Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρατά στα χέρια της ένα ισχυρό χαρτί, την αυξημένη προς αυτήν εμπιστοσύνη, δηλώνει στο liberal ο αναλυτής του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Ντάρβας, προσθέτοντας πως αν καταφέρει να την ενισχύσει αυτό θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, κίνηση που κατ'' επέκταση θα αναβαθμίσει άμεσα την αξιοπιστία της Ελλάδας.
Τρεις είναι κατά τον ίδιο οι κινήσεις που περιμένουν να δουν επενδυτές και αγορές από την νέα κυβέρνηση, ώστε να πειστούν ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα: Να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της χώρας ως προορισμού ξένων κεφαλαίων, να μειωθούν οι φόροι αλλά να πληρώνουν περισσότεροι, και να ληφθούν επειγόντως ενεργές πολιτικές για να πάρει μπροστά το τραπεζικό σύστημα.
Ερωτηθείς πάντως για το μείζον θέμα των στόχων στα πλεονάσματα, εκτιμά ότι η πολιτική του Eurogroup απέναντι στην Ελλάδα δεν θα αλλάξει. "Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο το Eurogroup να δεχθεί μείωση στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και να χαλαρώσει κάποιους από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Ο πήχης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μπει ψηλά. Πόσο δύσκολο είναι το στοίχημα για επανεκκίνηση της οικονομίας, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, αλλά και της "δυναμικής αντιπολίτευσης", την οποία θα βρει απέναντι, όπως είπε ο κ. Τσίπρας;
Η αλήθεια είναι ότι οι προκλήσεις για την νέα κυβέρνηση είναι πολλές και αυξημένες. Η μεγάλη δοκιμασία είναι να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο ο στόχος είναι δύσκολος, απαιτεί βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις που θέλουν χρόνο, κι ενώ τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα.
Σκεφτείτε ότι οι στόχοι μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και μείωσης της γραφειοκρατίας, έχουν τεθεί από πολλές κυβερνήσεις σε διάφορες χώρες, ωστόσο λίγες μόνο κατάφεραν να τον πετύχουν.
Αλλά η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα ισχυρό πλεονέκτημα, την αυξημένη προς αυτήν εμπιστοσύνη. Αν καταφέρει να την διατηρήσει, τότε μπορεί αυτό να οδηγήσει σε έναν ενάρετο κύκλο βελτίωσης της εμπιστοσύνης που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κίνηση που κατ'' επέκταση θα βελτιώσει περαιτέρω την αξιοπιστία της Ελλάδας, κοκ.
- Η ιστορική βουτιά των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα δείχνει τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για την νέα κυβέρνηση. Ποιες κινήσεις περιμένετε να δείτε, προκειμένου να πείτε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα;
Το πιο σημαντικό είναι να διατηρηθεί αυτό το θετικό feeling που υπάρχει σήμερα για την νέα ελληνική κυβέρνηση. Η επανέναρξη των εργασιών της Βουλής είναι ευκαιρία για μια καινούργια δυναμική αρχή στις μεταρρυθμίσεις.
Οι κορυφαίες προτεραιότητες σε αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι:
- Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως προορισμού ξένων κεφαλαίων. Δίχως ώθηση στις επενδύσεις, δεν θα έρθει ώθηση της ανάπτυξης.
- Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, επειδή πολύ λίγοι άνθρωποι και εταιρείες πληρώνουν υπερβολικά υψηλούς φόρους, γεγονός που ενισχύει την μαύρη οικονομία. Είναι προφανές το πρόβλημα για εργαζόμενους, εταιρείες, δημόσια οικονομικά. Χρειάζονται όχι μόνο χαμηλότερο φόροι, αλλά και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
- Ενεργητικές πολιτικές για την αναζωογόνηση του αδύναμου τραπεζικού συστήματος, και του αρνητικού ρυθμού χορήγησης δανείων.
Δυστυχώς, ενώ και τα τρία ελληνικά μνημόνια στόχευαν σε παρόμοιες μεταρρυθμίσεις, ελάχιστη πρόοδος συνέβη, επομένως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έχει πολύ δουλειά.
- Τι στάση πιστεύετε ότι θα επιδείξουν οι δανειστές απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση; Το ρωτώ γιατί ο Μητσοτάκης έχει θέσει ως βασικό στόχο την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών στόχων για τα πλεονάσματα...
Η πολιτική του Eurogroup απέναντι στην Ελλάδα δεν θα αλλάξει εξαιτίας της εκλογής μιας νέας κυβέρνησης. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο το Eurogroup να δεχθεί μείωση στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και να χαλαρώσει κάποιους από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.
- Γιατί κατά τη γνώμη σας οι ψηφοφόροι "τιμώρησαν" τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσιπρα;
Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ (31,5%), δεν είναι πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με το 35% που είχε λάβει το 2015. Δεν θα έλεγα λοιπόν ότι οι ψηφοφόροι "τιμώρησαν" τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπήρξε μια μικρή μετατόπιση από το ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, και μια ακόμη πιο σημαντική μετακίνηση από άλλα κόμματα προς τον νικητή των ελληνικών εκλογών.
Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί από το 2015 και μετά, η ανεργία αν και υψηλή, έχει μειωθεί, η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε μνημόνιο. Υπήρξαν δηλαδή οικονομικές βελτιώσεις κατά τα προηγούμενα έτη.
Αλλά μάλλον αυτές οι βελτιώσεις αποδείχθηκαν κατώτερες των προσδοκιών και ίσως το αφήγημα της ΝΔ να ήταν πιο αξιόπιστο απ'' ό,τι του ΣΥΡΙΖΑ.