Του Ιωακείμ Γρυσπολάκη*
Την επομένη της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και με αφορμή μία δημόσια εμφάνισή της η κα Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε με στόμφο ότι την χωρίζει άβυσσος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χθες Τρίτη 12/1, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της ΕΡΤ τόνισε ότι «πληρώσαμε πολύ ακριβά την συνεργασία με την ΝΔ», «η Δεξιά δεν αλλάζει, όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός» και εξήγησε γιατί τοποθετήθηκε αρνητικά στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Είναι δεξιός» είπε και δήλωσε ότι διαφωνεί πλήρως με τη λογική συγκρότησης μετώπου φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων «γιατί διχάζουν». Η κ. Γεννηματά δε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και άλλα επώνυμα στελέχη και προσωπικότητες για την ταχύτερη και ουσιαστικότερη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό και μεταρρυθμιστικό πόλο. Δηλαδή, στο τεθέν ερώτημα απάντησε με επαρκή αοριστία.
Προ των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ως συνεργασία των ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία (ΚΠΣ), η οποία θα λειτουργούσε ως πρόδρομος της προσπάθειας ίδρυσης του μεγάλου πυλώνα της Κεντροαριστεράς. Επίσης, συγκροτήθηκε μία 25μελής Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Σοσιαλδημοκρατίας, υπό την προεδρία του Γιάννη Μανιάτη, η οποία θα αποτελούσε την ομάδα εκείνη, που θα έθετε τις βάσεις και θα βοηθούσε στην έναρξη και ολοκλήρωση του προσυνεδριακού διαλόγου, οδεύοντας προς το ιδρυτικό συνέδριο.
Όμως, το 6,3% των πρόσφατων εθνικών εκλογών μάλλον παρερμηνεύτηκε από την ηγετικό ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οι δε βουλευτές, που της συμπαραστάθηκαν στην εκλογή της στη θέση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τόνιζαν σε όλους τους τόνους ότι, όλοι εμείς που είχαμε δισταγμούς για την επάρκειά της και την προθυμία της να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στο ιδρυτικό συνέδριο της ευρύτερης παράταξης, θα διαψευστούμε, αφού οι ίδιοι είχαν λάβει ήδη τη διαβεβαίωσή της ότι θα υπακούσει στην απόφαση του συνεδρίου.
Στη συνέχεια, η 25μελής Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Σοσιαλδημοκρατίας συνεδρίασε μία και μοναδική φορά στις 7 Οκτωβρίου 2015, η κατάληξη της οποίας ήταν απολύτως αποθαρρυντική για τη συνέχεια εκ μέρους του προέδρου της.
Γίνεται πλέον σαφές σε όλους ότι η κα Γεννηματά δεν επιθυμεί να αφήσει την καρέκλα του προέδρου ενός μικρού και απαξιωμένου κόμματος, το πρόσφατο συνέδριο του οποίου της έδωσε ρητή εντολή να αρχίσει τις διαδικασίες ενός ιδρυτικού συνεδρίου, με νέο μητρώο μελών και επίκαιρες επεξεργασμένες θέσεις για τα καίρια και φλέγοντα θέματα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Η ίδια και το περιβάλλον της οραματίζονται την αναγέννηση του χαμένου παραδείσου του 43,86% του 2009 και την επάνοδο στο ΠΑΣΟΚ όλων εκείνων που αποχώρησαν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Σε πρόσφατη πρόσκληση, που απευθύνθηκε δημοσίως (6/1/2016) προς του προέδρους των ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΠΟΤΑΜΙ να εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους «να παραμένουν κοινοτάρχες στα χωριά τους, αντί μέλη της μητροπολιτικής αρχής μιας Μεγαλούπολης», ο κ. Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, προς τιμήν του, ανταποκρίθηκε θετικά με άρθρο του στις 8/1/2016. Και, όπως κατέληγε το άρθρο της 6ης/1/2016, «σε περίπτωση εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος και θα διεξαχθεί, όχι απέναντι στην φθίνουσα συντροφιά του Α. Τσίπρα, αλλά απέναντι σε μία ανερχόμενη μεταρρυθμιστική κεντροδεξιά. Και μάλιστα, στην περίπτωση αυτή ο ανταγωνισμός θα είναι υγιής και παραγωγικός για τη χώρα μας».
Οι εξελίξεις τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός. Η τακτική και πολιτική της κυβέρνησης των Τσίπρα – Καμμένου οδηγεί καθημερινά τη χώρα στον όλεθρο. Διώχνουν επενδύσεις, κλείνουν υπάρχουσες παραγωγικές μονάδες, κατεδαφίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα, απαξιώνουν τα πανεπιστήμια, προσπαθώντας να τα ελέγξουν και να τα μετατρέψουν σε προπύργια κομματικού σχεδιασμού, διορίζουν καθημερινά τους συγγενείς τους στο Δημόσιο, διαλύουν τον επιχειρηματικό κόσμο, στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Οι 340.000 πολίτες, που προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες και εξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ήσαν όλοι οπαδοί και στελέχη της ΝΔ. Ήσαν και απλοί πολίτες από το χώρο το δικό μας, οι οποίοι θέλησαν να αναδείξουν στη θέση του αρχηγού της Κεντροδεξιάς έναν νέο, έξυπνο, καλλιεργημένο, γλωσσομαθή, ειλικρινή, έντιμο και με το θάρρος της γνώμης του νέο, που απεχθάνεται τον λαϊκισμό και τον κρατισμό. Και τα κατάφεραν. Εμείς τι κάνουμε; Αν η κα Γεννηματά και οι περί αυτήν επιθυμούν να παραμείνουν μία αρχηγική ομάδα χωρίς μέλη, ας παραμείνουν εκεί που είναι. Ας γνωρίζουν όμως ότι η μοίρα όλων αυτών είναι η απαξίωση και η τιμωρία της αφάνειας. Οι υπόλοιποι ας προχωρήσουμε εδώ και τώρα, καλύπτοντας το κενό του χρόνου, που δύσκολα αναπληρώνεται. Ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας και του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου πρέπει να συγκροτηθεί τώρα και όχι αύριο. Η χώρα χρειάζεται άμεσα τους δύο πυλώνες της ευρωπαϊκής αστικής δημοκρατίας. Και αυτοί είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και η Κεντροαριστερά, δηλαδή το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας και του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, που θα προκύψει από την ενωτική προσπάθεια όλων των άλλων, που συμφωνούν και που δεν είναι κοντόφθαλμοι και ανεπαρκείς.
* Ο κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης είναι Ομότιμος καθηγητής και π. πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης