Του Αντώνη Πανούτσου
Στην γραφή είναι μια χαρά «?????». Στην προφορά έχει πρόβλημα. Οι Ιαπωνέζοι το Macedonia το γράφουν έτσι «?????». Δυστυχώς για τον Πάνο Καμμένο το προφέρουν «Μακεδονία». Έτσι ο Νίκος Κοτζιάς που είπε ότι «ο κ. Καμμένος δεν συμφωνεί με την χρήση του όρου "Μακεδονία" στα ελληνικά» θα πρέπει να βρει κάποια άλλη γλώσσα που να ικανοποιεί τον αρχηγό των ΑΝΕΛ. Μια καθόλου εύκολη αποστολή από την ώρα που ο Καμμένος κατάλαβε ότι μπορεί να σέρνει τους συριζαίους από τη μύτη.
Δεν είναι έκπληξη ότι όπως σε όλα σχεδόν τα θέματα και στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την ύπαρξή του σαν αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα είναι στη συνέντευξή του ο Νίκος Κοτζιάς, μετά από μερικές γενικότητες, να επικεντρωθεί στην κριτική στη ΝΔ που «σαν κυβέρνηση ήταν ανίκανη να λύσει το πρόβλημα» και «σαν αντιπολίτευση δεν θέλει να λυθεί». Ο ρόλος του σκιώδη υπουργού των Εξωτερικών, που ανέλαβε στη συνέντευξη ο Κοτζιάς, μπορεί να του ταιριάζει καλύτερα από του acting minister αλλά αλίμονο, η κυβέρνηση είναι αυτή που έκανε τις διαπραγματεύσεις. Οι οποίες αν είναι επιτυχημένες δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα να ανακοινώσει το όνομα που συμφωνήθηκε. Αν όχι, δεν θα πρέπει να έχει το θράσος να ζητάει από την αντιπολίτευση να γίνει συμμέτοχος στην αποτυχία της.
Πάντως το New Macedonia, το οποίο αναφέρθηκε σε αλβανικό Μέσο που επικαλέσθηκε ελληνικές πηγές, είναι χειρότερο από το FYROM. Θα καταλήξει με τους γείτονες να αποκαλούνται και Μακεδόνες. Φυσικά υπάρχει το παράδειγμα του Μεξικού και του Νέου Μεξικού. Μόνο που το Μεξικό είναι κράτος και το Νέο Μεξικό πολιτεία. Οι κάτοικοι του Μεξικού λέγονται Μεξικανοί αλλά οι κάτοικοι του Νέου Μεξικού λέγονται Αμερικανοί. Οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ αν ονομαστεί Νέα Μακεδονία θα γίνουν Μακεδόνες, ενώ οι κάτοικοι της Μακεδονίας θα είναι Έλληνες.
Το επιχείρημα ότι οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ έτσι ονομαζόντουσαν και εμείς τους ζητάμε να αλλάξουν όνομα δεν στέκει. Στην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία του Τίτο θυμάμαι τα πανό στο Τίτο Βέλες, που αναφερόντουσαν στην Μακεδονία που ανήκει στους Μακεδόνες. Επίσης θυμάμαι την ιστορία Μιχάλι Μισούνοφ, που ενώ ήταν δηλωμένος σαν Έλληνας παίκτης στο μπάσκετ του Άρη η μητέρα του ήταν εκφωνήτρια του ραδιοφωνικού σταθμού των Σκοπίων και έκανε εκπομπές για την απελευθέρωση των «μακεδόνων αδελφών». Από την άλλη όμως, όταν οι κάτοικοι δεν είχαν διαβατήρια μακεδόνων αλλά Γιουγκοσλάβων. Δεν μιλάμε για μακεδονικό έθνος, που η αδίστακτη Ελλάδα το αποστερεί από την ταυτότητα του, αλλά για μια δημοκρατία που δημιουργήθηκε τεχνητά για να στηρίξει τη γιουγκοσλαβική πολιτική. Της οποίας η γλώσσα, τα «μακεδονίτικα» είναι σλαβικά και ο χαρακτηρισμός τους είναι γεωγραφικός. Όπως πρέπει να είναι και η όποια νέα ονομασία θα συμφωνηθεί για την FYROM. Σήμερα το γεωγραφικό στοιχείο καλύπτεται από το FYR, το Former Yugoslavian Republic, που προσδιορίζει τον χώρο της ΠΓΔΜ στα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το New Macedonia συνήθως σημαίνει περιοχή που θυμίζει μια άλλη. Κατά το New Caledonia που ονόμασε τα νησιά του Ειρηνικού ο Captain Cook επειδή του θύμιζαν την Καληδονία, δηλαδή την Σκωτία.
Στο επιχείρημα γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι τόσο λεπτεπίλεπτη με την ονομασία της ΠΓΔΜ, η απάντηση είναι λόγω της στάσης της γειτονικής δημοκρατίας. Από ιστορία, γλώσσα και κουλτούρα, η ΠΓΔΜ δεν έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία. Η ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος», η σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας ήταν σφετερισμός της ιστορίας.
Τέλος αν υπάρχουν κάποιοι που βρίσκουν σημαντικό ότι το Jason δεν θέλει να ονομάζεται «ο Τζέισον» ή «η Τζέισον», κάποιοι άλλοι θεωρούν σημαντικό ότι μια χώρα στα σύνορά τους, έχει ονομασία που παραπέμπει σε εδαφική διεκδίκηση. Jedem Tierchen sein Plasierchen, που λένε και οι Γερμανοί. Το κάθε ζωάκι και η ευχαριστηρούλα του ή ο κάθε ένας και το χούι του. Και η ονομασία της γείτονος χώρας είναι κάτι περισσότερο από ευαισθησίες ελληναράδων ή πρόκληση για νέο ρεκόρ κυβίστησης για τον Πάνο Καμμένο.