Κι έφτιαξαν, λέει, ο Κυριάκος και ο Άδωνις, τον συνήγορο του επιχειρηματία…

Σκεφτείτε να έχετε αγοράσει ακίνητο στη βιομηχανική ζώνη του Σχηματαρίου (ας πούμε) και η αρμόδια υπηρεσία να μην σας δίνει άδεια λειτουργίας της μονάδας σας, επειδή, έχει την άποψη, η αρμόδια υπηρεσία, ότι κακώς λειτουργεί βιομηχανική ζώνη στο Σχηματάρι. Πού θα βρείτε το δίκιο σας; Ούτε στον Πάπα της Ρώμης! Γι' αυτό ο Κυριάκος πρέπει να θεσπίσει τον συνήγορο του επιχειρηματία! Όχι μόνο για ψυχολογική βοήθεια, αλλά και για να γίνει στο τέλος και καμιά δουλειά!

Πώς υπάρχει ο συνήγορος του πολίτη; Έτσι να υπάρχει και ο συνήγορος του επιχειρηματία. Για να παρεμβαίνει και να γλιτώνει επιχειρηματίες από την αυθαιρεσία του κράτους. Μπορούμε να σας πούμε δεκάδες ιστορίες καθημερινής τρέλας. Ιστορίες που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια στο κράτος και στους φορολογουμένους, αφού φτάνουμε στο σημείο να ακυρώνονται μεγάλες επενδύσεις για λόγους ιδεοληψίας.

Να σας πούμε μόνο μία. Σε μία βιομηχανική περιοχή της χώρας ένας επιχειρηματίας αγόρασε μια βιομηχανία και θέλησε στη συνέχεια να κάνει μία επένδυση. Η επένδυση ήταν τέτοια που απαιτούσε την τοποθέτηση ενός μηχανήματος στον προαύλιο χώρο, η οποία επιτρέπεται από την αρχική άδεια. Αλλά η αρμόδιος υπάλληλος δεν του υπογράφει τα χαρτιά για να προχωρήσει η επένδυση! Ο λόγος; Ερμηνεύει τον νόμο με δικό της τρόπο και υποστηρίζει ότι ο επενδυτής θα πρέπει να βγάλει όλες τις άδειες από την αρχή. Κι ας μην αναφέρεται κάτι σχετικό στην κείμενη νομοθεσία. Αρκεί που δίνει αυτή την ερμηνεία ο άνθρωπος που έχει τη σφραγίδα στο χέρι του.

Έτερος επιχειρηματίας ήθελε να προχωρήσει μία επένδυση στον χώρο του φαρμάκου. Να δημιουργήσει μία νέα μονάδα. Ναι, αλλά ο αρμόδιος υπάλληλος της Περιφέρειας δεν υπέγραφε για περισσότερα από 2 χρόνια, με αποτέλεσμα να χαθούν δύο πολύτιμες οικονομικές χρήσεις. Να σημειωθεί ότι η πατέντα που είχε αγοράσει ο επενδυτής από το εξωτερικό έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Ποιος θα τον αποζημιώσει αυτόν τον επενδυτή για τις δύο χαμένες χρονιές;

Από ιστορίες άλλο τίποτα! Έχουμε άπειρες. Το ερώτημα είναι τι γίνεται από δουλειές. Πώς η γραφειοκρατία σκοτώνει την επιχειρηματικότητα. Και ρωτάμε τον αρμόδιο υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη: Πού θα βρουν αυτοί οι χριστιανοί, μουσουλμάνοι και ιουδαίοι το δίκιο τους; Μήπως, λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση έχει ολιγωρήσει σε αυτόν τον τομέα; Μήπως ο συνήγορος του επιχειρηματία θα ήταν μία καλή αρχή; Και μην μας πουν ότι υπάρχουν διαδικασίες που προβλέπουν κυρώσεις κατά αυτών που παρανομούν ή δείχνουν υπερβάλλων ζήλο. Η αλήθεια είναι ότι αν μπλέξεις στα γρανάζια της γραφειοκρατίας δεν ξεμπλέκεις. Αλλιώς δεν θα το συζητούσαμε τώρα.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]