Η κυβέρνηση είχε αφήσει ένα ανεξόφλητο χρέος και οφείλει να το τακτοποιήσει. Χρέος προς χιλιάδες φοιτητές και τους γονείς τους, οι οποίοι ματώνουν και θα ματώσουν ακόμη περισσότερο φέτος, προκειμένου να συντηρήσουν τα παιδιά τους που σπουδάζουν. Η διασφάλιση ενός αποδεκτού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, όπου τα μπάχαλα και οι κομματικοί στρατοί δεν θα βρίσκουν χώρο έκφρασης, παραμένει υποχρέωση της πολιτείας στις οικογένειες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων που δεν μπορούν να βάλουν τα παιδιά τους σε ένα αεροπλάνο και να τα εγκαταστήσουν σε μια άλλη χώρα για να ζήσουν την κανονικότητα που απολαμβάνει ένας φοιτητής ξένου πανεπιστημίου.
Η πρεμιέρα της νέας πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν ήταν απογοητευτική. Ήταν περισσότερο μια επιχείρηση ανίχνευσης του περιβάλλοντος και της δυναμικής των αντιδρώντων.
«Επαγγελματίες στελέχη» κομματικών νεολαιών, με χιλιόμετρα σε επεισοδιακές πορείες που «ανησυχούν» για την παρεμπόδιση των ιδεών στα ιδρύματα και χάσκουν τραγουδώντας, με το γνωστό αγωνιστικό τέμπο «πετάξτε τις ασπίδες, βγάλτε το καπέλο πηγαίνετε στο γήπεδο να δείτε το Μαρσέλο».Βουλευτές που πήγαν ως μη φοιτητές, λέγοντας απίστευτες φαιδρότητες, περίεργοι που είδαν μπούγιο και έσπευσαν.
Πρώην πρυτάνεις που έχουν χρεωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας μεγάλες καταστροφές ιστορικών ιδρυμάτων και άλλοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ακόμη και τώρα πως για να εξασφαλιστεί μόνιμη και συνεχής ειρήνη στα πανεπιστήμια θα πρέπει η φύλαξη να ανατεθεί σε μόνιμο και καλά εκπαιδευμένο διοικητικό προσωπικό. Κατά προτίμηση συγγενών μελών ΔΕΠ θα προσθέσω προβοκατόρικα εγώ.
Η προκλητικότερη τοποθέτηση πολιτικού, δεν προήλθε από το βουλευτή μη - φοιτητή του ΜέΡΑ 25. Ήρθε από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη που εμπλούτισε το διάλογο με το ακόλουθο tweet: «Τα Πανεπιστήμια στη Βρετανία δεν έχουν πανεπιστημιακή αστυνομία. Η Οξφόρδη και το Κέϊμπριτζ, που είχαν από το 1825, η μεν Οξφόρδη την κατήργησε το 2003 και το Κέϊμπριτζ τη μετέτρεψε σε υπηρεσία φυλάκων. Τι έγινε στη νεοδημοκρατική Ελλάδα του 2022 και ζήλεψαν το 1825 δεν ξέρω!!!!».
Να θέτει τέτοια ερωτήματα ο κ. Φίλης είναι σχεδόν υποχρέωση του. Αλλά και ο κ. Σταθάκης; Mε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και την εμπειρία του επισκέπτη καθηγητή στο Harvard και στο City της Νέας Υόρκης; Τα Πανεπιστήμια στη Βρετανία δεν έχουν πλέον πανεπιστημιακή αστυνομία γιατί δεν διανοείται κανείς, φοιτητής, καθηγητής, επισκέπτης να αμφισβητήσει τι δικαιούται να κάνει η κανονική αστυνομία όταν παραβιάζεται ο νόμος σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Πολιτικοί, πανεπιστημιακοί και πολίτες έχουν συνομολογήσει στο τι είναι πανεπιστήμιο. Ούτε περνάει από το μυαλό οποιουδήποτε να επιχειρήσεις αυτό που έκαναν οι μασκοφόροι «φοιτητές» στα τουρνικιέ του ΑΠΘ. Οι επαγγελματίες μπαχαλάκηδες με φοιτητικές ταυτότητες δεν περνάνε ούτε την περίφραξη της Οξφόρδης και του Κέϊμπριτζ.
Ουδεμία ανοχή σε συμπεριφορές και κατεστημένα που στρέφονται σε βάρος των μη προνομιούχων Ελλήνων φοιτητών και των οικογενειών τους. Η κυβέρνηση όμως έχει και ένα επιπλέον χρέος: να προστατέψει την αξιοπρέπεια και το ψωμί των νεαρών κοριτσιών και αγοριών της ΟΠΠΙ, από τα «μπουμπούκια» του ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος που άγνωστο πως και από που βιοπορίζονται για να υποδύονται τους φοιτητές στα βαθειά 40 τους.