Του Χρήστου Αλωνιστιώτη*
Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή διαβάζετε ένα ακόμα άρθρο για τα cryptocurrencies, δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτό το επενδυτικό “asset” βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα. Υπάρχουν εκατοντάδες άρθρα τα οποία προσπαθούν να δώσουν στους επενδυτές μια κατεύθυνση σχετικά με το τι τελικά είναι η αγορά των cryptocurrencies, ενώ πλέον υπάρχει σειρά ερωτημάτων και αμφιβολιών. Στο άρθρο αυτό, θα προσπαθήσω να δώσω πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα και την εκτίμησή μου για το μέλλον αυτών των νομισμάτων, με στόχο να διαφωτίσω τους επενδυτές.
Αυτή τη στιγμή, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των cryptocurrncies, είναι στα $150 δισ. με τα $72 δισ. να είναι η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 750 cryptocurrencies, με το ενδιαφέρον να εντείνεται συνεχώς και νέες προσφορές (ICO) να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι πρώτες επιπτώσεις των cryprocurrencies
Και ενώ οι περισσότεροι εστιάζουν στις αστρονομικές αποδόσεις που έχουν καταγραφεί το 2017 και όχι μόνο, εγώ θα ξεκινήσω από μια άλλη παράμετρο. Η έκρηξη της δημοφιλίας των cryptocurrencies, έφερε τεράστια ανάπτυξη στον κλάδο των FinTec. Πλέον υπάρχουν εκατοντάδες εταιρίες οι οποίες προσφέρουν cryptocurrencies και εκατοντάδες εταιρίες οι οποίες εμπλέκονται σε άλλες φάσεις της παραγωγής, της μεταφοράς, της ασφάλειας και πολλά άλλα ακόμα.
Οι FinTech που σχετίζονται με τα cryptocurrencies ξεφυτρώνουν κυριολεκτικά σαν τα μανιτάρια, ενώ οι αστρονομικές αποδόσεις, κάνουν εύκολη την εξεύρεση κεφαλαίων. Στο παιχνίδι έχουν πει και διάφοροι celebrities και αυτό αναμένεται να οδηγήσει και σε νέα άνοδο της αγοράς καθώς η ροή κεφαλαίων και η δημοφιλία της, συνεχώς αυξάνεται. Μερικοί από τους celebrities που έχουν επενδύσει σε κάποιου είδους cryptocurrency, είναι οι: Paris Hilton, η Mel B και ο Ashton Kutcher.
Οι λόγοι της τεράστιας ανόδου των τιμών – Τι αναμένουμε στο μέλλον;
Το γεγονός ότι τα cryptocurrencies έχουν συγκεκριμένο όριο παραγωγής δεν είναι ικανή συνθήκη. Ο λόγος λοιπόν είναι ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για cryptocurrencies, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τη «στενότητα» της προσφοράς, εκτόξευσε την τιμή. Όταν το Bitcoin ξεπέρασε κάθε όριο, σειρά πήραν τα επόμενα νομίσματα και αυτό πιθανώς θα συνεχιστεί αλυσιδωτά.
Η μεγαλύτερη ζήτηση για cryptocurrencies, προέρχεται από εταιρίες ή και φυσικά πρόσωπα, που λόγω παράνομης δραστηριότητας, δεν είχαν άλλο μέσο πληρωμής. Υπάρχουν όμως και πιο ουσιαστικοί λόγοι. Μήνες τώρα, γίνεται συστηματική προσπάθεια για τη δημιουργία κάποιων ETFs, τα οποία προσκρούουν στην άρνηση της αμερικανικής SEC.
Κάποιοι όμως θεώρησαν ότι τα εμπόδια αυτά θα ξεπεραστούν και επέμεναν σε αγορές. Το μεγάλο ράλι του 2017, ξεκίνησε όταν γνωστή επενδυτική τράπεζα, ανέλαβε να στηρίξει τη δημιουργία ETF, με αποτέλεσμα πλέον να θεωρείται θέμα χρόνου το πρώτο crypto-ETF.
Το πρώτο ETF, αναμένουμε ότι θα φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά. Αρχικά, θα λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα των Εποπτικών Αρχών, καθώς το ETF, το οποίο προφανώς θα έχει συμμετοχές σε διάφορα cryptocurrencies, είναι θεσμικά ελεγχόμενο.
Δεύτερον, η δημιουργία περισσότερο διαφανούς αγοράς, θα αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και αυτό σημαίνει ότι θα εισέλθει και νέο χρήμα. Η ιστορία διδάσκει ότι θα ακολουθήσουν και νέα ETFs, ενώ ακούγεται ότι υπάρχει στα σκαριά και σχέδιο για αγορά options. Τεράστιο στοίχημα για μια αγορά αυτής της μεταβλητότητας, αλλά απαραίτητη κάλυψη για τις εταιρίες που θα εκδώσουν τα ETFs.
Όλα τα παραπάνω, σημαίνουν ότι η αγορά των cryptocurrencies έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου, τα οποία θα μπορούσαν να ξεπεράσουν και το 600%. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν και νέα «νομίσματα» που θα σημειώσουν εκκωφαντικές αποδόσεις, πιθανόν ξεπερνώντας και το Bitcoin.
Πως οι επενδυτές μπορούν να ανακαλύψουν το επόμενο «νόμισμα» που θα υπεραποδόσει;
Όσο το μέγεθος της αγοράς των cryptocurrencies μεγαλώνει, τόσο περισσότερα παραδοσιακά εργαλεία μας δίνει για να ανακαλύψουμε την επόμενη πιθανή κίνηση. Για την ώρα, υπάρχει ένας εξαιρετικός τρόπος, ο οποίος δίνει σημαντικές πιθανότητες για την ανακάλυψη των επόμενων νομισμάτων που θα σημειώσουν εκρηκτική άνοδο, καθώς από τα 750 που υπάρχουν, φιλτράρει και οδηγεί στα πιθανά 10*.
Ποιες οι πιθανότητες να κηρυχθεί παράνομο;
Όλες οι κριτικές στα cryptocurrencies έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι εγκληματικά κεφάλαια μπορούν να «καθαρίζουν» σβήνοντας ίχνη και με το ότι οι κεντρικές τράπεζες χάνουν τον έλεγχο.
Ας το δούμε λίγο πιο διεισδυτικά. Ένα νέο προϊόν, υποκατάστατο του χρήματος, μπορεί όντως να έπιασε τις κεντρικές τράπεζες στον «ύπνο». Ωστόσο είναι βέβαιο ότι στη συνέχεια ανακάλυψαν τη χρησιμότητά του. Μπορεί για την ώρα ναρκέμποροι και οπλέμποροι να το χρησιμοποιούν για συναλλαγές, αλλά το μέλλον δεν είναι τόσο θετικό για αυτούς.
Πολλοί χρησιμοποιούν ήδη τα cryptocurrencies για να «ξεπλύνουν» ή να «δικαιολογήσουν» κεφάλαια. Όλοι αυτοί αφήνουν το ίχνος τους. Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις, θα ξέρουν σε λίγα χρόνια, όλους όσους νομιμοποίησαν παράνομο χρήμα. Και οι πληροφορίες αυτές είναι χρήσιμες για τις κυβερνήσεις.
Το ban από την Κίνα, ακολούθησε προειδοποίηση από τη βρετανική FCA και πιθανόν θα ακολουθήσουν και νέα bans. Βραχυπρόθεσμα ο αντίκτυπος θα είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις. Μακροπρόθεσμα όμως, δίνεται η ευκαιρία για περισσότερο έλεγχο σε αυτή την αγορά και μεγαλύτερο ξεσκαρτάρισμα. Και όπως περιέγραψα παραπάνω, ο μεγαλύτερος έλεγχος θα έρθει δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες αγοράς και μεγαλύτερη θεσμική αποδοχή. Δηλαδή, δημιουργία επενδυτικών προϊόντων.
Ήδη έξι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει μια πλατφόρμα η οποία θα προσπαθήσει να συνδέσει τους κατόχους cryptocurrencies με ένα κεντρικό σύστημα, όπως οι τράπεζες συνδέουν τους καταθέτες τους με τους λογαριασμούς τους και τις πιστωτικές τους κάρτες.
Τώρα, σχετικά με την κατηγορία για «υποκατάστατο του χρήματος», καλό είναι να θυμόμαστε ότι και τα πολύτιμα μέταλλα, υποκατάστατο χρήματος αποτελούν. Ωστόσο δεν είναι παράνομα, αλλά ρυθμιστικά ελεγχόμενα. Κοινός παρανομαστής είναι ο ρυθμιστικός έλεγχος.
Κρίνοντας από όλα τα παραπάνω, η πιθανότητα που εκτιμώ ότι υπάρχει να κριθεί η αγορά των cryptocurrencies παράνομη είναι ελάχιστη. Δε σημαίνει ότι κάποια cryptocurrencies δεν θα είναι όντως παράνομα ή scam όπως συνηθίζεται να λέμε στη γλώσσα της αγοράς, αλλά η αγορά θα συνεχίσει να υφίσταται.
Όλα τα παραπάνω, θα οδηγήσουν σταδιακά σε εξάλειψη των τεράστιων διακυμάνσεων της συγκεκριμένης αγοράς, τη συρρίκνωσή της (αριθμητικά) και τότε θα έχουν μπει οι βάσεις για ένα investment asset που θα προστεθεί στη φαρέτρα των επενδυτών.
* Ο κ. Χρήστος Αλωνιστιώτης είναι Chief Market Strategist, Delta Forex Group.