Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την μία πλευρά καλεί τον Ερντογάν να αποκλιμακώσει την ένταση στην Αν.Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας ότι προκαλεί, από την άλλη όμως πλευρά συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να του πωλούν όπλα. Η συνέχιση της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα αποτελεί το αποκορύφωμα της υποκρισίας, σημειώνει στο liberal.gr ο Κέβιν Φέδερστοουν. «Δεν δίνεις στον μεθυσμένο ένα ακόμη ποτό όταν του ζητάς να ξεμεθύσει», τονίζει χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας το ελληνικό αίτημα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Ο γνωστός φιλέλληνας και καθηγητής της έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» του London School of Economics θεωρεί ότι σε αυτή την φάση η επιβολή ενός εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, έστω για ένα συγκεκριμένο διάστημα, θα της έστελνε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Όσο για μια αναστολή της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης της χώρας με την ΕΕ, επίσης θα είχε νόημα, καθώς το αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές θα ήταν άμεσο και θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Καθώς η τουρκική επιθετικότητα εντείνεται, ο υπ. Εξωτερικών Ν.Δένδιας με επιστολές προς τους ομολόγους του, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας προτείνει να ανασταλούν οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία. Ποια η άποψή σας;
Μέχρι τώρα η ΕΕ δεν είναι σε θέση να εμποδίσει την Τουρκία από το να σταματήσει την κλιμακούμενη επιθετικότητα, ενώ την ίδια στιγμή ευρωπαϊκές χώρες την προμηθεύουν με όπλα. Η πρόθεση του Ερντογάν να προκαλέσει, να αποσταθεροποιήσει, να τεστάρει τις αντιδράσεις, είναι προφανής. Δεν δίνεις στον μεθυσμένο ένα ακόμη ποτό όταν του ζητάς να ξεμεθύσει.
Η επιβολή ενός εμπάργκο όπλων για μια συγκεκριμένη περίοδο θα μπορούσε να στείλει ένα πολιτικό σήμα. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει ήδη μεγάλη στρατιωτική δύναμη και η απαγόρευση της προμήθειας όπλων θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι χρειάζεται συγκράτηση.
- Την ίδια πάντως στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς Ελλάδα και Κύπρο, η αμυντική τους βιομηχανία συνεχίζει να πουλά όπλα στην Τουρκία. Πώς σχολιάζετε αυτή την στάση;
Μια αποστολή όπλων στο λιμάνι της Σμύρνης αυτή τη στιγμή θα ήταν το αποκορύφωμα της υποκρισίας. Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η Τουρκία δεν έχει κάποια ανάγκη να υπερασπίσει τα χερσαία της σύνορα και ζητά από τον Ερντογάν να σταματήσει την επιθετικότητα στην Αν.Μεσόγειο με την χρήση μάλιστα στρατιωτικών μέσων. Επομένως σε τι αποσκοπεί η συνέχιση της προμήθειας όπλων προς την Τουρκία;
- Σε μια ακόμη διπλωματική κίνηση, η Αθήνα ζήτησε χθες την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Ποια είναι η άποψη σας;
Είναι απολύτως σωστό για την ΕΕ να εξετάσει κάθε διαθέσιμη επιλογή που έχει., καθώς υπάρχει ένα φάσμα αυξανόμενης έντασης. Η αναστολή της συμφωνίας τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας πιθανότατα θα είχε ένα σημαντικό και άμεσο αντίκτυπο ως προς την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών απέναντι στην τουρκική οικονομία, επιδεινώνοντας τις τρέχουσες αβεβαιότητες.
Η ΕΕ είναι ένας σχετικά νέος παίκτης στην εξωτερική πολιτική. Πρέπει να αξιολογεί τους κινδύνους και να συνυπολογίζει τις επιπτώσεις. Ίσως να δούμε τον Ερντογάν να αυξάνει την πίεση επιτρέποντας σε χιλιάδες πρόσφυγες να περάσουν στη Λέσβο και αλλού. Προσωπικά, αμφιβάλλω κατά πόσο αυτή θα ήταν η απάντησή του: Η αναστολή της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας θα αποτελούσε για τον Ερντογάν ένα μεγάλο πλήγμα και ο ίδιος θα βρισκόταν αντιμέτωπος με μια μεγάλη πίεση στο εσωτερικό της Τουρκίας, προκειμένου να έρθει σε ένα συμβιβασμό με την ΕΕ. Στο σενάριο πάντως που όντως απελευθερώσει τους πρόσφυγες, τότε η ΕΕ θα πρέπει να παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά και ενδεχομένως σε όσες ακόμη χώρες θα την χρειαστούν. Εφόσον η ΕΕ θέλει να λέγεται ένας σοβαρός παίκτης θα πρέπει να αποκτήσει μια συντονισμένη στρατηγική προκειμένου να αναγκάσει τον Ερντογάν να αλλάξει συμπεριφορά.