερειών που έδωσε για την προϊστορία του συγκροτήματος Μεραρχίας στα Χανιά, μάς πληροφόρησε πως κατά την διάρκεια αυτών των ετών έγιναν πολλές εναλλακτικές προτάσεις για την τύχη του συγκροτήματος από τους φορείς της πόλης.
Να γίνει μουσείο, σχολείο, θερμοκοιτίδα καινοτομίας, βιβλιοθήκη. Δηλαδή επιλογές που απαιτούν κρατική επιχορήγηση. Αρκεί να μην ανακατευθεί στην εκμετάλλευση του συγκροτήματος της Μεραρχίας η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Βέβαια, τι να περιμένει κάποιος από φορείς περιοχής που έδωσε στο ΟΧΙ το υψηλότερο ποσοστό σε όλην την Επικράτεια! Το κράτος με τις επιχορηγήσεις του να αναλάβει την αναστύλωση και εν συνεχεία το κόστος λειτουργίας. Και η δημοτική αρχή και οι παρατρεχάμενοι θα διορίζουν κόσμο και κοσμάκη. Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές σε όλη την Ελλάδα.
Και στην Καλαμαριά αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας. Και ποιος θα την εκμεταλλευθεί; Η δημοτική αρχή; Καμιά συλλογικότητα; Ποιος θα βάλει τα κεφάλαια για τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις;
Δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος καλείται να πληρώνει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις των φορέων διαφόρων πόλεων που δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν ζούμε στην δεκαετία του 80.
Τότε που διασπαθίσθηκαν δισεκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων σε πειράματα αυτοδιαχείρισης και συνεταιρισμού. Δισεκατομμύρια. Μόνον τα χρέη των συνεταιρισμών που διαγράφηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 80 ανέρχονταν σε 680 δισεκατομμύρια δραχμές.
Βέβαια, η περίπτωση της Μεραρχίας των Χανίων είναι εντελώς διαφορετική. Έχει ιδιοκτήτη, το Πολυτεχνείο της Κρήτης, στο οποίο οι τοπικοί φορείς έχουν επιβάλει περιορισμούς στην χρήση του, με το έτσι θέλω.
Ουσιαστικά δηλαδή, αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν απαλλοτριωθεί και μάλιστα χωρίς την στοιχειώδη αποζημίωση. Η κατάληψη της Rosa Nera είναι ασήμαντο φαινόμενο μπροστά στην υφαρπαγή της ιδιοκτησίας. Γιατί περί αυτού πρόκειται.
Από την άλλη μεριά, σήμερα περιμένουν για να επενδύσουν στην Ελλάδα δεκάδες funds που πιστεύουν στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της κυβέρνησης, με όχημα την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Έχουν την τεχνογνωσία και κυρίως τεράστια κεφάλαια που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα τονώσουν τις τοπικές οικονομίες. Και το κυριότερο, θα αφήσουν το κράτος να ασχοληθεί με αυτά που πρέπει και όχι με επιχειρηματικές δραστηριότητες ή επιχορηγήσεις κρατικοδίαιτων φορέων.
Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει άπαξ δια παντός τους όρους του παιχνιδιού. Η δημόσια περιουσία είναι κτήμα των πολιτών και το κράτος οφείλει να την εκμεταλλεύεται κατά τον πλέον προσοδοφόρο τρόπο, ενώ συγχρόνως οφείλει να προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία από τις κάθε λογής παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες, όπως στην περίπτωση των Χανίων.
Αν δεν λυθούν αυτά τα στοιχειώδη, αν επικρατήσουν τα λαθρόβια κρατικοδίαιτα τρωκτικά, αν οι ιδιώτες δεν αισθανθούν ασφαλείς για την τύχη των κεφαλαίων τους από τους αποκαλούμενους τοπικούς φορείς, τότε να μην περιμένουμε ούτε επενδυτές ούτε ανάπτυξη.
Και την Νέα Δημοκρατία την ψηφίσαμε για να τακτοποιήσει, με συνοπτικές διαδικασίες, αμαρτωλές καταστάσεις που έρχονται από το παρελθόν.