Η Γαλλία θα σταθεί και αυτή την φορά αλληλέγγυα στην Ελλάδα. Σύντομα θα πρέπει να περιμένουμε κάποια παρέμβαση Μακρόν κάτι που αναμένεται να φανεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, καθώς, όπως σημειώνει στο liberal ο Κώστας Υφαντής, η τουρκική επιθετικότητα διακυβεύει τα συμφέροντα της.
Και το συμφέρον των Γάλλων ήταν και παραμένει να ανασχέσουν την τουρκική όρεξη για παρεμβάσεις στην Μεσόγειο, όπως λέει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο. Οσο για την στάση του Βερολίνου και την επίσκεψη Μάας σε Αθήνα-Λευκωσία, θεωρεί βέβαιο ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα αναλάβει προσεχώς μια νέα πρωτοβουλία, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή την φορά η Τουρκία, θα ζητήσει πολλά περισσότερα σε σχέση με τις διερευνητικές με τις οποίες φάνηκε να συμβιβάζεται την τελευταία φορά.
"Βεβαίως πολύς χρόνος δεν υπάρχει. Πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες το Βερολίνο είτε να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία, που αυτή την φορά όμως θα συνοδεύεται από παροχή εγγυήσεων εκ μέρους Άγκυρας, είτε να ηγηθεί, όπως πρέπει, της ΕΕ, προς την κατεύθυνση τιμωρίας της Άγκυρας", τονίζει χαρακτηριστικά.
Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα
- Τι να κρατήσουμε από την επίσκεψη Μάας και το γεγονός ότι ακύρωσε το ταξίδι στην Άγκυρα;
Το Βερολίνο ξεκάθαρα αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται εν δικαίω, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει στην δέσμευση για επιβολή κυρώσεων, ενώ είναι ξεκάθαρη η επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρα. Τούτο τουλάχιστον φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του γερμανού υπ. Εξωτερικών Χ.Μάας.
Τι δείχνει αυτό; Πέραν πια από την παραδοσιακή μυωπία της Γερμανία, που εξακολουθεί να αρνείται να δει την πραγματικότητα της πρωτοφανούς συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία όσο κανένας δεν στέκεται απέναντί της, αποθρασύνεται ακόμη περισσότερο, δείχνει ότι δεν θέλει να μιλήσει για κυρώσεις, ίσως γιατί επίκειται μια νέα προσπάθεια από πλευράς της Άνγκελα Μέρκελ προς τον Τ. Ερντογάν. Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια, η Τουρκία θα ζητήσει πολλά περισσότερα σε σχέση με τις διερευνητικές με τις οποίες φάνηκε να συμβιβάζεται την τελευταία φορά.
Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία δείχνει να μην είναι ακόμη έτοιμη να συναινέσει στην επιβολή κυρώσεων. Η' εν πάση περιπτώσει ο Χάικο Μάας δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση επειδή ακόμη η καγκελαρία δεν έχει αποφασίσει ακόμη τα επόμενα της βήματα.
Βεβαίως πολύς χρόνος δεν υπάρχει. Πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες το Βερολίνο είτε να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία, που αυτή την φορά όμως θα συνοδεύεται από παροχή εγγυήσεων εκ μέρους Άγκυρας, είτε να ηγηθεί, όπως πρέπει, της ΕΕ, προς την κατεύθυνση τιμωρίας της Άγκυρας.
Εδώ και καιρό η Γερμανία βρίσκεται σε ένα είδος «στρατηγικής αμηχανίας». Την αδειάζει συνεχώς ο Ερντογάν και παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να θεωρεί ότι μπορεί να αποφύγει την ρήξη με την Τουρκία. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Γερμανία έχει «ιδρώσει» για να βρεθεί μια λύση, ωστόσο την ίδια στιγμή δεν τολμά ακόμη να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει. Μένει να δούμε τι στάση θα τηρήσει η καγκελάριος στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.
- Μιλήσατε για μια ενδεχόμενη νέα παρέμβαση Μέρκελ, κατά την οποία θα ζητηθεί από την Τουρκία να παράσχει εγγυήσεις; Μα η Άγκυρα δεν δείχνει διατεθειμένη για κάτι τέτοιο...
Θα ξεκινήσει ένα μεγάλο «παζάρι», αυτή την φορά η Τουρκία θα ζητήσει πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα, και δεν θα αρκεστεί σε γενικόλογες δεσμεύσεις περί τελωνειακής ένωσης και βοήθειας στο προσφυγικό, ενώ την ίδια στιγμή θα ζητήσει κάτι άλλο, και πάντως όχι διερευνητικές επαφές. Το πρόσχημα που θα χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι είναι ότι οι Έλληνες επιδιώκουν την έναρξη διερευνητικών, προκειμένου να κερδίζουν χρόνο δίχως να δεσμεύονται για τίποτα. Και θα προτείνουν, αυτό που θέτουν συνεχώς, την σύγκλιση μιας μεγάλης διάσκεψης για την Αν.Μεσόγειο (ιδέα η οποία ζυμώνεται καιρό τώρα και στην Ευρώπη με πρωτοβουλία Μισέλ), με την συμμετοχή της Γερμανία, όπου θα καθίσουν όλοι στο τραπέζι. Και η Άγκυρα θα βάλει ως προϋποθέσεις να «παγώσουν» όλα όσα έχουν γίνει στο θέμα των οριοθετήσων, λέγοντας «εμείς παγώνουμε το τουρκολυβικό μνημόνιο, παγώστε κι εσείς την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία».
- Να περιμένουμε σε αυτή την φάση κάποια παρέμβαση Μακρόν;
Ναι πρέπει να περιμένουμε κάποια παρέμβαση από τον Εμμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία θα σταθεί και αυτή την φορά αλληλέγγυα στην Ελλάδα, όχι για να προστατεύσουν εμάς, αλλά για να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα τα οποία συνδέονται με την σταθερότητα στην Μεσόγειο. Το συμφέρον των Γάλλων ήταν και παραμένει να ανασχέσουν την τουρκική όρεξη για παρεμβάσεις. Κρίσιμη λοιπόν θα είναι η στάση της Γαλλίας στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και σας θυμίζω ότι προ μηνός η Γαλλία είχε στείλει σαφές μήνυμα ότι είναι η μόνη που έχει αναλύσει το τι επιχειρεί να κάνει η Τουρκία στην Μεσόγειο και ότι έχει καταλάβει ποια είναι η πραγματική απειλή.