Παραδοσιακά ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού διακρίνονταν για την οργάνωση του, το περιβάλλον διαβίωσης και για τους πτυχιούχους δημότες του. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο, ο ένας στους δύο κατοίκους είναι απόφοιτος ΑΕΙ. Ευαισθητοποιημένος και ο ίδιος σε θέματα εκπαίδευσης διαρκώς βελτιώνει τις σχολικές υποδομές και επενδύει στην μόρφωση των παιδιών. Το ίδιο πράττει και για την εξυπηρέτηση των δημοτών του.
Εισάγει νέες τεχνολογίες για την άμεση επικοινωνία με τις υπηρεσίες του δήμου και την επί τόπου αντιμετώπιση προβλημάτων. Δηλώνει:" Στην γραφειοκρατία απαντάμε με την τεχνολογία. Ο Δήμος μας έχει μπει στη φάση του Ψηφιακού Ανασχηματισμού και προωθεί την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και έξυπνων λύσεων τόσο στην καθημερινή εσωτερική λειτουργία μας όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες. Έτσι πολεμάμε την γραφειοκρατία που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό όχι μόνο του πολίτη αλλά και της ίδιας της διοίκησης τελικά."
Και συμπληρώνει "Όσο υπάρχουν στενόμυαλοι άνθρωποι και δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, ασφαλώς και οι Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν το παραπάνω βήμα. Συχνά χρησιμοποιώ μια φράση που πιστεύω αντικατοπτρίζει την κατάσταση. Εμείς οι Δήμαρχοι καλούμαστε να φτιάξουμε έξυπνες πόλεις στο πλαίσιο ενός χαζού κράτους. Εσείς τί λέτε, μπορεί από αυτό τον συνδυασμό να βγει κάτι θετικό;"
Ο Ηλίας Αποστολόπουλος ανήκει στη νέα γενιά. Ο όρος διαφάνεια είναι για εκείνον θεμελιώδης αξία της διοίκησης του. "Εμείς θέλουμε να λογοδοτούμε, θέλουμε να μας ελέγχει ο πολίτης, είναι πρωταρχικής σημασίας για τον δήμο μας". Αυτό δεν επιθυμούμε όλοι άλλωστε για την δημόσια διοίκηση;
Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη
- Η εκλογή σας το 2014 δημιούργησε προσδοκίες στους δημότες σας. Θεωρείτε πως εκπληρώσατε μέρος των προσδοκιών τους;
Πράγματι η εκλογή της νέας δημοτικής μας αρχής δημιούργησε προσδοκίες το 2014. Θέλω να ελπίζω όμως επίσης κι ότι από την πλευρά μας ικανοποιήσαμε τις προσδοκίες αυτές. Κι αυτό γιατί ήταν συνειδητή μας επιλογή να προτάξουμε τον ρεαλισμό στον προγραμματικό μας λόγο εξαρχής, έχοντας συναίσθηση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας αλλά και του Δήμου μας.
Για να επιστρέψω όμως στην ερώτησή σας, αρκεί κάποιος να ανατρέξει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα και στις δεσμεύσεις μας για να διαπιστώσει τη συνέπεια λόγων και έργων. Να διαπιστώσει ότι το συντριπτικό ποσοστό των δεσμεύσεων αυτών έχουν γίνει ήδη πράξη. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να τολμήσουμε να πούμε ότι το γεγονός αυτό, δεν θα πρέπει να είναι επίτευγμα, θα πρέπει να είναι η κανονικότητα. Η υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων είναι για εμένα προσωπικά μία αυτονόητη υποχρέωση.
Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη
- Διοικείτε έναν δήμο που έχει πολύ υψηλό ποσοστό εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος ή απλά είναι συγκυριακό;
Παραδοσιακά ο δήμος μας δεν διέθετε μόνο υψηλό ποσοστό εισακτέων στα Πανεπιστήμια αλλά και αποφοίτων. Με λίγα λόγια το μορφωτικό επίπεδο των δημοτών Παπάγου - Χολαργού ήταν και είναι υψηλό με έναν στους δύο να έχει πτυχίο ΑΕΙ. Αυτό που επισημαίνετε λοιπόν δεν είναι συγκυριακό με την έννοια την χρονική, αφού χαρακτηρίζει την περιοχή μας εδώ και δεκαετίες.
Για τους νέους μας μαθητές τώρα που πετυχαίνουν στις εξετάσεις και εισέρχονται σε κάποια ανώτατη σχολή, μόνο περηφάνια μπορώ να δηλώσω και για τους ίδιους και για τους εκπαιδευτικούς τους, τους οποίους θέλω να συγχαρώ και δημόσια για την δουλειά που κάνουν.
- Είστε γενικά ευχαριστημένος από την λειτουργία των σχολείων του δήμου σας ή υπάρχουν ελλείψεις; Γνωρίζουμε ότι δεν είστε αρμόδιος για αυτό το θέμα, ωστόσο είστε δήμαρχος άρα και αποδέκτης άμεσων παραπόνων εφόσον υπάρχουν.
Είμαι όχι μόνο ευχαριστημένος αλλά και περήφανος για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα σχολεία του δήμου μας. Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθούμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε την εκπαίδευση, να καλύψουμε τις ελλείψεις, να παρέχουμε όσο περισσότερα εργαλεία και μέσα, σε καθηγητές και μαθητές.
Από το 2015 αυξάνουμε σε ετήσια βάση τις δαπάνες για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων τετραπλασιάζοντας τα αντίστοιχα κονδύλια του προϋπολογισμού.
Επίσης σήμερα είναι σε εξέλιξη μια γενναία αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού (ύψους 256.000 ευρώ) σε όλα τα σχολεία μας, με εγκατάσταση διαδραστικών βιντεοπροβολέων, νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων μηχανημάτων.
Παράπονα μπορούν να υπάρχουν και τα ακούμε πάντα γιατί μέσα από αυτά, από τις γόνιμες παρατηρήσεις δηλαδή και την εποικοδομητική κριτική, γινόμαστε όλοι καλύτεροι.
- Στη διάρκεια της θητείας σας, η αντιπολίτευση βοήθησε με εποικοδομητική κριτική το έργο σας;
Σε ότι πετύχαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως δημοτική αρχή, δεν θα εξαιρέσω κανέναν. Η προσπάθεια ήταν συλλογική και όλοι μαζί πετύχαμε πολλά. Προφανώς και στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας. Δεν έλειψαν όμως και οι δημοτικοί σύμβουλοι άλλων παρατάξεων που με την καλόπιστη κριτική και τις προτάσεις τους συνέβαλαν στο έργο μας σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας αυτής.
Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι προσωπικά για μένα, αποτελεί δικαίωση το γεγονός ότι δημοτικοί σύμβουλοι που αρχικά μπορεί να μας αντιμετώπιζαν με δυσπιστία, ξεπέρασαν τα πολιτικά σύνορα και τις παραδοσιακές αντιπαλότητες και μας στήριξαν. Η αναγνώριση των προσπαθειών μας από την αντιπολίτευση είναι η μεγαλύτερη δικαίωση των κόπων και των επιλογών μας.
- Είστε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΠΑΥ(σύνδεσμος προστασίας & ανάπτυξης Υμηττού) που ιδρύθηκε το 1992. Πιστεύετε πως έχουν γίνει όσα χρειάζονται και αφορούν τα μέτρα πρόληψης φυσικών καταστροφών του πολύτιμου αυτού βουνού για όλο τον νομό Αττικής;
Στον Δήμο μας έχουμε το πιο πράσινο κομμάτι του Υμηττού. Φροντίζουμε καθημερινά για τη συντήρηση και προστασία του, και δώσαμε προτεραιότητα στη σύνδεση του βουνού με την καθημερινή ζωή της πόλης. Χαρτογραφήσαμε δέκα περιπατητικές διαδρομές ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα σήμανσης και λειτουργίας των μονοπατιών, και σήμερα αν ανέβετε στο βουνό θα δείτε καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας να κάνουν την καθιερωμένη τους βόλτα και να χαίρονται το βουνό μας.
Όσον αφορά στην προστασία του Υμηττού πολλά οφείλουμε ως Δήμος στη ΔΑΠΑΧΟ, στην εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας Παπάγου – Χολαργού, η οποία και φέτος, σε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Ωστόσο, πιστεύω ότι ο ΣΠΑΥ υπολείπεται σημαντικά των πραγματικών αναγκών του Υμηττού. Η λειτουργία του ΣΠΑΥ σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία του ΣΠΑΥ όπως τη γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια με επικεφαλής τον Νίκο Χαρδαλιά. Έχουμε κάνει βήματα προς τα πίσω και αυτό είναι αντιληπτό και από τους πολίτες αλλά και από τις εθελοντικές οργανώσεις δασοπροστασίας.
- Μπορεί ένας δήμος να διαδραματίσει πυλώνα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης για την χώρα και με ποιο τρόπο όταν η γραφειοκρατία είναι δύσκολο να ξεπεραστεί;
Στην γραφειοκρατία απαντάμε με την τεχνολογία. Ένα όπλο που έρχεται από το μέλλον, για να εξουδετερώσει χρόνιες παθογένειες του παρελθόντος. Ο Δήμος μας έχει μπει στη φάση του Ψηφιακού Ανασχηματισμού και προωθεί την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και έξυπνων λύσεων τόσο στην καθημερινή εσωτερική λειτουργία μας όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες. Έτσι πολεμάμε την γραφειοκρατία που αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό όχι μόνο του πολίτη αλλά και της ίδιας της διοίκησης τελικά.
Πρόσφατα ξεκινήσαμε και τη λειτουργία μίας Άμεσης Γραμμής Επικοινωνίας του πολίτη στον πενταψήφιο αριθμό 15800 που μπορεί κάποιος να διατυπώσει ερωτήματα ή και αιτήματα. Έχουμε όμως και τρεις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές ή τάμπλετ οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά στους δημότες μας και θα μου επιτρέψετε εδώ να τις παρουσιάσω ξεχωριστά:
Η εφαρμογή Citify δίνει την ευχέρεια στον πολίτη οποιαδήποτε ώρα και στιγμή να αναφέρει στον Δήμο οτιδήποτε δυσχεραίνει την καθημερινότητά του: ένα χαλασμένο παγκάκι, μία σπασμένη λάμπα, ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο. Θέλουμε τον πολίτη ενεργό και συμμέτοχο, ώστε από κοινού να βελτιώσουμε τη λειτουργία της πόλης. Δεν τον αντιμετωπίζουμε ως αντίπαλο όταν ασκεί κριτική ή επισημαίνει λάθη και παραλείψεις μας.
Η εφαρμογή green city, ενημερώνει τους πολίτες για τις δυνατότητες και τα σημεία ανακύκλωσης σε κάθε γειτονιά, για μια σειρά ανακυκλώσιμων υλικών και ειδών, ενώ επιπλέον ο κάθε πολίτης μέσα από την εφαρμογή μπορεί να παρακολουθεί τα δρομολόγια συλλογής των απορριμμάτων, αλλά και αυτά της δημοτικής συγκοινωνίας σε μια προσπάθεια προώθησης της εναλλακτικής μετακίνησης μέσα στην πόλη και της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων μας.
Η εφαρμογή e-polis ενισχύει την συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις του Δήμου με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους. Υποβάλλοντας ένα ψήφισμα που όταν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ηλεκτρονικών υπογραφών, συζητείται στο δημοτικό συμβούλιο, συμμετέχοντας στις e-ψηφοφορίες του Δήμου και ανανεώνοντας έτσι την συμμετοχή του στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, εκφράζοντας την γνώμη του στην ηλεκτρονική διαβούλευση ή καταθέτοντας την e-ιδέα του και συγκεντρώνοντας τα Likes των συμπολιτών του.
- Υπάρχει διέξοδος στην επενδυτική απραξία των δήμων;
Όσο υπάρχουν στενόμυαλοι άνθρωποι και δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, ασφαλώς και οι Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν το παραπάνω βήμα. Συχνά χρησιμοποιώ μια φράση που πιστεύω αντικατοπτρίζει την κατάσταση. Εμείς οι Δήμαρχοι καλούμαστε να φτιάξουμε έξυπνες πόλεις στο πλαίσιο ενός χαζού κράτους. Εσείς τί λέτε, μπορεί από αυτό τον συνδυασμό να βγει κάτι θετικό;
- Διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Πόσο σημαντικές είναι και ποιες έχετε εσείς ενσωματώσει;
Στη Ελλάδα ο όρος μεταρρύθμιση έχει κατασυκοφαντηθεί. Επίσης για να κάνουμε πραγματική μεταρρύθμιση πρέπει να καταλήξουμε τί κράτος θέλουμε, τί δημόσιο τομέα θέλουμε, τί δήμους θέλουμε. Αυτά όχι μόνο δεν τα έχουμε λύσει, αλλά ακόμα χειρότερα η λειτουργία του δημοσίου τομέα και των δήμων αλλάζει όχι από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση, αλλά από υπουργό σε υπουργό, ακόμα κι αν οι υπουργοί ανήκουν στην ίδια κυβέρνηση. Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα και συνήθως συγκεκριμένο ορίζοντα.
Εμείς τουλάχιστον στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού έχουμε κάνει σαφή στροφή στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, και έχουμε πρώτα απ' όλα εκσυγχρονίσει την ίδια τη λειτουργία του Δήμου. Λειτουργούμε ήδη ηλεκτρονικό σύστημα πρωτοκόλλου και διαχείρισης εγγράφων, έχουν εκλείψει οι ογκώδεις φάκελοι και οι πολλαπλές εκτυπώσεις, έχουμε υιοθετήσει πλήρως τη χρήση ψηφιακής υπογραφής, έχουμε λειτουργήσει την κάρτα δημότη συνδέοντάς τη με ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά θέλουμε ακόμα πολύ δουλειά και κυρίως εκπαίδευση. Εκπαίδευση και των εργαζομένων αλλά και των δημοτών.
- Θεωρείτε πως αξιοποιείτε πλήρως το δυναμικό σας σε ανθρώπινους πόρους; Φροντίζετε να παρέχετε διαρκής εκπαίδευση στους υπαλλήλους του δήμου ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις;
Το δυναμικό των δήμων έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια. Θα έλεγα ότι από την υπερ-στελέχωση των προηγούμενων ετών περάσαμε στην υπο-στελέχωση. Στην Ελλάδα δεν έχουμε όρια, και γενικά δεν ακολουθούμε το μέτρο, τη λογική. Επί παραδείγματι τί μπορώ να κάνω με συνολικά εννέα μηχανικούς στην τεχνική υπηρεσία. Να κάνουμε μελέτες, να συντηρούμε τις υποδομές, να παρακολουθούμε τα έργα που υλοποιούνται, να ασχοληθούμε με τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, με το οδικό δίκτυο, τα πεζοδρόμια, το δίκτυο ομβρίων, με την πολιτική προστασία, με την ενεργειακή αναβάθμιση που είναι ζητούμενο των καιρών, με το κυκλοφοριακό, με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα σχολεία, εσείς τί θα βάζατε ως προτεραιότητα;
Είναι σαφές ότι αν δεν δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να προσλάβουν προσωπικό στα όρια πάντα των οικονομικών τους δυνατοτήτων, δεν θα βελτιωθούν και οι παροχές προς τον πολίτη. Από την πλευρά μου, νομίζω ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας που εκπονήσαμε για το Δήμο, προσαρμόζοντας ουσιαστικά τις υπηρεσίες του Δήμου και το προσωπικό στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών.
- Υπάρχει διαφάνεια στους δήμους και στους διαγωνισμούς προμηθειών και έργων εξ' όσων γνωρίζετε;
Η διαφάνεια είναι κάτι που δυστυχώς λείπει όχι μόνο από τους δήμους αλλά από το σύνολο της δημόσιας διοίκησης. Είναι κάτι που το οφείλουμε στους πολίτες που, χτυπημένοι από την κρίση, μας χρηματοδοτούν και περιμένουν από εμάς να δουν απλώς ότι πιάνουν τόπο τα χρήματά τους. Αυτό πρέπει να απαιτεί κάθε πολίτης από την πολιτεία και κάθε δημότης από τον δήμο του και αυτό απαιτούμε και εμείς από τους εαυτούς μας.
Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω για τον δικό μας δήμο, την δική μας προσήλωση και επιμονή στο να υπάρχει πλήρης διαφάνεια όχι μόνο στους διαγωνισμούς αλλά σε όλα χωρίς εξαίρεση. Λογοδοτούμε κάθε μέρα, κάθε στιγμή και όλα είναι δημόσια, στη διάθεση του καθενός με ένα απλό κλικ. Κάθε πολίτης έχει πρόσβαση σε όλα στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου αφού τα ετήσια απολογιστικά στοιχεία και οι ισολογισμοί είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα μας. Μάλιστα μπορεί όποιος το επιθυμεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη του προϋπολογισμού σε πραγματικό χρόνο, παρακολουθώντας δηλαδή τα πρωτογενή οικονομικά στοιχεία όπως αυτά διαμορφώνονται σε μηνιαία βάση.
Εμείς θέλουμε να λογοδοτούμε, θέλουμε να μας ελέγχει ο πολίτης, είναι πρωταρχικής σημασίας για τον δήμο μας. Για τον λόγο αυτόν στην αρχή κάθε μήνα δημοσιεύονται τα έσοδα αλλά και τα έξοδα του προηγούμενου μήνα ανά κατηγορία δαπάνης και κωδικό προϋπολογισμού. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να ελέγξει την υλοποίηση του προϋπολογισμού μέσα στο χρόνο, και τελικά τα απολογιστικά στοιχεία στο τέλος του έτους.
- Κοινωνική οικονομία. «Εργαλείο» εκπαίδευσης και τοπικής ανάπτυξης. Τι έχετε κάνει εσείς;
Μεγάλες οι προσδοκίες από την κοινωνική οικονομία, μικρό το αποτέλεσμα λόγω της γραφειοκρατίας. Θα είμαι συγκεκριμένος. Ο νόμος έδινε τη δυνατότητα στους δήμους να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με κοινωνικές επιχειρήσεις. Αυτό άλλαξε μετά από συνεχείς αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου, ότι οι δήμοι δεν μπορούν να κάνουν προγραμματικές συμβάσεις με κοινωνικές επιχειρήσεις, όταν οι τελευταίες προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται και από άλλους ιδιωτικούς φορείς. Πρέπει ουσιαστικά οι κοινωνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες και έτσι να συνάπτουν σύμβαση με τον Δήμο. όπως καταλαβαίνετε αυτό φέρνει αρκετά εμπόδια για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες.
Εμείς κάποια στιγμή ανιχνεύσαμε τη δυνατότητα να συμβληθούμε με κοινωνική επιχείρηση που θα λειτουργούσε την δημοτική μας συγκοινωνία. Έχουμε έλλειψη οδηγών, έχουμε όμως οχήματα και θα μπορούσαμε να διπλασιάσουμε ουσιαστικά το έργο της δημοτικής συγκοινωνίας. Οι πρώτες συζητήσεις με το ελεγκτικό συνέδριο, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις αστικές συγκοινωνίες έκαναν αδύνατο ουσιαστικά το εγχείρημα. Είναι κρίμα, ο δήμος να διαθέτει οχήματα, να διαθέτει πόρους και ουσιαστικά να μην μπορεί να λειτουργήσει τη δημοτική συγκοινωνία όπως πρέπει, από τη στιγμή που δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις οδηγών ή να συνάψει συνεργασία με κάποια κοινωνική επιχείρηση.
- Πόσο κοντά στάθηκε η δημοτική αρχή σε αυτή την παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες;
Από την πρώτη μέρα προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε βήμα - βήμα μια ισχυρή κοινωνική Υπηρεσία, με επιστημονικά στελέχη, υποδομές , αυξημένο προϋπολογισμό και ένταξη σε επιδοτούμενα προγράμματα.
Η κοινωνική υπηρεσία λειτουργεί σε τρεις βασικούς άξονες. Τη διαχείριση διοικητικών κυρίως θεμάτων, την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων μέσα από τις κοινωνικές δομές και προγράμματα και την ευαισθητοποίηση και διάδραση με την κοινωνία.
Στον πρώτο άξονα εντάσσονται τα επιδόματα που έλαβαν το 2017 περίπου 750 πολίτες και η δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την οποία επωφελήθηκαν 105 πολίτες.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στις δομές όπως το κοινωνικό παντοπωλείο που έχει διπλασιάσει τον προϋπολογισμό του και εξυπηρετεί 260 ωφελούμενες οικογένειες σε μηνιαία βάση.
Μέσα στο 2017 λειτούργησε για πρώτη φορά Κοινωνικό Φαρμακείο ως επιδοτούμενη δομή παρέχοντας δωρεάν φάρμακα και υγειονομικό υλικό στους ωφελούμενους του. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και το Κέντρο Κοινότητας, με κύριο ρόλο τη διασύνδεση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών του δήμου, την υποδοχή των συμπολιτών και την παραπομπή σε αρμόδιους φορείς, όπως συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες αστέγων, ιδρύματα κλειστής θεραπείας.
Το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ αποτέλεσε για την αρωγή ανήμπορων και μοναχικών ατόμων και οι ωφελούμενοι δέχονται υπηρεσίες καθαριότητας και δωρεάν φαγητό καθημερινά αλλά και διεκπεραίωσης αγορών, πληρωμής λογαριασμών, ιατρικής και ψυχολογικής παρακολούθησης, καθώς και διαμεσολάβησης για τη λήψη συντάξεων και επιδομάτων.
- Επιγραμματικά αναφέρετε μας σε τι κατάσταση είναι τα οικονομικά του δήμου σας και ποια μεγάλα έργα προγραμματίζετε για την επόμενη μέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι θα επανεκλεγείτε;
Στη διάρκεια της θητείας μας, η διοίκησή μας πέτυχε μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (δηλαδή των οφειλών άνω των 90 ημερών) σε τρίτους σε ποσοστό 54,92%, μείωση του συνόλου των υποχρεώσεων σε ποσοστό 11,41% αλλά και μείωση των δανειακών υποχρεώσεων κατά 17,56%. Και, όπως αναφέραμε και νωρίτερα αυξάνοντας και τις υπηρεσίες του Δήμου και τα αποθεματικά του.
Τα σχέδια μας για την επόμενη θητεία είναι πολλά και δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά αποτέλεσμα προσπαθειών που έχουμε κάνει εδώ και καιρό και πλέον έχουν πάρει τον δρόμο τους. Ενδεικτικά αναφέρω την ανακαίνιση του 1ου Λυκείου Χολαργού που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σχολικά κτήρια του δήμου και που ήδη βρίσκεται σε προχωρημένη φάση, αφού έχει εκδοθεί η άδεια οικοδομικών εργασιών, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και εκκρεμεί μόνο η δημοπράτηση του έργου, η κατασκευή του κτιρίου Πολυιατρείων - ΚΑΠΗ στην δημοτική κοινότητα του Παπάγου – έργο που αυτή τη στιγμή βαίνει προς δημοπράτηση, και τέλος μεγάλος στόχος είναι η κατασκευή κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Κέντρο Χολαργού.
Αυτή τη στιγμή στο Αθλητικό Κέντρο Χολαργού υλοποιούνται έργα αναβάθμισης μεγάλης κλίμακας, ενώ έχουμε ανακινήσει το θέμα του κολυμβητηρίου, ενός έργου που εδώ και χρόνια είχε βαλτώσει. Έχουμε προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, έχουμε λάβει αυτή τη στιγμή έγκριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ώστε να εκδώσουμε οικοδομική άδεια και το έργο να προχωρήσει μετά από στασιμότητα δέκα και πλέον ετών.