Του Κώστα Μήλα*
Οι αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη (εντός και εκτός ΝΔ) θα τον κατηγορήσουν ως Θατσερικό ή και Τροϊκανό. Ο Κυριάκος θα μπορούσε να τους αντιπαραβάλει το αμίμητο της Margaret Thatcher ότι η «Lady's not for turning» ειδικά όσον αφορά την «εμμονή» του για διαρθρωτικές αλλαγές.
Δυστυχώς όμως, οι διαρθρωτικές αλλαγές σε περιόδους μηδενικών επιτοκίων δεν επηρεάζουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, σε θετικό βαθμό το ΑΕΠ (βλέπε την πρόσφατη επιστημονική εργασία στο περιοδικό Journal of Monetary Economics).
Για να λειτουργήσουν θετικά οι διαρθρωτικές αλλαγές, χρειάζεται ποσοτική χαλάρωση η οποία θα «ρίξει» σημαντικά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας. Σε αυτό λοιπόν το σημείο πρέπει να σταθεί, ως προτεραιότητα, ο λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γιατί επισημαίνω τα παραπάνω; O Draghi μας λέει: «προχωρήστε με το πρόγραμμα και τις διαρθρωτικές αλλαγές έτσι ώστε να σας βοηθήσω αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα για να ρίξω το κόστος τους».
O Draghi καλώς το κάνει, από άποψη πίεσης, έτσι ώστε να προχωρήσουμε επιτέλους σε διαρθρωτικές αλλαγές. Πράγματι, ο δείκτης ποιότητας των θεσμών και κανονισμών (regulatory quality index) της World Bank, ο οποίος καταγράφει την ικανότητα του κράτους να δημιουργεί/εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες παροτρύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, μας λέει ότι, μεταξύ 215 κρατών, η Ελλάδα διολίσθησε από το 72,2-εκατοστιαίο σημείο το 2013 στο 64,9-εκατοστιαίο σημείο το 2014. Από την άλλη πλευρά, τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία παρέμειναν, το 2014, πάνω από το 75-εκατοστιαίο σημείο.
Αυτά λοιπόν βλέπει ο Draghi και δεν ενδίδει μέχρι σήμερα.
Επειδή λοιπόν ο λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής εξαιρετικά σαφής και τεκμηριωμένος, θα μπορούσε να επισημάνει επιπλέον τα ακόλουθα: Φίλοι της Τρόικα, οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν αποδίδουν άμεσα όσο γρήγορα και εαν εφαρμοσθούν.
Πρέπει λοιπόν να επιδιώξουμε την εφαρμογή τους με ταυτόχρονη αγορά ελληνικών ομολόγων. Αλλιώς, είτε η κρίση θα παρατείνεται, είτε, στην καλύτερη περίπτωση, η όποια αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνει υποτονική. Και τούτο, ανεξάρτητα από το εαν εγώ «βάλω πλάτη» στην κυβέρνηση Τσίπρα μέσω, για παράδειγμα, μιας οικουμενικής!
* Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool