Ο τίτλος του άρθρου θα έπρεπε κανονικά να ήταν «δεν ενοχλήθηκε μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, και η Τουρκία ενοχλήθηκε από την ομιλία του Κυριάκου». Όμως λόγω χώρου έγινε η σχετική περικοπή.
Προς Θεού δεν εννοώ πως η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται στην κριτική της με τους Τούρκους. Αυτό θα ήταν, εκτός των άλλων και αντιδεοντολογικό και απρεπές εκ μέρους μου, αν και εφημερίδες που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν δώσει πολλές φορές αφορμή για τέτοιου είδους ταυτίσεις. Σε σημείο κάποιοι κακεντρεχείς να μιλούν για την ελληνική έκδοση της «Γενί Σαφάκ».
Εν πάση περιπτώσει, σεβόμενος την ψυχική κατάσταση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού τα οδήγησε σε νευρική κατάρρευση, θα ασχοληθώ με τις αντιδράσεις της Τουρκίας.
Είναι γνωστό πως οι σχέσεις του γείτονα με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε χείριστο σημείο. Στο ήδη κακό κλίμα που επικρατούσε επί της διοίκησης των Ρεπουμπλικανών, προστέθηκε από τον Ιανουάριο του 2021 και το κάκιστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι προσωπικές σχέσεις του Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τ. Ερντογάν. Οι δυο τους έχουν ανταλλάξει βαριές κουβέντες. Επί προεδρίας Τραμπ η άριστη χημεία που υπήρχε μεταξύ των δύο ηγετών απέτρεψε αρκετές φορές τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις να λάβουν τη μορφή της ρήξης. Αντιθέτως, ας θυμηθούμε τη σταθερά αντιτουρκική στάση του τότε υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ο οποίος εκπροσωπούσε το βαθύ κράτος της Ουάσιγκτον.
Προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο Κογκρέσο όλη την γκάμα των τουρκικών απειλών. Με τρόπο διπλωματικό ταύτισε τον ρωσικό αναθεωρητισμό με τον τουρκικό, δίνοντας στους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές να αντιληφθούν την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο και στην Α. Μεσόγειο.
Αυτό ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει έναν εκνευρισμό στην Άγκυρα που πέραν όλων των άλλων, θα κληθεί να διαχειριστεί το βέτο που έβαλε στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οι Έλληνες θιασώτες της πολιτικής του «τούρκικου παζαριού» πολύ σύντομα θα αντιληφθούν πως οι «μαγκιές» στην εξωτερική πολιτική πληρώνονται. Ας θυμηθούμε πώς ο Τ. Ερντογάν αναγκάστηκε, άρον-άρον να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Ο τουρκικός τύπος ενοχλήθηκε γιατί αυτή η προνομιακή σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα ανατρέπει τους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς κύκλων του ισλαμιστικού εθνικισμού. Αντιλαμβάνονται πως η πατρίδα μας, από τη στιγμή που αποτελεί το προπύργιο των ΗΠΑ στην περιοχή, είναι πολύ δύσκολο να πιεσθεί για να ενδώσει στις τουρκικές απαιτήσεις. Και η υποδοχή της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και η γενικότερη παρουσία του στις ΗΠΑ φανερώνουν πως οι αμερικανικές ελίτ έχουν κάνει τις επιλογές τους. Ποτέ δε θα συγχωρήσουν την εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία.
Συνεπώς, δε χρειάζεται κάποιος να είναι ιδιαίτερα ευφυής για να αντιληφθεί γιατί εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Αφήνω ασχολίαστη τη νευρική κατάρρευση των Συριζαίων. Ούτως ή άλλως το πρόβλημα τους, εδώ και πολύ καιρό, είναι κυρίως ψυχιατρικό.
Υ.Γ. Αξίζουν ιδιαίτερης μνείας οι διθυραμβικές δηλώσεις των κυρίων Θεόδωρου Πάγκαλου, Νίκου Παπανδρέου και Σπ. Καρανικόλα για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.