«Κλείδωσε» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών 

«Κλείδωσε» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών 

Η απόφαση έχει «κλειδώσει» και το φθινόπωρο θα πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών αποτελεί μονόδρομο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη γίνει η νομική προεργασία, των όσων αποκάλυψε ότι εξετάζει ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στο Star, προκειμένου το μέτρο να γίνει πράξη τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει παραλάβει τις σχετικές γνωμοδοτήσεις που δίνουν το «πράσινο φως» ως προς την συνταγματικότητα του μέτρου, το οποίο δρομολογούν και άλλες χώρες, όπως η γειτονική Ιταλία.

Είναι προφανές ότι για τον κ. Μητσοτάκη είναι μία ειλημμένη απόφαση που πριν από την εφαρμογή της θα έχει προηγηθεί η κατάλληλη ενημέρωση προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους, προκειμένου να μην υπάρξει κύμα αντιδράσεων.

Ενδιαφέρον πάντως έχει και η πληροφορία που θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να έχει αποφασίσει ότι σε περίπτωση που οι υγειονομικοί αρνηθούν να εμβολιαστούν παρά την υποχρεωτικότητα του μέτρου, τότε θα οδηγούνται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης με μισθό 534 ευρώ το μήνα.

Σε κάθε περίπτωση οι σχετικές ανακοινώσεις είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο, εκτός και αν κριθεί ότι οι κινήσεις θα πρέπει να επισπευσθούν.

Το σχέδιο για το δεύτερο εξάμηνο

Την ίδια ώρα πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου καταστρώνουν τα πλάνα τους για την περίοδο μετά το Πάσχα και κυρίως για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μετά  τα μέσα Μαΐου θα έχει περιοριστεί σημαντικά ο κορονοϊός και άρα βήμα- βήμα η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει πριν από την έναρξη του καλοκαιριού, να ανοίξει σταδιακά η οικονομική δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να ξανακλείσει.

Στελέχη με γνώση των διεργασιών πιστεύουν ότι το κλίμα που θα διαμορφωθεί μέσα στους τρεις θερινούς μήνες θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να γυρίσει σελίδα, έπειτα από σχεδόν ενάμισι χρόνο από την έναρξη της πανδημίας.

Και επικαλούνται μια σειρά από λόγους, όπως για παράδειγμα η αύξηση των καταθέσεων, η ενεργοποίηση του Ταμείου  Ανάκαμψης, καθώς αναμένονται περίπου 4 δισ. ευρώ το δεύτερο  εξάμηνο του χρόνου, το άνοιγμα του τουρισμού, ο οποίος όλοι θεωρούν ότι θα πάει καλύτερα από πέρσι, την συνέχιση μείωσης των φόρων, αλλά και την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στην ίδια λογική κινούνται τα αρνητικά επιτόκια με τα οποία δανείζεται πλέον η χώρα, η αύξηση της τηλεργασίας, μέσα από την οποία μπορούν να δημιουργηθούν ευκαιρίες μετατρέποντας την Ελλάδα σε χώρα “ψηφιακών νομάδων” που θα δουλεύουν από εδώ, καθώς επίσης η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, η νέα εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και η επιδιωκόμενη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος το οποίο θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη.

Με βάση λοιπόν το παραπάνω σκεπτικό στο Μέγαρο Μαξίμου “κλείνουν” κάθε σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θέλοντας όπως λένε να δουν οι πολίτες το έργο τους εντός της τετραετίας.