Η πανδημία του κορoνοϊού λειτουργεί ως επιταχυντής σημαντικών εξελίξεων, οι οποίες είχαν ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Η τεχνολογική πρόοδος με τη συμβολή της επιχειρηματικής καινοτομίας, η οποία ειρήσθω εν παρόδω ανθεί μόνο σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας, μας οδηγεί όλο και πιο γρήγορα στην ψηφιακή εποχή. Φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα πέρα από τις παραδοσιακές έρευνες για νέα εμβόλια και αποτελεσματικότερα φάρμακα, συνεργαζόμενες με εταιρείες νέας τεχνολογίας και ρομποτικής, δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια στη δημιουργία ρομποτικών εμφυτευμάτων, με σκοπό τη θεραπεία πολλών ανίατων σήμερα ασθενειών. Οι εκτιμήσεις έγκυρων διεθνών οργανισμών συγκλίνουν στο ότι σε λίγα χρόνια η χειρουργική θα είναι μια ξεπερασμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση των περισσότερων ασθενειών. Με τα εξελιγμένα μικρορομπότ εμφυτευμένα στον οργανισμό μας θα αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια, κακοήθειες κ.ο.κ. Κι εκεί που θα υπάρχουν ακόμη χειρουργικές μέθοδοι, δεν θα υπάρχουν χειρουργοί. Θα έχουν αντικατασταθεί από εκατομμύρια φορές πιο αξιόπιστα ρομπότ.
Εν μέσω πανδημίας τα εταιρικά όργανα των επιχειρήσεων και οι πάσης φύσεως επαγγελματικές και επιχειρηματικές συσκέψεις και συναντήσεις πραγματοποιούνται εύκολα και γρήγορα με τη δωρεάν χρήση εξαιρετικά αξιόπιστων εφαρμογών (Skype business, Zoom, Google Hangouts, Microsoft Teams, FreeConference κ.ά.). Η εξοικονόμηση χρόνου και δαπανών μετακίνησης είναι ήδη πολύ μεγάλη. Ακόμη και οι φορείς του Δημοσίου προσαρμόστηκαν αμέσως, εκόντες άκοντες, στη νέα πραγματικότητα. Με τη χρήση των κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων, μέσα σε σύντομο χρόνο, απλοποιήθηκαν στην Ελλάδα μια σειρά υπηρεσίες που παρέχονται πλέον ψηφιακά στους πολίτες στο σπίτι τους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της άυλης συνταγογράφησης φαρμάκων (μέσα σε δύο μήνες έχουν γραφτεί στο σύστημα περισσότεροι από 400.000 πολίτες και έχουν εκδοθεί 1.350.000 συνταγές) ή η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών, η οποία σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις θα μειώσει κατά 7 εκατ. ετησίως τις επισκέψεις στις υπηρεσίες των δήμων και των ΚΕΠ. Επιτεύχθηκε έτσι δραστική μείωση της ταλαιπωρίας, του εκνευρισμού και του κόστους για τους πολίτες.
Οι δυνατότητες της από απόσταση επικοινωνίας θα εκτιναχθούν με την ανάπτυξη της 5G τεχνολογίας. Στην εκπαίδευση θα συντελεστεί «επανάσταση». Το παραδοσιακό σχολείο θα κλονιστεί συθέμελα. Είδαμε ήδη την επιτυχημένη εφαρμογή τής από απόσταση εκπαίδευσης σε πολλά ιδιωτικά σχολεία, αλλά και στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.
Με τη χρήση 5G τεχνολογιών, όμως, και ο πιο φτωχός μαθητής στην πιο δυσπρόσιτη περιοχή της χώρας θα έχει τη δυνατότητα από το σπίτι του να συμμετέχει δωρεάν στο μάθημα που θα πραγματοποιείται στο εικονικό ψηφιακό σχολείο, το οποίο θα μπορεί να είναι προσαρμοσμένο στις δικές του απαιτήσεις. Στο νέο μαθητοκεντρικό και πλήρως εξατομικευμένο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιβάλλον η ομηρία των μαθητών και των γονέων τελειώνει. Οι απεργίες της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, καθώς και οι ποικιλώνυμες καταλήψεις δεν θα μπορούν να επηρεάσουν στο ελάχιστο την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων και των εξετάσεων στα σχολεία.
Στην ανώτατη εκπαίδευση οι εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα. Ήδη πολλά κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού υπό τον φόβο της πανδημίας του κορονοϊού εξήγγειλαν ότι το επόμενο έτος τα μαθήματά τους θα διεξαχθούν μόνο από απόσταση.
Στον τουρισμό αλλάζουν όλα. Σε λίγο καιρό οι πανίσχυροι μέχρι χθες ταξιδιωτικοί πράκτορες θα έχουν την τύχη των δεινοσαύρων. Στο εγγύς μέλλον οι πολίτες θα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με τη χρήση ψηφιακών πλατφορμών που θα τους εξασφαλίζουν ποιοτικές διακοπές με το χαμηλότερο κόστος μετακίνησης και διαμονής.
Ο κορονοϊός, όπως είπαμε, επιτάχυνε απλώς τις εξελίξεις. Όλα όμως τα παραπάνω τα οφείλουμε στον υπέροχο καπιταλισμό, ο οποίος κινούμενος αποκλειστικά από τη μόνη αληθινή αγαθοεργό δύναμη της ανθρωπότητας, την επιδίωξη του κέρδους, φροντίζει για την ευτυχία των πολλών πληθυντικών «εγώ» και όχι των απρόσωπων μαζών. Το κέρδος είναι η ανταμοιβή και συγχρόνως η απόδειξη ότι αυτό γίνεται με επιτυχία.
* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της 13ης και 14ης Ιουνίου