Του Ανδρέα Ζαμπούκα
Κάντε ένα τεστ με κάποιον φίλο σας. Κάντε το με τον εαυτό σας. Πόσο σας στοιχίζει η άγνοια ή η αδιαφορία σας για τους δημοσίους υπαλλήλους; Υπολογίστε πόσο μπορεί να χρεώνουν την τσέπη σας 19 δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται για να κάνουν μια αμφιβόλου ανταποδοτικότητας εργασία και κλέβουν από πάνω το κράτος. Προσθέστε ακόμα, πόσο στοιχίζουν στη σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με το Δημόσιο, όταν ομολογούν τις καταχρήσεις που έκαναν αλλά τα τεράστια κενά νόμου τους επαναφέρουν στην ήδη, πανάκριβη εργασία τους!
Κι όμως, το πολιτικό σύστημα έχει φροντίσει να καλύπτει την σκανδαλώδη αυθαιρεσία του με τον μύθο των «οικογενειών» που κατέκλεψαν το ελληνικό κράτος. Βεβαίως, όπως κάθε μεγάλο ψέμα έχει μια ισχυρή δόση αλήθειας αλλά 600 δις χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) δεν καταπίνεται από τα κρατικοδίαιτα τζάκια της Ελλάδας. Εδώ μιλάμε για το πιο «δημοκρατικά» απλωμένο σύστημα απάτης με οργανωμένα μικροεγκλήματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τον νόμο. Όχι μόνο τώρα αλλά από την εποχή της επικράτησης των καπετανάτων αντί για την δημιουργία ενός ευνομούμενου κράτους.
Η περίπτωση του Κατρούγκαλου ας πούμε, είναι χαρακτηριστική για το είδος του «άρχοντα» που με την συμβολή ή την ανοχή του, συμμετέχει στο μεγάλο φαγοπότι εις βάρος όλων ημών των αδιάφορων και των ανυποψίαστων…
Είναι αυτός που επέτρεψε να επανέλθουν στην εργασία τους υπάλληλοι που είχαν βεβαιώσει ενόρκως ότι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα! Συγκεκριμένα, τον Μάιο 2016, ο κ. Κατρούγκαλος εισηγήθηκε τον νόμο (Ν4387/2016) για τον ΕΦΚΑ. Μία δουλειά είχε να κάνει με αυτόν τον νόμο: να οργανώσει τον ΕΦΚΑ. Κι όμως, ούτε αυτή κατάφερε να κάνει σωστά.
Μερικές από τις σπουδαιότερες υπηρεσιακές μεταβολές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα στα υπηρεσιακά συμβούλια (άρθρο 103). Σε αυτά μετέχουν και 2 αιρετοί εκπρόσωποι των υπαλλήλων με διάρκεια θητείας τα 2 χρόνια. Η θητεία των υπηρεσιακών συμβουλίων των ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ) έληγε στις 31.12.2016.
Η κυβέρνηση, μέσα στην επιπολαιότητα με την οποία νομοθετεί, δεν περιέλαβε κάποια μεταβατική διάταξη για την λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων στον νέο φορέα ασφάλισης, τον ΕΦΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, ενημέρωσε τον υπουργό για το κενό που δημιουργήθηκε με τον νέο νόμο, καθώς και για τις επικίνδυνες συνέπειες που θα επέρχονταν.
Παρόλα αυτά τον Νοέμβριο 2016 προκηρύχθηκαν κανονικά εκλογές για τα αιρετά μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΙΚΑ, των οποίων η θητεία έληξε λίγες ημέρες αργότερα, εφόσον δεν υπήρχε πια ΙΚΑ αλλά ΕΦΚΑ. Σήμερα, πάνω από έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για τον ΕΦΚΑ, ακόμα δεν έχουν γίνει εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων του ΕΦΚΑ. Αποτέλεσμα ήταν η επανατοποθέτηση στην εργασία τους υπαλλήλων οι οποίοι είχαν βεβαιώσει σε ένορκες διοικητικές εξετάσεις ότι έχουν καταχραστεί χρήμα της υπηρεσίας τους.
Και τι τον νοιάζει τώρα, τον Κατρούγκαλο; Ποιον ενδιαφέρει στην κυβέρνηση αν δημιουργείται θέμα πολιτικό, οικονομικό και ηθικό; Εδώ μιλάμε για φράξιες ιδεολογιών ξεκομμένες από την αστική δημοκρατία που στηρίζει το Σύνταγμα. Ποιο δημόσιο συμφέρον να υπερασπιστούν αυτοί οι άνθρωποι όταν κάποιοι ονειρεύονται τα σοβιέτ και κάποιοι άλλοι τα βυζαντινά «ρουμ μιλλέτ» τους;
Η χώρα είναι καταδικασμένη στα χέρια κλεφτών και αρματολών. Αυτή είναι η μοίρα και η ιδεολογία της. Από μέσα μην περιμένετε να αλλάξουν πολλά. Μόνο οι συγκυρίες απ΄έξω θα μας δώσουν τη λύση. Αν είμαστε τυχεροί πάει καλά. Αλλιώς, μας βλέπω πάλι με τούρκικο φέσι…