Του Γιάννη Ανδρουλάκη*
Δεν υπάρχει σοβαρή εκδοχή της φιλελεύθερης κοσμοθεωρίας που να αρνείται ή να απορρίπτει την ύπαρξη και την βασική αποστολή του κράτους. Ιστορικά, οι απόψεις που θέλησαν να εκφράσουν αυτήν την απόρριψη, τέθηκαν στο περιθώριο.
Οι φιλελεύθεροι δεν τοποθετούμαστε απέναντι στο κράτος αλλά στον κρατισμό, δηλαδή στην κατεστημένη εκείνη αντίληψη που διαπερνά οριζόντια τον πολιτικό χάρτη και θέλει το κράτος προστάτη και αρωγό του καθενός από εμάς ξεχωριστά στα προβλήματα, στα αιτήματα και στις επιδιώξεις μας, με όρους πελατειακούς. Το κράτος θα πρέπει να κάνει σωστά την δουλειά του, αυτή που μπορεί και του ταιριάζει να κάνει, προκειμένου να διασφαλίζεται η κοινωνική γαλήνη και συνοχή και να μην συντρίβει τις δεξιότητες και την δημιουργικότητα των πολιτών. Μέσα στις δουλειές, που δεν επιτρέπεται να κάνει είναι να παριστάνει τον επιχειρηματία ή να καταδυναστεύει τους ανθρώπους καθιστώντας τους όμηρους πολύπλοκων και χρονοβόρων διαδικασιών.
Στην υπηρεσία του πολίτη είναι όταν, κατά την γνώμη μου, πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) λειτουργεί με διαρκή επιμόρφωση και αξιολόγηση των ανθρώπων που στελεχώνουν τις υπηρεσίες του.
β) όσοι υπηρετούν σε αυτό έχουν τα περιθώρια να εισφέρουν στους αυτοματισμούς της υπηρεσίας την προσωπική τους αξιοσύνη, τις καλές ιδέες τους και το φιλότιμό τους.
γ) κλιμακώνεται η αμοιβή της εργασίας με κριτήριο της σπουδαιότητα της υπηρεσίας που ανατίθεται αλλά και τις μετρήσιμες επιδόσεις του υπαλλήλου.
δ) διευρύνεται το αντικείμενο των συνεργειών του με τον ιδιωτικό τομέα σε ένα πλήθος παρεπόμενων η συμπληρωματικών στην λειτουργία της υπηρεσίας δράσεων.
ε) γίνεται ορθολογική κατανομή του προσωπικού.
Στ) καταργούνται άχρηστες γραφειοκρατικές δομές και αξιοποιείται η σχολάζουσα περιουσία του, προκειμένου να περιστέλλονται κόστη μισθώσεων για την στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών.
Η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του κράτους δεν θα διευκολύνει απλώς την ζωή των πολιτών. Θα επιτύχει ταυτόχρονα δύο πολύ σημαντικούς στόχους:
- θα συμβάλει ουσιαστικά στην προαγωγή της εθνικής οικονομίας και
-θα σηματοδοτήσει την ίδρυση μίας νέας σχέσης, μίας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, που ουδέποτε υπήρξε στην χώρα, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό έναν νέο ιστορικό κύκλο.
Αφού λοιπόν η συζήτηση αυτή άνοιξε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, στους κόλπους μιας μεγάλης πολιτικής παράταξης, αυτής που θα κυβερνήσει τον τόπο μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, εισφέρω τις πιο πάνω σκέψεις, αφού ζητούμενο είναι, οριοθετώντας με γενναιότητα το αναθεωρητέο πεδίο της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης, να αποδώσει στην χώρα, λύνοντας στην πράξη και τους λογαριασμούς της με λάθη του παρελθόντος, ένα κράτος μικρό, δίκαιο, αμερόληπτο και αποτελεσματικό, που θα υπηρετεί το καθολικό συμφέρον, δεν θα κάνει δύσκολη την ζωή των πολιτών και δεν θα αποτελεί όχημα εξυπηρέτησης ή επίλυσης των προβλημάτων καθενός ξεχωριστά.
*Ο κ. Γιάννης Ανδρουλάκης είναι γραμματέας της Κ.Ε. Δράσης.