Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Οι εξελίξεις στην Βενεζουέλα και η αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμου Προέδρου από τις ΗΠΑ, έρχονται να θορυβήσουν τους δυο μεγαλύτερους πιστωτές της Λατινοαμερικανικης χώρας. Παρ' όλο που ο μεγαλύτερος δανειστής της είναι η Κίνα, η Ρωσία είναι αυτή που έχει σημαντικότερα οικονομικά συμφέροντα στη Βενεζουέλα.
Από το 2006 μέχρι σήμερα η Ρωσική κυβέρνηση και η πετρελαϊκή εταιρία Rosneft, έχουν μια συνολική έκθεση της τάξης των 17 δισ. ευρώ μέσω δανείων και πιστωτικών γραμμών. Το Νοέμβριο του 2017 η Ρωσία συμφώνησε να αναδιαρθρώσει τμήμα δημόσιου χρέους προς αυτήν ύψους 3,15 δισ. ευρώ, σε βάθος δεκαετίας και ανέλαβε την μεταφορά τεχνογνωσίας για την επιστροφή της Βενεζουέλας στο χώρο της ανάπτυξης.
Στον τραπεζικό κλάδο, η τράπεζα Evrofinance Mosnarbank είναι ένα joint venture στο οποίο συμμετέχουν το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο της Βενεζουέλας, Venezuelan National Development Fund (Fonden) με 50%, η Gazprombank (θυγατρική της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Gazprom) με 25% και η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Ρωσίας VTB με 25%.
Στον ενεργειακό τομέα η μεγαλύτερη σε μέγεθος ρωσική εταιρία εξόρυξης και διύλισης πετρελαίου Rosneft, δραστηριοποιείται σχεδόν μονοπωλιακά στη Βενεζουέλα τόσο με δικές τις εξορύξεις όσο και με δανειοδοτήσεις προς την κρατική εταιρία Petroleos de Venezuela, S.A. (PDVSA), με εγγυήσεις πάνω στα κοιτάσματα μαύρου χρυσού. Η PDVSA χρωστάει στην Rosneft 3,1 δισ. ευρώ.
Στην κατοχή της Rosneft περιήλθε και το 49,9% των διυλιστηρίων της κρατικοποιημένης αμερικανικής εταιρίας Citgo, λόγω κατάπτωσης των εγγυήσεων ενός δανείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ.Το υπόλοιπο 50,1% ανήκει ακόμα στην PDVSA αλλά βρίσκεται ενεχυριασμένο στα χέρια της Rosneft, έναντι ενός ομολόγου που λήγει το 2020.
Η συνολική παραγωγή πετρελαίου της Rosneft στη Βενεζουέλα ανέρχεται στους 3,000,000 τόνους ή 60,000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις της ρωσικής εταιρίας. Η παραγωγή αυτή συντελείται κυρίως μέσω των συμμετοχών της Rosneft σε όλες τις κρατικοποιημένες από το καθεστώς Τσάβες και Μαδούρο, πετρελαιοπαραγωγικές εταιρίες.
Στην Junin, η Rosneft μαζί με τη Gazpromneft ελέγχουν το 40% της εταιρίας.
Στην Petromonagas, η Rosneft κατέχει το 40%.
Στην Petroperija, η Rosneft κατέχει το 40%.
Στην Petrovictoria, η Rosneft κατέχει το 40%.
Στην Petromiranda, η Rosneft κατέχει το 32%.
Στην δε Boqueron, η Rosneft κατέχει το 26,67%.
Πέραν του ενεργειακού τομέα η Ρωσία που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, προμηθεύει την Βενεζουέλα με το 90% των σιτηρών που καταναλώνει η χώρα. Έτσι οι εξαγωγές της Ρωσίας προς την Βενεζουέλα ανήλθαν στους 226,000 τόνους το 2018 και 223,000 τόνους το 2017.
Οι δεσμοί Ρωσίας – Βενεζουέλας επεκτείνονται και στον ευαίσθητο τομέα της εμπορίας όπλων και της παροχής βάσεων και υποδομών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Οι πρώτες μεγάλες πιστωτικές γραμμές για την αγορά όπλων ανοίχτηκαν το 2006, στη συνάντηση της Μόσχας ανάμεσα στον Τσάβες και τον Ρώσο ηγέτη Πούτιν. Οι προμήθειες αφορούσαν σε οπλισμό Kalashnikov, σε αεροπλάνα Sukhoi, σε τανκς και σε υπόλοιπο βαρύ και ελαφρύ οπλισμό. Τον δε περασμένο Δεκέμβριο μεγάλα ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη φιλοξενήθηκαν στις αεροπορικές βάσεις της Βενεζουέλας στη θάλασσα της Καραϊβικής.
Όποιος εκτιμά πως η Ρωσία θα αφήσει να χαθεί με ευκολία αυτό το προγεφύρωμα της, μάλλον κάνει λάθος. Είναι ισχυρά τα οικονομικά, τα ενεργειακά και τα γεωπολιτικά της συμφέροντα στην περιοχή, για να τα απεμπολήσει χωρίς μάχη.
Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.