Το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων του 2021, θα αλλάξει άρδην το επενδυτικό κλίμα

Παντού διαβάζουμε για τη σημασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης  και Ανθεκτικότητας 2021-2026, το οποίο για την Ελλάδα προβλέπει 30 - 32 δισ. ευρώ. Οι πόροι που θα εισρεύσουν από το ταμείο, προβλέπεται ότι θα συμβάλουν σε μια συμπληρωματική ετήσια αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), που προσδιορίζεται στο +1,9%.

Αν όμως ανατρέξουμε στην έκθεση του Ιουλίου 2020, του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), θα δούμε ότι κατά την περίοδο 2011 – 2019, το ΑΕΠ της Ελλάδας είχε ενισχυθεί σε ετήσια βάση τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ και ότι η μέση επίδραση στην αγορά εργασίας πλησίασε τους 20.000 πλήρως απασχολούμενους. 

Την διάσταση αυτή, δεν την θέτουμε σε αντιδιαστολή με τους πόρους από το ταμείο, που θα εισρεύσουν και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Την θέτουμε για να τονίσουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αποτελούν μια ιδεοληπτική εμμονή, μια νεοφιλελεύθερη τακτική ή μια πολιτική ξεπουλήματος των πάντων. Αποτελούν μια συνειδητή επιλογή, στην προσπάθεια να παραχθεί περισσότερος πλούτος, να αυξηθεί η απασχόληση και τα υποαπασχολούμενα κεφάλαια και οι ανενεργές εγκαταστάσεις να επανέλθουν στην κανονικότητα. Και φυσικά εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις συνέβαλαν στην ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας.   

Η επίδραση των ιδιωτικοποιήσεων καλύπτει μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, διότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις πυροδοτούν μια αλυσίδα δράσεων σε όλη την οικονομία. Για αυτόν τον λόγο η έκθεση είχε ως τίτλο «Η Μακροοικονομική και Κοινωνικοοικονομική Επίδραση του Προγράμματος Αξιοποίησης της Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου».  

Σύμφωνα με την έκθεση, υπολογίζεται ότι περίπου 5,6 δισ. ευρώ πάγιες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από το 2011 έως και το β' τρίμηνο του 2019 μπορούν να αποδοθούν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Και έτσι προκύπτει, ότι σε κάθε 1 ευρώ αρχικών εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, αντιστοιχούν πάγιες επενδύσεις ύψους κατά μέσο όρο 1,02 ευρώ, στο σύνολο της οικονομίας. Και ασφαλώς το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων είχε ισχυρές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία με σαφή κοινωνικά οφέλη, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.

Το 2020 είχε ξεκινήσει ως το έτος, όπου το  Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) είχε θέσει ως στόχο των εισπράξεων του, το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ. Ένα στόχο, αισθητά υψηλότερο από το 2018 και το 2019. Οι συγκυρίες λόγω covod-19 δεν επέτρεψαν το ξετύλιγμα του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι στιγμής. Επομένως στο τέλος του 2020, αλλά και σε ολόκληρο το 2021, θα δούμε μια σειρά σημαντικών κινήσεων τόσο στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων όσο και στη γενικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αναμένεται η Β’ φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στην τελική φάση του οποίου αναμένεται ότι  θα κινηθούν και οι 10 ενδιαφερόμενοι υποβάλλοντας δεσμευτικές προσφορές. 

Αναμένεται η ιδιωτικοποίηση του λιμένος Αλεξανδρούπολης που μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και των λιμένων Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Βόλου, Κέρκυρας και Ηράκλειου. Στα ίδια πλαίσια θα ακολουθήσουν και  οι μαρίνες Ρόδου, Καλαμαριάς, Αργοστολίου και Ζακύνθου. 

Στον τομέα των ακινήτων αναμένεται η αξιοποίηση μικρών διάσπαρτων ακινήτων τοπικού τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και η αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο.

Ο χώρος της ενέργειας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, διότι εδώ, άλλες ιδιωτικοποιήσεις έχουν και εμβληματικό χαρακτήρα όπως είναι αυτή της ΛΑΡΚΟ και άλλες καθαρά επιχειρηματικό χαρακτήρα όπως είναι αυτές τους ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Μεγάλης σημασίας είναι και ο διαγωνισμός για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) στην Καβάλα. Πρόκειται για την παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προέκυψε μετά από την εξόρυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα». Ο χώρος αυτός μετατρέπεται σε χώρο αποθήκευσης και η παραχώρηση του θα έχει χρονική διάρκεια 50 ετών. 

Για να επανέλθουμε στα συστήματα ενέργειας, η διαδικασία του ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, έχει ημερομηνία έναρξης μέσα  στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. 

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, έχουν ήδη προκριθεί 7 επενδυτικά σχήματα, με διάχυτο το άρωμα Ελλάδας, όπως είναι τα  ΕΛΠΕ με την Edison, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ σε κοινοπραξία με τη ΔΕΗ, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ο όμιλος ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, η C.G.Gas Ltd, η Shell Gas και η MET Holding.

Ενώ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, 6 επενδυτικά σχήματα έχουν περάσει στην τελική φάση, όπως είναι η ITALGAS, η EP Investment Advisors, η First State Investments, η KKR,  η Macquarie και η κινεζική κοινοπραξία Sino-CEEF & Shanghai Dazhong Public Utilities.

Οι ιδιωτικοποιήσεις παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη κυβερνητική στρατηγική, διότι κατά πρώτον προσδίδουν μια ικανοποιητικότερη επενδυτική εικόνα προς το εξωτερικό, κατά δεύτερον προσφέρουν κεφάλαια στο Δημόσιο και κατά τρίτον ανοίγουν τον δρόμο της ανάκαμψης και της απασχόλησης.