Με πάνω από 27.000 νεκρούς, διάφορες δικαστικές έρευνες να «τρέχουν» σε όλη τη χώρα για τον εντοπισμό των υπευθύνων της καταστροφής, τον πρωθυπουργό Σάντσεθ να έχει χάσει τους συμμάχους του στη Βουλή, διαδηλώσεις με κατσαρόλες στους δρόμους, ουρές πείνας στα συσσίτια, απολύσεις και παραιτήσεις στην Εθνοφρουρά, τους Βάσκους εθνικιστές να διαγκωνίζονται μεταξύ τους, στην Ισπανία ο Ιγκλέσιας πανηγυρίζει ότι εξασφάλισε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – αφού προηγουμένως εξασφάλισε την διαδικτυακή επανεκλογή του με ποσοστά… Τσαουσέσκου!
Την περασμένη Παρασκευή, το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στην παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 462 ευρώ, που αυξάνει ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και υπόκειται σε μια σειρά όρους – μεταξύ των οποίων και η παροχή του σε όσους διαθέτουν νόμιμη άδεια διαμονής στη χώρα για πάνω από έναν χρόνο, αποκλείοντας έτσι τους παράνομους μετανάστες, ενώ θα ληφθούν υπόψη και τα διάφορα επιδόματα που δίνουν οι Αυτονομίες.
Την ίδια μέρα – και μετά από πρωτοφανείς σκηνές στις ουρές των συσσιτίων – δόθηκε και το επίδομα στους αυτοαπασχολούμενους που όλους αυτούς τους μήνες της υγειονομικής κρίσης είχαν βρεθεί χωρίς ένα ευρώ, παρά τα όσα διαδίδουν εδώ στην Ελλάδα οι εγχώριοι σύντροφοι του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Αυτοί είναι που συνωστίζονται στις ουρές των συσσιτίων, με τους καθολικούς παπάδες να προσπαθούν να βάλουν μια τάξη και να υπόσχονται παγωτά στα παιδάκια που κλαίνε. Με τον Ιγκλέσιας να επιδίδεται απλά σε επαναστατική γυμναστική.
Μιλάμε για τον άνθρωπο που φρόντισε να λύσει όλα τα προσωπικά του θέματα, πριν «λύσει» κάποια από τα προβλήματα των Ισπανών, αποποιούμενος κάθε ευθύνης για τον τεράστιο αριθμό θανάτων στους οίκους ευγηρίας (αν και δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός υπεύθυνος για την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική Ατζέντα 2030).
«Λέει την προπαγάνδα του και φεύγει»
Στην πραγματικότητα στην Ισπανία υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο κυβερνήσεις – η κανονική (αν μπορούμε να την αποκαλέσουμε έτσι) και του Ιγκλέσιας. Με τον Σάντσεθ στη μέση να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει…
Όπως λένε ψιθυριστά κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, τις 35 έδρες του Ιγκλέσιας τις χρειάζονται. Οπότε «πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτό»…
Και συνεχίζουν στις συνομιλίες τους με τους δημοσιογράφους: «Στηρίζει με τους βουλευτές του την κυβέρνηση, πρέπει να τον αφήνουμε να φορά και κανένα μετάλλιο, διότι αυτό αποτελεί μέρος της ισορροπίας μας. Θυμηθείτε ότι τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο επικρατούσε χάος. Ο Ιγκλέσιας ανακοίνωνε μέτρα μόνος του. Γι’ αυτό και τώρα, στη συνέντευξη Τύπου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είπε τα δικά του και έφυγε. Έτσι κάνει. Λέει την προπαγάνδα του και φεύγει. Χωρίς ούτε ένα γεια».
Μετά ανέλαβαν οι άλλοι υπουργοί να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Να εξηγούν, να βάζουν προϋποθέσεις, να προσθαφαιρούν με τα επιδόματα των αυτονομιών. Υποτίθεται ότι το ελάχιστο εισόδημα θα δοθεί στα μέσα Ιουνίου αναδρομικά από την 1η Ιουνίου, αλλά τελικά ακόμη δεν ξέρει κανείς ποιος θα πάρει τι.
Τα ίδια έγιναν και όταν η γυναίκα του και υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο είπε πως κάποιοι ετοιμάζουν πραξικόπημα με την βοήθεια στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Προκλήθηκε πάλι σάλος και στρατιωτικές πηγές ανέφεραν πως καλό είναι οι πολιτικοί να αφήνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από τα παιχνίδια τους, διότι ανήκουν σε όλη τη χώρα.
Εκλογή φαστ τρακ με σταλινικό ποσοστό
Μέσα σ’ όλα αυτά, ο Ιγκλέσιας βρήκε την ευκαιρία να εκλεγεί «πανηγυρικά». Το Συνέδριο των Podemos που ήταν προγραμματισμένο για τον Μάρτιο αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και τελικά η ψηφοφορία διεξήχθη ηλεκτρονικά από τις 15 ως τις 21 Μαΐου.
Με αντίπαλό του τον Φερνάντι Μπαρέντο, ο Ιγκλέσιας εξελέγη με το σταλινικό ποσοστό 92,19%! Με τη διαφορά ότι η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 11,46% (ψήφισαν μόλις 59.201 άτομα επί 516.492 εγγεγραμμένων).
Μέσα στην αναμπουμπούλα, ο Ιγκλέσιας βρήκε την ευκαιρία για τρεις ακόμη φαστ τρακ ψηφοφορίες, με τις οποίες αναίρεσε όλες τις επαναστατικές του δεσμεύσεις: Πρώτον καταργήθηκαν οι μισθολογικοί περιορισμοί σε όλα τα στελέχη των Podemos που αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα. Δεύτερον, επεκτάθηκε η θητεία του γραμματέα στα 12 χρόνια (όπως ακριβώς κάνουν όλοι οι Λατινοαμερικάνοι ομοϊδεάτες της καρέκλας). Και τρίτον, επιβλήθηκε οικονομική συμμετοχή των μελών, οπότε θα περιοριστεί και το δικαίωμα συμμετοχής στον πολύ κόσμο και κυρίως σε όσους αμφισβητούν την κυριαρχία του.
Μισθοί, διορισμοί, βίλες
Τα σχόλια πήραν και έδωσαν. Με σημαντικότερο αυτό του δημάρχου της Μαδρίτης Αλμέιντα, ο οποίος σχολίασε: «Είναι ειρωνικό να φρουρεί την βίλα του Ιγκλέσιας η Εθνοφρουρά εναντίον της οποίας καλούσε σε ταραχές και διαδηλώσεις. Αυτός που ήθελε περιορισμό θητειών τώρα τις έκανε απεριόριστες. Αυτός που μείωνε τον μισθό του, τώρα καταργεί τους περιορισμούς».
Στους Podemos όλο και πιο πολλοί διαμαρτύρονται για τον «παμπλίσμο» που έχει επιβληθεί και έχει κυριαρχήσει στο κίνημα. Ο εσωκομματικός του αντίπαλος μιλά για αυθαιρεσίες και παραβίαση του Καταστατικού, προαναγγέλλοντας ότι θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Και τον κατηγορεί ότι εκμεταλλεύθηκε την πανδημία για να επανεκλεγεί για τρίτη φορά χωρίς διάλογο και χωρίς κριτική.
Καταβρόχθισε τους Αγανακτισμένους
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι φέτος τον Μάρτιο, ένατη επέτειο του 15-Μ, του κινήματος των «Αγανακτισμένων», η Πουέρτα Ντελ Σολ, όπου κάποτε οργανώνονταν οι καθημερινές συγκεντρώσεις τους, ήταν εντελώς άδεια – και όχι μόνο λόγω κορωνοϊού. Το κίνημα έχει ξεφουσκώσει, ο μόνος ωφελημένος υπήρξε ο Ιγκλέσιας, που για την επέτειο έγραψε άρθρο στο New Left Review. Και τι είπε; Μα ότι το 15-Μ ήταν η κοινωνική έκφραση της κρίσης, που εκπροσωπήθηκε από τους Podemos. Πάει τελείωσε! Οι σύντροφοί του εκείνης της εποχής πάντως τον εγκατέλειψαν μόλις συμμάχησε με έναν από τους αντιπάλους τους, το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Και όσοι είχαν απομείνει έφυγαν τρέχοντας λίγο μετά, όταν απέκτησε την Βίλα Γκαλαπαγκάρ με προνομιακό δάνειο, που εξυπηρετεί χάρη στους βουλευτικούς μισθούς του ίδιου και της γυναίκας του.
«Το μόνο που ξέρεις είναι να μιλάς συνέχεια για τους ανθρώπους, αλλά δεν τους ακούς ποτέ», του επετέθη ο πρώην πρωθυπουργός Ραχόι, ο οποίος αν και είχε κερδίσει τις εκλογές εξωπετάχθηκε από την συμμαχία Σάντσεθ – Ιγκλέσιας.
Αυτά ονειρεύεται και ο Τσίπρας ελέω απλής αναλογικής! Βάλτε στη θέση των κομματιδίων που εκβιάζουν τον Σάντσεθ αυτούς με τους οποίους ο Τσίπρας θα συναλλασσόταν στην Ελλάδα και θα δείτε μια σκηνή από το μέλλον…
Ιγκλέσιας ο… διαιτολόγος!
Είναι δε τόσο ανεκδιήγητος ο φίλος του Τσίπρα, που όταν η πρόεδρος της Μαδρίτης αποφάσισε να παραγγείλει γεύματα για 11.500 παιδιά που υποσιτίζονται, ο Ιγκλέσιας απείλησε να μην καταβάλει το ποσό που ξοδεύτηκε, επειδή λέει στο μενού υπήρχε πίτσα, τροφή… καθόλου ενδεδειγμένη για τα παιδιά.
Η Αγιούσο έγινε έξω φρενών! «Μα τι λέει ο άνθρωπος! Τα παιδιά πεινάνε και θα μας κάνει τον διατροφολόγο; Τα γεύματα περιέχουν τα πάντα και λίγη πίτσα που αρέσει στα παιδάκια δεν πρόκειται να βλάψει κανέναν»!
Τέτοια πράγματα!
Αλλάζουν συμμάχους σαν τα πουκάμισα
Η Ισπανία – με τις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις σε τέσσερα χρόνια και με ευκαιριακές και αλλοπρόσαλλες συμμαχίες και κυβερνήσεις μειοψηφίας – πολιτικά βρίσκεται στον αέρα. Σάντσεθ και Ιγκλέσιας αλλάζουν συμμάχους σαν τα πουκάμισα με μοναδικό γνώμονα να κρατηθούν στις καρέκλες τους.
Στις 20 Μαΐου, η πέμπτη επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έφερε στην επιφάνεια το βαρύ πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Σάντσεθ και Ιγκλέσιας είτε εγκαταλείφθηκαν από τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, είτε εκβιάζονται και από τους παλιούς και από τους καινούργιους, είτε αλλολοεκβιάζονται.
Αυτή τη φορά, για να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ψήφους, ο Σάντσεθ κατέφυγε στους φιλελεύθερους Ciudadanos. Αν και υποχώρησε στους Καταλανούς του ERC, αφαιρώντας την αποκλειστική αρμοδιότητα σε θέματα υγείας από το κεντρικό κράτος και αν και υποχώρησε στο βασκικό κόμμα Bildu, υπογράφοντας μαζί με τον Ιγκλέσιας μια παράδοξη συμφωνία κατάργησης της εργατικής μεταρρύθμισης του 2012. Τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, την αποχή μερικών στην ψηφοφορία.
Την ίδια ώρα, προκάλεσε την οργή του Βάσκου Προέδρου Άντονι Ορτουθάρ, επικεφαλής του βασκικού PNV που μετείχε στην κυβερνητική πλειοψηφία, ο οποίος δεν είδε με καλό μάτι τη νέα συμμαχία του Σάντσεθ με το αντίπαλο βασκικό κόμμα, το Bildu, που δεν είναι παρά ο διάδοχος του περίφημου Μπατασούνα, πολιτικού βραχίονα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ, που αυτοδιαλύθηκε τον Ιανουάριο του 2013, 14 μήνες μετά τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα από την ΕΤΑ.
Στα κάγκελα οι Βάσκοι
«Έχουμε κάνει μια επένδυση και πρέπει να πληρωθούμε», δήλωσε ο Ορτουθάρ. «Οι έξι ψήφοι μας είναι πιο σημαντικές από τις πέντε του Bildu. Και καθώς θα περνά ο καιρός ο Σάντσεθ θα καταλάβει την αξία των συμφωνιών. Ο πρωθυπουργός πρέπει πια να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος εταίρος». Και δεν δίστασε να μιλήσει για πολιτικό τσίρκο και τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς.
Όλοι άλλωστε γνωρίζουν πως η συμφωνία με το Bildu έγινε για καθαρά τυχοδιωκτικούς λόγους, αφού το συγκεκριμένο κόμμα συνεχίζει τη ρητορεία του Μπατασούνα, εξαπολύοντας εθνικιστικές κορώνες κατά των «καταπιεστών του ισπανικού κράτους».
Στη συμφωνία αντέδρασε και ο ίδιος ο Βάσκος πρόεδρος Ινίγκα Ουρκούλλου, αλλά και ο πρόεδρος της Εξτρεμαδούρα Φερνάντεζ Βάρα και η πρόεδρος της Μαδρίτης Ιζαμπέλ Ντιαζ Αγιούσο που μίλησε για συμμαχία με την ΕΤΑ.
Ήδη, στη Χώρα των Βάσκων, οι «σκληροί» επέστρεψαν στους δρόμους του Μπιλμπάο για να στηρίξουν την απεργία πείνας και δίψας του στελέχους της ΕΤΑ Πάτξι Ρουίζ, ο οποίος διαμαρτύρεται για την διακοπή της επικοινωνίας των κρατουμένων με τους συγγενείς και τους φίλους στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν σε όλες τις ισπανικές φυλακές για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού. Μάλιστα, έχουν δημιουργήσει και νέα αντιεξουσιαστική ομάδα, την ΑΤΑ (Αμνηστία ΤΑ Ασκατασούνα).
Τέλεια; Τέλεια όλα αυτά που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Διορία για να διαλέξει ανάμεσα σε δεξιές και αριστερές ψήφους
Την ίδια ώρα, την διαφωνία του με την συμμαχία με τους Ciudadanos, διακήρυσσε και ο εκπρόσωπος του καταλανικού ERC, από τις 13 ψήφους του οποίου εξαρτάται η κυβέρνηση και στη Βουλή έδωσαν αρνητική ψήφο. Ο Γκαμπριέλ Ρουφιάν προειδοποίησε τον Σάντσεθ ότι η συμμαχία με τους Ciudadanos θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα. «Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για την πανδημία, πώς θα συμφωνήσουμε για τον προϋπολογισμό;», διερωτήθηκε.
Σημειώστε ότι η Ισπανία εξακολουθεί να μην διαθέτει προϋπολογισμό για το 2020, διότι η ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία δεν μπορεί να συμφωνήσει.
«Για τον Σάντσεθ ένα είναι το δίλημμα: Χρειάζεται τις 13 αριστερές ψήφους μας ή τις 10 δεξιές των Ciudadanos;», πρόσθεσε ο Καταλανός ηγέτης Ζουνκέρας που βρέθηκε στη φυλακή λόγω της στάσης του στο θέμα της αυτοδιάθεσης.
Ο Σάντσεθ πάλι απάντησε στον Ρουφιάν ότι και στην Καταλονία το ERC κυβερνά μαζί με τους εθνικιστές του JxCat του Προέδρου Τόρρα!
«Να προσέχει τα λόγια του!»
Μέσα στη γενική σύγχυση, με το βασκικό PNV να ψηφίζει αλλά και να απειλεί λόγω της συμμαχίας με το Bildu και το ERC να απειλεί για τη συμμαχία με τους Ciudadanos, δίνοντας δύο μόνο εβδομάδες διορία για να αποφασίσει ο Σάντσεθ με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, ο Ιγκλέσιας δεν δίστασε να απειλήσει πως αν οι δεξιοί στέλνουν διαδηλωτές έξω από τη βίλα του, την περίφημη Βίλα Γκαλαπαγκάρ, θα στείλει και εκείνος διαδηλωτές έξω από τα σπίτια των πολιτικών του αντιπάλων.
«Να προσέχει τα λόγια του», ξεσηκώθηκαν οι δημοσιογραφικοί αναλυτές. «Τώρα έχει θεσμικό ρόλο, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης», είπαν. «Δεν μπορεί να παριστάνει τον διαδηλωτή, όπως τότε που έβρισκε πολύ… ποιητική την εικόνα ενός χτυπημένου αστυνομικού»!
Διαφωνίες για το κουρελόχαρτο
Και δεν είναι μόνο αυτό! Η τρίτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δεν έκρυψε την έκπληξή της για την συμφωνία με το Bildu για την κατάργηση της εργατικής μεταρρύθμισης, την οποία πληροφορήθηκε από τον Τύπο! «Είναι μια μεταρρύθμιση που δούλεψε και ωφέλησε τη χώρα», είπε. «Θα ήταν παράλογο και αντιπαραγωγικό να ανοίξει τέτοια συζήτηση τώρα. Αυτή τη στιγμή είμαστε επικεντρωμένοι στην αντιμετώπιση της κρίσης».
Με λίγα λόγια, ξεκαθάρισε πως ο πρωθυπουργός Σάντσεθ και ο αντιπρόεδρος Ιγκλέσιας υπέγραψαν ένα κουρελόχαρτο.
Θέλει να… εθνικοποιήσει τη Nissan!
Και δεν είναι μόνο αυτή η διαφωνία. Την περασμένη Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για την Ανάταξη της χώρας, η Καλβίνο απέρριψε την άποψη του Ιγκλέσιας για εθνικοποίηση του εργοστασίου της Nissan στην Καταλονία που μόλις είχε ανακοινώσει ότι βάζει λουκέτο μετά από σαράντα χρόνια παρουσίας στην περιοχή, στέλνοντας στην ανεργία 3.000 εργαζόμενους.
«Οι εθνικοποιήσεις δεν απαγορεύονται από το Σύνταγμα», είπε ο Ιγκλέσιας. Για να λάβει την ξερή απάντηση της Καλβίνο: «Αναζητούμε άλλες λύσεις». Την ίδια άποψη περί εθνικοποίησης είχε εκφράσει και το ERC της Καταλονίας. Για να έλθει επίσης μια ξερή απάντηση από τον Καταλανό πρόεδρο Τόρρα, σύμφωνα με τον οποίο (αλλά και με τον Ισπανό υπουργό Βιομηχανίας) «τέτοια συζήτηση δεν υπάρχει στο τραπέζι».
Προφανώς! Διότι πού θα βρίσκονταν τα λεφτά για τις εθνικοποιήσεις του Ιγκλέσιας; Και πολλοί ήταν εκείνοι που έστειλαν μηνύματα στην Καλβίνο να αντέξει και να μην παραιτηθεί, διότι είναι το μοναδικό ανάχωμα ανάμεσα στην Ισπανία και στους κομμουνιστές του Ιγκλέσιας!
Μύλος; Προφανώς!
Κοτόπουλο χωρίς κεφάλι…
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο δεν είναι διατεθειμένος για την παραμικρή υποχώρηση στις πιρουέτες Σάντσεθ και Ιγκλέσιας.
«Μας καλείτε να επιλέξουμε ανάμεσα σε σας και το χάος», είπε στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Σάντσεθ. «Αλλά εσείς είστε το χάος! Τα κάνατε όλα λάθος, δεν ακούσατε κανέναν, δεν προστατέψατε τους Ισπανούς και τώρα, σαν κοτόπουλο χωρίς κεφάλι, ψάχνετε να βρείτε τον επόμενο σύμμαχο».
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, ο Ιγκλέσιας διαφώνησε και με την αγορά νέων τεθωρακισμένων για τον Στρατό, αξίας 2,1 δις ευρώ. «Δεν είναι ώρα για τέτοιες αγορές», είπε στο υπουργικό συμβούλιο. Με την υπουργό Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες να σχολιάζει πως… αναγνωρίζει ότι η κριτική του β΄ αντιπροέδρου είναι καλόπιστη, αλλά χαρακτηρίζεται από άγνοια για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων!
Η Ημέρας της Γυναίκας και η απόλυση του συνταγματάρχη
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά τα κωμικοτραγικά, η αλλοπρόσαλλη συμμαχία στράφηκε και κατά της Εθνοφρουράς. Στις 25 Μαΐου ο υπουργός των Εσωτερικών Μαρλάσκα απέλυσε τον επικεφαλής της Εθνοφρουράς Μαδρίτης συνταγματάρχη Ντιέγκο Πέρεζ Λος Κόμπος, ήρωα της μάχης κατά της τρομοκρατίας που είχε αναλάβει και την επιβολή της τάξης όταν η Καταλονία βρέθηκε στη δίνη των ταραχών και του (άκυρου και παράνομου) δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση. Υπήρξε μάλιστα και ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη που ακολούθησε.
Ο Κόμπος απολύθηκε όταν έγινε γνωστό πως μετά από εντολή της εισαγγελέως συγκέντρωσε στοιχεία για την μεγάλη συγκέντρωση για την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 του περασμένου Μαρτίου, που πιστεύεται ότι συνέβαλε δραματικά στην αύξηση των κρουσμάτων.
Η εισαγγελία ζητά να μάθει αν οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τους κινδύνους, αν είχαν λάβει εντολή να μην επιτρέψουν συγκεντρώσεις, αν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Μαδρίτη και υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χοσέ Μανουέλ Φράνκο - ο οποίος έχει κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος στις 5 Ιουνίου - είχε αποτρέψει ή δώσει άδεια για την συγκέντρωση.
Ο συνταγματάρχης είχε συγκεντρώσει τα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τα έγγραφα του επικεφαλής επιδημιολόγου Φερνάντο Σιμόν (ο οποίος επίσης τελεί υπό κατηγορία), από τα οποία φαίνεται να προκύπτει πως είχε κάνει συστάσεις για όλες τις εκδηλώσεις πλην αυτής για την Ημέρα της Γυναίκας.
Ο συνταγματάρχης έκανε ό,τι του είπαν οι δικαστές, ενώ, αν και κλήθηκε από τρεις διαφορετικούς προϊσταμένους του, αρνήθηκε να αποκαλύψει στοιχεία της έρευνας, αφού, όπως είπε, η έρευνα είναι μυστική και αυτό του είχε επισημανθεί από την εισαγγελία.
Έτσι, ο ήρωας της Ισπανικής Δημοκρατίας, όπως έχει αποκληθεί, πήγε σπίτι του, προς μεγάλη ικανοποίηση των Βάσκων διαδόχων της ΕΤΑ και των Καταλανών εθνικιστών. Αλλά, όπως φαίνεται, και του Ιγκλέσιας, που λένε πως θεωρεί τον Κόμπος υπεύθυνο για την μη αποτελεσματική φρούρηση της βίλας του.
Ο αφανισμός της Εθνοφρουράς
Μετά, παραιτήθηκε και το νούμερο 2 της Εθνοφρουράς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση του προϊσταμένου του, ενώ η κυβέρνηση απέλυσε και το νούμερο 3, τον επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων της Εθνοφρουράς.
Όπως σχολίασαν οι δημοσιογράφοι, με αυτόν τον τρόπο – ένας θα απολύεται, άλλος θα εκδιώκεται - μπορεί να εξαφανιστεί ολόκληρη η Εθνοφρουρά για να μην έχουν πρόβλημα ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας!
Κατά τα λοιπά, παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο – για την ακρίβεια η μία μετά την άλλη – οι διευθυντές υγείας των αυτονομιών λόγω διαφωνιών με τους προέδρους, ο Σάντσεθ διαβουλευόταν κάθε Κυριακή και επί οκτώ Κυριακές με τις Αυτονομίες χωρίς να βγαίνει άκρη, στο τέλος υποχωρεί και τους παραχωρεί αρμοδιότητες, τους υπόσχεται λεφτά, του ζητάνε κι’ άλλα – ο Καταλανός ανακάλυψε και ένα παλιό χρέος της κεντρικής διοίκησης ύψους 9 δις ευρώ! – άλλοι ανοίγουν σχολεία, άλλοι όχι, τα γνωστά.
Η χώρα έχει πια βυθιστεί σε πολιτικό και οικονομικό χάος – μέσα σε δυο μόνο μήνες η Ισπανία έχασε 200 μεγάλες εταιρίες που απασχολούν το 40,8% του εργατικού δυναμικού – ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2020 καταγράφηκαν από το ασφαλιστικό σύστημα 30.000 λιγότεροι συνταξιούχοι, λόγω του γνωστού ολέθρου στους οίκους ευγηρίας.
Όμηρος του Ιγκλέσιας
Πρόσφατα, τριάντα Ισπανοί διανοούμενοι - ανάμεσά τους και ο Ακιλίνο Ντούνκε, Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας – υπέγραψαν μανιφέστο καλώντας τον Σάντσεθ να παραιτηθεί και κατηγορώντας τον για ανικανότητα και εγκληματικούς αυτοσχεδιασμούς. Όπως ανέφεραν, έβαλε το πολιτικό και ιδεολογικό του συμφέρον πάνω από την ζωή των Ισπανών και χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να ψηφίζει νόμους που ενισχύουν την ιδεολογική κυριαρχία των Podemos, αποδεχόμενος να παραμένει όμηρος του Ιγκλέσιας.
Ο οποίος Ιγκλέσιας θριαμβολογεί για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (που στην Ελλάδα υπάρχει από το 2013) και για την πρόσφατη πρότασή του για παράταση του επιδόματος ανεργίας λόγω πανδημίας (που στην Ελλάδα έγινε αυτόματα από την πρώτη στιγμή).
Κράτα με να σε κρατώ δηλαδή. Οπότε, εν μέσω πανδημίας, Σάντσεθ και Ιγκλέσιας αποφάσισαν να διαθέσουν 2,7 εκ. ευρώ τον χρόνο σε 24 μετακλητούς υπαλλήλους που θα τοποθετηθούν σε ανώτατες διοικητικές θέσεις, αν και ο νόμος προβλέπει ότι εκεί τοποθετούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Όσοι προσλήφθηκαν παρουσιάζουν εξαιρετικά φτωχά βιογραφικά και εντυπωσιακή έλλειψη εμπειρίας, το ένα τρίτο από αυτούς είναι διάφοροι ακτιβιστές, τις περισσότερες προσλήψεις τις έκαναν οι υπουργοί των Podemos, που… έψαχναν και δεν έβρισκαν δικούς τους στα υπουργεία τους.
Κατόπιν όλων αυτών, η κατάσταση στην Ισπανία συμπυκνώνεται σ’ αυτό που δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Μπάρτσα, Σάντρο Ροσέλ, ο οποίος έμεινε δύο χρόνια στη φυλακή για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Είπε: «Σε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα ψήφιζα «ναι», αλλά αν το «ναι» κέρδιζε θα μετανάστευα»!