Με πρόσθετα μέτρα όπως το κλείσιμο και άλλων σχολείων, θεάτρων και χώρων συναθροίσεως κοινού επιχειρείται η αποτροπή της διασποράς των κρουσμάτων που πλέον στην Ελλάδα φθάνουν τα 66, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έξαρση τον Απρίλιο. Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία και σε άλλες χώρες σκορπίζει ανησυχία στην Ευρώπη.
Χθες ανακοινώθηκαν 21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. Την ίδια όμως στιγμή στην Ιταλία τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 1145 και οι νεκροί στους 233 με τον ιό να χτυπά πλέον με τρόπο που καθίσταται αδύνατο να χαρτογραφηθεί. Αναπόφευκτη θεωρείται η κήρυξη επιδημίας στη Γαλλία, σύμφωνα με το AFP, καθώς η ταχεία εξάπλωσή του κορονοϊού ευθύνεται για 950 κρούσματα, ανάμεσά τους 16 θάνατοι, και έχει σημάνει γενική κινητοποίηση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.
Τα 66 συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα σε επίπεδο αριθμών δεν είναι μεγάλο. Εν τούτοις οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και οι συσκέψεις είναι συνεχείς για τα μέτρα που θα ληφθούν και τα οποία σε πρώτη φάση είναι στοχευμένα σε περιοχές όπου τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται.
Σήμερα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για κλείσιμο νέων σχολείων σε περιοχές που ο κορονοιός έχει χτυπήσει. Ανάλογες αποφάσεις θα ανακοινωθούν και για χώρους συνάθροισης κοινού θέατρα και κινηματογράφους. Η κυβέρνηση συνιστά ψυχραιμία και κυρίως να ακολουθούνται οι οδηγίες που δίδονται τόσο για την προσωπική υγιεινή και προστασία όσο και για την προστασία των υπολοίπων
χθες συνεδρίασε στο Υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ενώ νέα εργαστήρια αναφοράς για τη διάγνωση πιθανών κρουσμάτων, μπαίνουν στην μάχη κατά του κορονοϊού, ξεκινώντας από την Κρήτη στο Πανεπιστημιακών Ηρακλείου, ενώ ξεκινά το αντίστοιχο εργαστήριο στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, αύριο Δευτέρα.
Επίσης από χθες ξεκίνησε να λειτουργεί η τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΔΥ 1135, η οποία θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την παροχή πληροφοριών για τον νέο κορονοϊό.
Παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του ιού
Εντείνεται καθημερινά η κρίση από τον κορονοϊό διεθνώς, έχοντας πλέον ξεπεράσει τις 102.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η επιτάχυνση της εξάπλωσής του στην Ευρώπη, σκορπίζει ανησυχία για τις επιπτώσεις της νόσου, και οδηγεί τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικήςς, να παίρνουν καθημερινά πρόσθετα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, στην προσπάθεια να τον περιορίσουν.
Ενδεικτικό του προβλήματος επέκτασης του ιού, είναι η χθεσινή δήλωση από την Ιταλία μόνο μέσα σε μια μέρα, 1145 νέων κρουσμάτων και 36 νέων θανάτων, ανεβάζοντας το φόρο αίματος του ιού σε 233 άτομα στη γειτονική χώρα.
Μέτρα από τον ΠΟΥ
Στο πλαίσιο υποστήριξης του ΠΟΥ στην Ιταλία ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Οργανισμού Δρ Χάνς Κλούγκε, σε συνάντησή του με τον Ιταλό υπουργό Υγείας, ανακοίνωσε την αποστολή ανώτερου συμβούλου του οργανισμού στη Ρώμη και δημιουργία ομάδας έκτακτης ανάγκης στο γραφείο του ΠΟΥ στη Βενετία για την παρακολούθηση της επιδημίας σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες.
Η ομάδα ταχείας επέμβασης του ΠΟΥ, πριν αποχωρήσει από την Ιταλία, συνέστησε ισχυρή εστίαση στα μέτρα περιορισμού σε ολόκληρη τη χώρα και προτεραιότητα στον εντοπισμό και τον έλεγχο ύποπτων κρουσμάτων.
Σε περιοχές με ευρύτερη μετάδοση του ιού, συνέστησε συνδυασμό στρατηγικών που δίνουν προτεραιότητα στην απομόνωση και φροντίδα των ασθενών και στην ετοιμότητα των νοσοκομείων για την πρόληψη της διάδοσης της ασθένειας και την προστασία των ασθενών.
Μια εθνική στρατηγική και τεχνικά σχέδια σε βασικούς τομείς - επιτήρηση, κλινική διαχείριση, πρόληψη και έλεγχος των λοιμώξεων και επικοινωνία κινδύνου - είναι καθοριστικής σημασίας για τη δομή της συνεχιζόμενης αντίδρασης. Ο ισχυρός συντονισμός όλων των φορέων για την αντιμετώπιση σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο αποτελεί τη βάση μιας αποτελεσματικής αντίδρασης.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η Ιταλία μπορεί να είναι μια «πλατφόρμα δημιουργίας γνώσεων» στον COVID-19 μέσα στην επιστημονική κοινότητα.
Αντίστοιχα ο ΠΟΥ Ευρώπης αναπτύσσει τρεις αποστολές στο Αζερμπαϊτζάν, την Ουκρανία και το Μαυροβούνιο τις επόμενες ημέρες.
Τα κρούσματα διεθνώς
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διεθνώς φτάνουν τα 101.927, εκ των οποίων χθες τα 3735.
Από αυτά τα 80.813 αφορούν την Κίνα και τα 21.110 σε άλλες 93 χώρες.
Από τα χθεσινά νέα κρούσματα, τα 102 αφορούν την Κίνα και τα υπόλοιπα 3633 τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι θάνατοι στην Κίνα έχουν φτάσει τους 3.073 (οι 28 χθες) και διεθνώς τους 413 (οι 78 χθες).