Η Ρωσία κάνει τα χατίρια της Τουρκίας για να την κρατά δεμένη στο άρμα της. Συνεχίζει την στρατηγική εξάρτησης της Τουρκίας από τις ρωσικές προθέσεις. Ταυτόχρονα όμως στέλνει μηνύματα και στην Κύπρο λέγοντας στην Λευκωσία “προσοχή μην ευθυγραμμιστείτε με την αμερικανική πολιτική εναντίον μας”, σημειώνει μέσω liberal.gr ο Κώστας Υφαντής.
Σχολιάζοντας την έκδοση NAVTEX για ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, με την μια να αφορά περιοχή όπου η αρμοδιότητα έκδοσης αναγγελιών ανήκει στην Κύπρο, επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται με την κίνηση αυτή η Μόσχα να στέλνει και μήνυμα και στην Λευκωσία ότι το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς την παρουσία της Ρωσίας στην Αν.Μεσόγειο.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Πώς να εκλάβουμε τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή ; Την έκδοση δηλαδή δυο NAVTEX για ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, με την μια να αφορά περιοχή όπου η αρμοδιότητα έκδοσης αναγγελιών ανήκει στην Κύπρο;
Η Ρωσία έχει επιστρέψει στην περιοχή από το 2015, όταν και διαμόρφωσε τις εξελίξεις στην συριακή κρίση. Την ίδια στιγμή έχει καταφέρει η Τουρκία να εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από τις διαθέσεις της Μόσχας στην Συρία. Σε αυτή την λογική δεν αποκλείεται η Μόσχα να κάνει τα χατίρια της Τουρκίας για να την κρατάει δεμένη στο άρμα της. Δηλαδή να μεγαλώνει την εξάρτηση από αυτήν. Η Μόσχα συνεχίζει την στρατηγική εξάρτησης της Τουρκίας από τις ρωσικές προθέσεις. Στόχος της είναι να θυμίζει στην Τουρκία ότι εξαρτάται από αυτή.
Αλλά, με την κίνηση αυτή η Μόσχα στέλνει μήνυμα και στην Λευκωσία ότι το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς την παρουσία της Ρωσίας στην Αν.Μεσόγειο. Την Τρίτη καταφτάνει στην Ρωσία για συνομιλίες ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ. Εφόσον επομένως επαληθευτούν τα παραπάνω, το μήνυμα είναι ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να αγνοεί τις προτιμήσεις της Ρωσίας και να συζητά με τις ΗΠΑ. Σας θυμίζω ότι μόλις προχθές ανακοινώθηκε η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε σαφέστερη εικόνα για τα συμβάντα.
Η Κύπρος έχει ανάγκη την Ρωσία, όχι λόγω των καταθέσεων, αλλά γιατί έχει την στήριξη της Μόσχας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η κίνηση επομένως της Μόσχας προς την Λευκωσία είναι ότι “είμαι εδώ, μην με αγνοείς και μιλάς μόνο ε τις ΗΠΑ”.
Υπάρχει και ένα ακόμη μήνυμα των Ρώσων προς τις ΗΠΑ. Τα παραπάνω συνέβησαν λίγες ώρες μετά την απόφαση άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο.
- Χθες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες για την δημιουργία μηχανισμών αποσυμπίεσης, για να το διαψεύσει αμέσως μετά το υπ. Εξωτερικών ; Τελικά έσπευσε να προκαταβάλει την απάντηση της Αθήνας;
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αποδεικνύεται εντελώς ανεπαρκής και ακατάλληλος να διαχειριστεί το ΝΑΤΟ σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Επιβεβαιώνει καθημερινά τον πρόεδρο Μακρόν ότι ο ΝΑΤΟ βρίσκεται στην εντατική, αν δεν είναι ήδη εγκεφαλικά νεκρό. Το συγκεκριμένο στέλεχος δεν μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό.
Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, απομειώνεται η διαμεσολαβητική προσπάθεια Στόλτενμπεργκ ή για να είμαστε πιο ακριβείς, μπαίνει στην σωστή της βάση. Δηλαδή ότι η Αθήνα θα μελετήσει προφανώς τις προτάσεις του και θα επανέλθει, αλλά το οποιοδήποτε σχήμα για να λειτουργήσει η προσπάθεια απαιτεί τερματισμό της τουρκικής δραστηριότητας στις συγκεκριμένες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση δεν νομίζω ότι τα όσα συνέβησαν χθες αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή. Σαφώς πιο σημαντικές είναι οι χθεσινές διπλωματικές εξελίξεις από πλευράς Γερμανίας.
Εννοείτε την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν, επειδή δείχνει ότι το Βερολίνο δεν έχει εγκαταλείψει την διαμεσολαβιτικτή προσπάθεια ;
Ακριβώς. Η καγκελάριος επικοινωνεί με τον πρόεδρο Ερντογάν, επιχειρεί να βρει σημεία που ενδεχομένως οδηγήσουν σε τερματισμό του αδιεξόδου. Οσο για το τι είπε ο πρόεδρος Ερτντογάν στην γερμανίδα καγκελάριο, έγινε γνωστό μέσω του κρατικού πρακτορείου Anadolu. Θα έλεγα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν σχεδόν “κλαψουρίζει", παραπονούμενος προς την καγκελάριο Μέρκελ ότι η ΕΕ και άλλες ευρωπαικές δυνάμεις υποστηρίζουν την Ελλάδα. Το σημαντικό είναι ότι η Γερμανία συνεχίζει την προσπάθεια, επιμένει να επιχειρεί μια διαμεσολάβηση, θέλω να πιστευω ότι πλέον έχει κατανοήσει πλήρως τον κίνδυνο στην Αν.Μεσόγειο.
*Ο Κώστας Υφαντής είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο