Κρίση του κορονοϊού και οικονομία

Κρίση του κορονοϊού και οικονομία

Το σύνηθες το νεοελληνικό είναι η γκρίνια. «Πουλάει» και περισσότερο, αν το δούμε με επικοινωνιακούς όρους. Ειλικρινά, όμως, πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλόπιστος παρατηρητής που να μην αποδώσει στην κυβέρνηση τα εύσημα για την πραγματικά πολύ καλή προσπάθεια που έχει γίνει.

Την ώρα μάλιστα που η «μικρή Ελλάς» καλείται να διαχειριστεί, αντίθετα με τις υπόλοιπες χώρες, ταυτόχρονα δύο κρίσεις: μεταναστευτικό και κορωνοϊό.

Ως προς το μεταναστευτικό, έχουμε καταφέρει, για πρώτη φορά μετά το 2015, να φυλάσσουμε τα σύνορά μας αποτελεσματικά έχοντας ανακόψει πλήρως τις ροές, ακόμη και τις βάρκες, κάτι που παλαιότερα θεωρούνταν αδύνατο.

Ως προς τον κορωνοϊό, όπως ανάγλυφα αποτυπώνεται στα στοιχεία, η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Είναι συγκινητικές μάλιστα οι αναρτήσεις στα social media Ελλήνων του εξωτερικού που αναζητούν πτήσεις για να επιστρέψουν στην πατρίδα, δηλώνοντας ότι «στην Ελλάδα αισθάνονται πιο ασφαλείς ακόμη και από χώρες θεωρητικά πιο προηγμένες από εμάς». Είναι μεγάλη κατάκτηση αυτή για τη χώρα μας, να εμπνέει το αίσθημα ασφάλειας ακόμη και στους Ελληνες του εξωτερικού.

Η ανάκτηση της αξιοπιστίας αντανακλά και στην ιστορικής σημασίας απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης να κάνει αποδεκτά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «Pandemic Emergency Purchase Programme», συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η απόφαση; Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον στο οικονομικό πεδίο ως ισότιμη χώρα της ευρωζώνης. Σταθεροποιείται η οικονομία μας και η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί όλα αυτά τα μέτρα που έχουμε λάβει και είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε, πάντοτε σε συνάρτηση με τη χρονική διάρκεια και το μέγεθος της κρίσης του κορωνοϊού, προκειμένου, όπως έχουμε δεσμευτεί, απ’ αυτή την πρωτοφανή κρίση να εξέλθουμε όλοι μαζί.

Το συνολικό πακέτο των μέτρων που έχουμε λάβει, υπερβαίνει τα 7-7,5 δισ. ευρώ. Αν λάβουμε υπ’ όψιν αφενός τα δεδομένα της οικονομίας μας και αφετέρου ότι έχουμε καταφέρει να έχουμε πολύ ηπιότερες επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, το πακέτο μέτρων είναι πρωτοφανές και γενναίο, όπως αναγνωρίζουν, άλλωστε, και οι παραγωγικοί φορείς.

Βεβαίως, επειδή πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, αν όχι φειδωλοί, στην αρχή, για τον απλούστατο λόγο ότι αν αδειάσουμε όλο το «ρεζερβουάρ» μας και η κρίση κρατήσει παραπάνω, τότε κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε από «καύσιμα».

Πάντως, με τις στρατηγικές κινήσεις και τους αποτελεσματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, το ρεζερβουάρ έχει «φουλάρει» από τρεις διαφορετικές πηγές:

-Την προαναφερθείσα ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, για πρώτη φορά μετά το 2015.

-Την απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ότι για φέτος δεν ισχύει η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Κι αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: από τη μια, αφαιρείται αυτομάτως από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος η ύφεση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού και από την άλλη, αφαιρούνται όλες οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη της οικονομίας.

-Την αξιοποίηση των εργαλείων του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του λεγόμενου Ταμείου για τον Κορωνοϊό. Είναι αλήθεια ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες η Ευρωπαϊκή Ενωση μας δίνει εξαιρετικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Συνεπώς, έχουμε στα χέρια μας πολλά εργαλεία που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας μας, αλλά θα συμβάλουν στην επιβίωση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς ικανή και αναγκαία συνθήκη για να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις από τα μέτρα είναι να μην απολύσουν κανένα εργαζόμενο.

Εάν, λοιπόν, επιδείξουμε όλοι την αναγκαία ατομική υπευθυνότητα, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι με τα μέτρα που λαμβάνουμε, όταν τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού, θα έχουμε περάσει τον κάβο όλοι μαζί και η ελληνική οικονομία θα πάρει πολύ γρήγορα μπρος.

*Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων

**Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο 21/3