Καπνιστές ακόμη και χωρίς χρόνια νοσήματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τον κορονοιό έναντι άλλων ομάδων. Το ίδιο ισχύει για όσους αναρρώνουν από γρίπη, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ύποπτα κρούσματα κορονοϊού και να απομονώνονται, αλλά και για όσους πολίτες συρρέουν χωρίς λόγο στα νοσοκομεία.
Και αυτό καθώς ο κορονοϊός είναι ένας ύπουλος εχθρός που δεν σέβεται σύνορα, δεν σέβεται ηλικίες, αλλά δεν σέβεται και αυτούς που δεν τον υπολογίζουν. Στην φράση αυτή του Σωτήρη Τσιόδρα βρίσκεται και η ουσία της επικινδυνότητας ενός ιού που τιμωρεί όσους αψηφούν τις οδηγίες ή όπως οι υγιείς καπνιστές θεωρούν εαυτούς απρόσβλητους, με τον λοιμωξιολόγο να προειδοποιεί ακόμη μια φορά ότι επίκειται αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις επόμενες μέρες.
Θέλοντας να τονίσει τη σημασία της τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, μίλησε για τη θνησιμότητα από τον ιό, λέγοντας πως σε μία μόνο χώρα, έφθασε το 27% για τους άνω των 85 ετών, μεταξύ 3-11% για τους 65-84 ετών, 1-3% για τους 55-64 ετών και κάτω από 1% για τους 20-54 ετών.
"Ποιούς θέλουμε να προστατεύσουμε; Η απάντηση είναι, όλους", υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε σε καταξιωμένο επιστήμονα του εξωτερικού, ο οποίος του είπε πως "κάνουμε πολλή φασαρία για λίγους ηλικιωμένους και ανίκανους από τα χρόνια νοσήματα" πολίτες.
Με έναν κόμπο στο λαιμό, ο κ. Τσιόδρας , είπε: " το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί από τους οποίους είναι μανάδες και πατεράδες μας, είναι γιαγιάδες και παππούδες.
Η απάντηση είναι πως τιμούμε όλους, σεβόμαστε όλους, προστατεύουμε όλους, αλλά κατ’ εξοχήν αυτούς.
Δε μπορούμε να υπάρχουμε, ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς".
Σεβαστείτε τα μέτρα
Προειδοποιώντας και πάλι, ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται, ούτε υπολογίζεται σε αξία, από κανέναν, ο κ. Τσιόδρας έκανε έκκληση να μην συρρέουν οι πολίτες χωρίς λόγο στα νοσοκομεία, γιατί κινδυνεύουν να εκτεθούν ή να εκθέσουν άλλους στον ιό.
"Θέλουμε οι γιατροί να έχουν χώρο να χειριστούν και άτομα με άλλα προβλήματα υγείας, που επισκιάζονται από το νέο κορονοϊό, αλλά είναι εξίσου σοβαρά.
Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία μας και να θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών, όπως οι διπλανές μεσογειακές χώρες από το νέο ιό.
Είναι άδικο για όλους αυτούς που τηρούν το μήνυμα και μένουν σπίτι, κάποιοι άλλοι, απερίσκεπτα ή σκεπτόμενοι εγωιστικά πως δεν κινδυνεύουν, να χαλούν την εικόνα και να γίνονται φορείς μετάδοσης του ιού στην τοπική τους κοινωνία".
Απομόνωση και μετά από γρίπη
Ο κ. Τσιόδρας επέστησε την προσοχή σε αυτούς που αναρρώνουν από γρίπη, ότι οι ιοί του αναπνευστικού αφήνουν ένα βήχα που επιμένει για δύο έως και αρκετές εβδομάδες και ο οποίος μπορεί να χρειάζεται ειδική θεραπεία.
Τα περιστατικά αυτά, είπε, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ύποπτα κρούσματα του κορονοϊού και θα πρέπει να απομονώνονται. Ενδεχόμενος πυρετός για αυτούς τους ασθενείς, μπορεί να σηματοδοτεί την παρουσία ενός άλλου ιού.
Διασωλήνωση
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ένα 15% αυτών που νοσηλεύονται, μπορεί να χρειαστεί να διασωληνωθεί εξαιτίας της βαριάς πνευμονίας, προκειμένου να ζήσουν και να ανταπεξέλθουν. Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι πολλοί από τους βαριά πάσχοντες ξεπέρασαν τη σκόπελο της διασωλήνωσης με τα κοκτέιλ φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, όμως κάποιοι άλλοι παραμένουν στην εντατική. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι αυτοί οι άνθρωποι σιγά - σιγά να αποσωληνώνονται και να γίνονται καλά.
Κόψτε το κάπνισμα τώρα
Σχετικά με το αν το κάπνισμα μπορεί να έχει ρόλο στην αυξημένη προσβολή από τον ιό, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα πρώτα δεδομένα που δείχνουν πως οι καπνιστές έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα του ιού, δηλαδή κατ’ αναλογία, περισσότερες «πόρτες» και ευπάθεια για είσοδο του ιού στον οργανισμό τους.
Και υπογράμμισε πως σύμφωνα με την ιολογία, ακόμα και οι υγιείς καπνιστές χωρίς χρόνια νοσήματα, φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν μολύνονται.
Η σχετική μελέτη
Σύμφωνα με μελέτη, ο Covid-19 εισέρχεται στα κύτταρα χρησιμοποιώντας τον υποδοχέα ACE-2, ο οποίος είναι άφθονος στα επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου και στον κυψελιδικό ιστό των πνευμόνων. Αντίστοιχη έρευνα για τον παρόμοιο αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έδειξε ότι ο εισπνεόμενος καπνός αυξάνει τον ρυθμό μετάδοσης και τη σοβαρότητα των μολύνσεων του ιϊκού αναπνευστικού συστήματος.
Έτσι, οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν. Επιπλέον, το κάπνισμα οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού στο πρόσωπο, διευκολύνοντας την είσοδο του ιού στον οργανισμό.
Επίσης, ένα άρθρο για 1.099 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, δηλώνει ότι πέθανε το 12,4% των ενεργών καπνιστών, αφότου είχε εισαχθεί σε ΜΕΘ ή είχε χρειαστεί μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, σε σύγκριση με το 4,7% των μη καπνιστών.