Πήγε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης να δώσει συνέντευξη στο BBC, με αντικειμενικό στόχο να πείσει τους Βρετανούς τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα, και τα έκανε μαντάρα. Κυριολεκτικώς. Ίσως, επειδή έχει μάθει από τα ελληνικά μέσα που οι δημοσιογράφοι χαϊδεύουν την εξουσία. Ίσως, επειδή οι υπουργοί στην Ελλάδα δε συνηθίζουν να δαπανούν ιδιαίτερο χρόνο για να μελετήσουν τα θέματά τους. Η ουσία είναι ότι φάγαμε ήττα στο BBC.
Οι διαρροές ήθελαν πριν λίγο καιρό να γίνεται απόβαση Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα. Κι ήρθε η επίσημη απόφαση των Αρχών της Μεγάλης Βρετανίας που δεν τοποθέτησε την Ελλάδα στις πράσινες περιοχές. Πράγμα που σημαίνει ότι όποιος Βρετανός έρθει για διακοπές στην Ελλάδα θα μπει σε καραντίνα για μία εβδομάδα επιστρέφοντας στη χώρα του. Για να διασκεδάσουν θα ερχόντουσαν οι άνθρωποι και όχι για να παίξουν στο Survivor. Αν αποφάσιζαν να έρθουν. Άρα; Άρα, δεν πρόκειται να δούμε την απόβαση που περιμέναμε και πολύ θα θέλαμε. Όχι με τα σημερινά δεδομένα. Αν αυτά αλλάξουν, τότε και μόνο τότε θα έχουμε μια άλλη πραγματικότητα.
Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες. Ένα θέμα είναι πού τελικά βασίζαμε όλα αυτά τα υπεραισιόδοξα. Σε ποιες εκτιμήσεις, σε ποιες πηγές. Τέλος πάντων, άντε και μας βρήκε το κακό. Πολύ σωστά ο κ. Χάρης Θεοχάρης αποφάσισε ως αρμόδιος υπουργός να προσπαθήσει να αλλάξει την κατάσταση. Φανταζόμαστε ότι θα έκανε σημαντικές επαφές στη Μεγάλη Βρετανία, σε μία προσπάθεια να γυρίσει το κλίμα υπέρ ημών. Να πάρει κάτι τις, σώζοντας κάτι από το επερχόμενο καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, έδωσε και τη συνέντευξη στο BBC. Όπου; Καλύτερα να μην την είχε δώσει. Καλύτερα να πήγαινε για ψάρεμα, τώρα που ο λοχαγός Χαρδαλιάς το επέτρεψε. Διότι ο κ. Θεοχάρης έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα.
Σύμφωνα με το χτεσινό ρεπορτάζ: «Στη συζήτηση με τον υπ. Τουρισμού, ο δημοσιογράφος άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, διερωτώμενος μήπως τελικά η 15η Μαΐου δεν είναι η κατάλληλη ημερομηνία για να ανοίξει ο τουρισμός, θυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ τοποθέτησαν την Ελλάδα στο επίπεδο κινδύνου 4, ενώ από την άλλη, η χώρα δεν είναι ούτε στη «πράσινη» λίστα της Βρετανίας.
Σε ερώτηση κατά πόσο ο ίδιος θεωρεί λάθος την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον, ο κ. Θεοχάρης απάντησε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία, πρότεινε τον διαχωρισμό των ελληνικών περιοχών προκειμένου όσα νησιά είναι σε καλύτερη θέση σχετικά με τους εμβολιασμούς να μπουν στην «πράσινη» λίστα.
Όμως ο παρουσιαστής επέμενε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό, καθώς διερωτήθηκε γιατί να επιλέξουν οι Βρετανοί να πάνε στην Ελλάδα τώρα, όταν θα πρέπει να κάνουν καραντίνα με την επιστροφή τους, με τον Χάρη Θεοχάρη να εμφανίζεται να συμφωνεί, αλλά να συμπληρώνει, ταυτόχρονα, πως βρίσκεται στο Λονδίνο σε μια προσπάθεια να κάνει τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει.
Ο Στίβεν Σακούρ, ρώτησε επίσης τον υπουργό Τουρισμού και για τους εμβολιασμούς, λέγοντας πως προχωράνε με «αργούς ρυθμούς». «Με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης εμβολιάζετε τους πολίτες. Όλοι στον κόσμο θα το δουν και θα αναρωτηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά για να ακολουθήσει ο παρακάτω διάλογος:
Θεοχάρης: Δεν είμαστε.
Δημοσιογράφος: Είστε στις 5 χειρότερες χώρες.
Θεοχάρης: Όχι δεν είμαστε.
Δημοσιογράφος: Φοβάμαι ότι αυτό λένε τα νούμερα.
Θεοχάρης: Το σύστημα είναι περίπλοκο και δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί αν δεν υπάρχουν εμβόλια».
Έχει δίκιο ο κ. Θεοχάρης; Έχουμε δίκιο. Σε πολλά ναι! Θα μπορούσε να πει ότι η εικόνα της Ελλάδας είναι επιβαρυμένη στους σχετικούς πίνακες γιατί χρησιμοποιούμε διαφορετικές μεθόδους. Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, οι εισαχθέντες σε ένα νοσοκομείο με covid παύουν να «χρεώνονται» στην επιδημία μετά από την 28η μέρα. Αλλά και τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Γεραπετρίτης δείχνει αυτό ακριβώς το πράγμα: Ότι η πληροφορία υπήρχε αλλά δεν τη μοιράστηκαν τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης μεταξύ τους. Κάποιος την κράτησε για τον εαυτό του ή κάποιος άλλος δεν ενδιαφέρθηκε να τη λάβει. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Θα άλλαζε τα δεδομένα μια καλύτερη εμφάνιση του κ. Θεοχάρη; Όχι! Αλλά θα νιώθαμε καλύτερα. Και τέτοιες εποχές έχει σημασία να νιώθει κανείς καλά. Επί της ουσίας; Οι Βρετανοί έκριναν όπως έκριναν. Η ελληνική κυβέρνηση άλλα περίμενε και άλλα ήρθαν. Ένα μηδέν. Ο αρμόδιος υπουργός έψαξε να αναπληρώσει τους χαμένους τουρίστες προ ημερών στο Μεξικό. Δύο μηδέν. Παρουσιάστηκε εντελώς απληροφόρητος απέναντι σε έναν δημοσιογράφο του BBC που ήξερε τη δουλειά του. Τρία μηδέν. Πόσα γκολ να φάει πια αυτή η ομάδα χωρίς να διαμαρτυρηθεί η εξέδρα;
Η οικονομία είναι ένα σκληρό πεδίο αναμέτρησης. Το δικό μας κέρδος είναι η ζημιά κάποιου άλλου. Οπότε, χρειάζεται σκληρή εργασία για να πετύχει κάποιος ένα αποτέλεσμα. Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Αυτό που έγινε με τον Χάρη Θεοχάρη και το BBC ήταν κακό. Αλλά δε θα βρίσκατε εύκολα κάποιον να το κάνει πολύ διαφορετικά. Κατά πάσα πιθανότητα θα έκανε τα ίδια λάθη. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στο πολιτικό προσωπικό.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]