Μέχρι τώρα είχαμε εικόνα για τον εμπορικό πόλεμο, που από το 2018, είχε κηρύξει ο Λευκός Οίκος κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πόλεμος αυτός, είχε ξεκινήσει με την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά πλυντήρια που εξάγονταν στις ΗΠΑ. Μια κίνηση που είχε χαρακτηριστεί ως γραφική και αποσπασματική, από τους Ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους.
Όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, η απόφαση του Λευκού Οίκου, ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησε η απόφαση για επιβολή δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ηγεσία της ΕΕ, είχε αιφνιδιασθεί, καθώς δεν είχε εκτιμήσει ότι οι ΗΠΑ ξεδίπλωναν ανοικτά την στρατηγική προστατευτισμού απέναντι στους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους τους, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Οι Βρυξέλλες είχαν αντιδράσει άμεσα, με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, όπως ήταν τα παντελόνια τύπου jean, το φυστικοβούτυρο και οι μοτοσυκλέτες Harley Davidson.
Μέσα στο 2019 και ενώ η εμπορική σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Λαϊκή Δημοκρατία τη Κίνας, έβαινε κλιμακούμενη, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε την επιβολή νέων δασμών ύψους από 10% ως 25% σε μια μεγάλη γκάμα ευρωπαϊκών προϊόντων, από ελιές μέχρι αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του σκωτσέζικου ουίσκι. Οι νέοι δασμοί σε απόλυτους αριθμούς υπερέβαιναν τα $7,5 δις. Για την επιβολή δασμών στην Airbus, η αμερικανική κυβέρνηση βασίστηκε σε μια απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που κατηγορούσε την ευρωπαϊκή αεροδιαστημική εταιρεία, για αθέμιτες επιδοτήσεις. Οπότε οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προστατεύσουν τη “δική τους” Boeing.
Τα μέτρα αυτά είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς ο χώρος της αμερικανικής εφοδιαστικής αλυσίδας θα είχε ζημίες ύψους $3,4 δισ. και απώλειες 13.000 θέσεων εργασίας, μόνο από τους δασμούς στο σκωτσέζικο ουίσκι, στο ιρλανδέζικο ουίσκι, στο λικέρ, στο κρασί, στα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος και στα τυροκομικά προϊόντα.
Στις αρχές Ιουνίου του 2020, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε την ΕΕ με την επιβολή δασμών επί των εισαγωγών ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, ύψους 25%, εάν οι Βρυξέλλες δεν άρουν τους δασμούς που έχουν επιβάλει στις εισαγωγές αμερικανικών αστακών, υπερασπιζόμενος μάλιστα τον σύμβουλο του Πίτερ Ναβάρο, τον οποίο αποκάλεσε “βασιλιά των αστακών”.
Και ενώ οι διαπραγματεύσεις είχαν ανάψει για τα καλά με σκοπό τη εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης για τις επιδοτήσεις των αεροσκαφών, τους δασμούς στα τρόφιμα και για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της επιβολής του διεθνούς ψηφιακού φόρου, στους αμερικανικούς ψηφιακούς κολοσσούς, ο Λευκός Οίκος και πάλι ξάφνιασε με τις αποφάσεις του.
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απειλώντας την ΕΕ να μην προχωρήσει στην θέσπιση δικού της ψηφιακού φόρου για τις μεγάλες ψηφιακές εταιρείες, που φοροαποφεύγουν μέσω της υιοθέτησης σύνθετων ιδιοκτησιακών και νομικών “παραθύρων”. Η φορολόγηση των αμερικανικών ψηφιακών κολοσσών, αποτελεί ένα από τα σημεία κλειδιά της ευρωπαϊκής φορολογικής πολιτικής.
Μετά από την απόφαση αποχώρησης του Λευκού Οίκου, από τις συζητήσεις για τον ψηφιακό φόρο, στα πλαίσια του ΟΟΣΑ, η Γαλλία δήλωσε ότι θα κινηθεί μονομερώς προς αυτήν την κατεύθυνση για το οικονομικό έτος 2020. Επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ετοιμάσει το δικό τους πλάνο φορολόγησης, το οποίο αποφάσισαν να υιοθετήσουν, μετά την αποτυχία μιας γενικότερης συμφωνίας, στα πλαίσια της θέσπισης ενός διεθνούς ψηφιακού φόρου.
Οι ΗΠΑ οδηγούν και εδώ τα πράγματα στα άκρα. Ανακοίνωσαν ότι θα ερευνήσουν για το κατά πόσο η Αυστρία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Τσεχία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κινούνται αυτόνομα προς τη κατεύθυνση της φορολόγησης των ψηφιακών κολοσσών, ούτως ώστε να τους επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις.
Εν μέσω της πανδημίας covid-19 και της διεθνούς οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής και αβεβαιότητας, ο Λευκός Οίκος μετά τον τεχνολογικό πόλεμο με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μετά τον εμπορικό πόλεμο με τις μισές χώρες του πλανήτη, ανοίγει ένα νέο πόλεμο, φορολογικό απέναντι σε ένα μεγάλο αριθμό κρατών μελών του ΟΟΣΑ συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
** Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.