Το σημερινό σημείωμα είναι το πρακτικό της ανάκρισης του συγγραφέα Ισαάκ Μπάμπελ. Έρχεται να συμπληρώσει τις επιστολές του που δημοσιεύσαμε σε αυτή τη στήλη, για να μπορέσει ο αναγνώστης να σχηματίσει μία ολοκληρωμένη εικόνα αυτής της τραγικής υπόθεσης.
Ο δυστυχής συγγραφέας υπέστη φοβερά βασανιστήρια κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, προκειμένου να ομολογήσει τη συμμετοχή του σε μία φανταστική αντισοβιετική οργάνωση τροτσκιστικής απόκλισης και έτσι να δικαιολογηθεί η εξόντωσή του.
Διαβάζοντας το πρακτικό αυτό, δεν μπορεί κανείς να μην σκεφτεί την τρομακτική ισχύ που είχαν οι ανακριτές μαζί με τους «βοηθούς» τους, ειδικά εκπαιδευμένους σαδιστές για την απόσπαση πληροφοριών και ομολογιών.
Στο τέλος, θα δει την απέλπιδα προσπάθεια του θύματος, να ανακαλέσει την ομολογία του, προκειμένου να σώσει αθώους ανθρώπους, τους οποίους έμπλεξε σε αυτή τη φρικιαστική ιστορία.
Πρακτικό ανάκρισης του κρατούμενου Μπάμπελ Ισαάκ Εμμανουήλοβιτς
Από 29 - 30 - 31 Μαρτίου 1939
Μπάμπελ Ισαάκ Εμμανουήλοβιτς, γεννηθείς το 1894, στην πόλη Οδησσό, εξωκομματικός, μέλος της Ένωσης Σοβιετικών Συγγραφέων μέχρι τη σύλληψή του.
Ερώτηση: Έχετε συλληφθεί για την προδοτική, αντισοβιετική σας δράση. Ομολογείτε την ενοχή σας;
Απάντηση: Όχι, δεν ομολογώ.
Ερώτηση: Πώς εξηγείτε τη δήλωση περί αθωότητά σας με το γεγονός της σύλληψής σας;
Απάντηση: Θεωρώ τη σύλληψή μου αποτέλεσμα μίας μοιραίας σύμπτωσης περιστάσεων και αποτέλεσμα της δημιουργικής μου ακαρπίας τα τελευταία χρόνια, πράγμα που είχε ως συνέπεια να μην δημοσιευτεί κανένα σημαντικό έργο μου και αυτό να θεωρηθεί ως σαμποτάζ και απροθυμία να γράψω υπό τις σοβιετικές συνθήκες.
Ερώτηση: Με αυτό θέλετε να πείτε ότι σας συνέλαβαν επειδή είστε συγγραφέας, ο οποίος δεν δημοσίευσε κανένα σημαντικά έργο τα τελευταία χρόνια. Δεν νομίζετε πως είναι εξαιρετικά αφελής αυτή η ερμηνεία του γεγονότος της σύλληψής σας;
Απάντηση: Έχετε δίκιο, φυσικά, δεν συλλαμβάνουν τους συγγραφείς επειδή δεν είναι παραγωγικοί και τεμπελιάζουν.
Ερώτηση: Ποιες είναι τότε οι αιτίες της σύλληψής σας;
Απάντηση: Ταξίδεψα πολύ στο εξωτερικό, είχε στενές σχέσεις με τροτσκιστές, πριν απ’ όλα με τον Βορόνσκι.
Ερώτηση: Λέτε πως είχατε στενές σχέσεις με τους τροτσκιστές λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων;
Απάντηση: Ναι, το 1924 - 1929 ήμουν πολύ κοντά με τον Βορόνσκι, γιατί συμμεριζόμουν τις πολιτικές του απόψεις για την κατάσταση και τους στόχους της σοβιετικής λογοτεχνίας.
Ερώτηση: Ο Βορόνσκι δεν προσπάθησε να σας συνδέσει οργανωτικά με άλλους τροτσκιστές;
Απάντηση: Προσπάθησε.
Ερώτηση: Με ποιους συγκεκριμένα σας συνέδεσε ο Βορόνσκι;
Απάντηση: Με τον Λαστσέβιτς και τον Ζορίν, μία φορά, το 1925 μαζί με άλλους συνενόχους του με παρουσίασε στον Τρότσκι.
Ερώτηση: Μιλήστε με λεπτομέρειες για τις συναντήσεις σας με τον Τρότσκι και τους συνενόχους του. Η ανάκριση ενδιαφέρεται για τις αντισοβιετικές σχέσεις που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας στο εξωτερικό.
Απάντηση: Ζώντας στο Παρίσι το 1925 συναντήθηκα με τον τροτσκιστή Σουβάριν, τον μενσεβίκο Νικολάγιεφ, τους λευκούς εμιγκρέδες Ρεμίζοφ και Τσβετάγιεβα και τον Γκρανόφσκι που αρνιόταν να επιστρέψει στην πατρίδα.
Ερώτηση: Κάντε τον κόπο να μας εξηγήσετε γιατί εσείς, ένας σοβιετικός συγγραφέας βρέθηκε στο περιβάλλον των εχθρών της πατρίδας, την οποία εκπροσωπούσατε στο εξωτερικό;
Απάντηση: Φυσικά, οι συναντήσεις μου στο εξωτερικό δεν είχαν μόνο γνωστικό ενδιαφέρον, αλλά ήταν επίσης αποτέλεσμα των προσωπικών αντισοβιετικών μου διαθέσεων.
* * *
20 Ιουνίου 1939
Εγώ, ο ανακριτής της Ανακριτικής Διεύθυνσης του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Σ.Σ.Δ. υπολοχαγός της Κρατικής Ασφάλειας, αφού εξέτασε τα έγγραφα του πολίτη Μπάμπελ Ισαάκ Εμμανούηλοβιτς
ΔΙΑΚΡΙΒΩΣΑ
Ο Μπάμπελ Ισαάκ Εμμανουήλοβιτς, γεννηθείς το 1894 στην πόλη της Οδησσού, εξωκομματικός, πολίτης της Ε.Σ.Σ.Δ. και μέλος της Ένωσης Σοβιετικών Συγγραφέων, είναι δραστήριο μέλος αντισοβιετικής οργάνωσης ανάμεσα στους συγγραφείς.
Το 1934 από την ανακριτική διαδικασία της υπόθεσης του τροτσκιστή - τρομοκράτη Ντμίτρι Γκαέφσκι, έγινε γνωστό ότι ο Μπάμπελ ήταν μέλος δεξιάς τροτσκιστικής οργάνωσης. Ο Γκαέφσκι, αναφορικά με τον Μπάμπελ κατέθεσε:
«... Εφόσον η ψυχή και ο οργανωτικός καθοδηγητής του πεντάχρονου πλάνου είναι ο Στάλιν και η Κ.Ε. στην οποία είναι επικεφαλής, η συνέπεια μας υποχρέωνε να επικεντρώσουμε τα πυρά μας στους δύο αυτούς στόχους, μετερχόμενοι κάθε πρόσφορου μέσου. Αρχικά, έπρεπε να δείξουμε τον αντίπαλο μίζερο, ώστε αργότερα να τον αποτελειώσουμε ευκολότερα.
Ο καθοδηγητικός πυρήνας των οπαδών του Σμιρνόφ είχε επεξεργαστεί ειδικά αυτό το άθλιο όπλο και ο ρόλος του ήταν σε καθημερινή βάση αυτό το προϊόν να το διαδίδουμε στην περιφέρεια και στη συνέχεια στο κέντρο του κόμματος. Για το σκοπό αυτό, φτιάξαμε διάφορα εργαστήρια, όπου κατασκευάζαμε αυτό το όπλο. Με αυτό ασχολούνταν ο Οχότνικοφ, ο Σμιτ, ο Ντρέιτσερ, ο Μπάμπελ, ο Βορόνσκι κ.ά. Είχαμε ως στόχο να υποδαυλίσουμε την πυρκαγιά της πνευματικής και πολιτικής αναταραχής, κάναμε ηττοπαθή αγκιτάτσια και προπαγάνδα, για να περικυκλώσουμε την ηγεσία του κόμματος από ένα τείχος εχθρότητας, δυσπιστίας και ειρωνιών».
(Από την κατάθεση του Ντ. Σ. Γκαέφσκι, από 8 Μαρτίου 1934).
* * *
Ο ανακριθείς με την ιδιότητα του κατηγορούμενο Μπάμπελ Ι.Ε. ομολόγησε την ενοχή του ως ηγέτης της αντισοβιετικής οργάνωσης ανάμεσα σε συγγραφείς, η οποία είχε ως στόχο την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης στη χώρα, καθώς επίσης και για την προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών κατά των ηγετών του κόμματος και της κυβέρνησης.
Ο Μπάμπελ ομολόγησε πως από το 1934 ήταν πράκτορας της Γαλλίας και της Αυστρίας.
Βάσει των ανωτέρω
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ
Σύμφωνα με το άρθρο 145 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομόσπονδης Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Μπάμπελ Ισαάκ Εμμανουήλοβιτς για εγκλήματα που ορίζουν τα άρθρα 58-1α, 58-8, 58-11 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομόσπονδης Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, να παραμείνει προφυλακισμένος.
Επικεφαλής ανακριτής της Ανακριτικής Διεύθυνσης του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Σ.Σ.Δ.
Υπολοχαγός της Κρατικής Ασφάλειας
Σέρικοφ
«Συμφωνώ» Ο διευθυντής της Ανακριτικής Διεύθυνσης του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Σ.Σ.Δ, κομισάριος 3ης τάξης
Κομπουλόφ
* * *
Προς τον πρόεδρο του Στρατοδικείου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ε.Σ.Σ.Δ.
Από τον κρατούμενο Ι. Μπάμπελ, πρώην μέλος της Ένωσης Σοβιετικών Συγγραφέων
Στις 5 Νοεμβρίου 1939 και στις 2 Ιανουαρίου 1940 έγραψα στην Εισαγγελία της Ε.Σ.Σ.Δ. ότι έχω κάνει άκρως σημαντικές δηλώσεις για την ουσία της υπόθεσή μου και ότι με την κατάθεσή μου έχω συκοφαντήσει μία σειρά παντελώς αθώων ανθρώπων.
Καταθέτω αίτηση, με αφορμή αυτή την κατάθεση, για ακρόασή μου από τον Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πριν τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσής μου.
Αιτούμαι επίσης να μου δοθεί άδεια να έχω δικηγόρο∙ ως προς την κλήση μαρτύρων, θέλω να καλέσω τους: Α. Βορόνσκι, συγγραφέα, Ι. Έρενμπουργκ, συγγραφέα, Σεϊφούλινα, συγγραφέα, Σ. Αϊζενστάιν, σκηνοθέτη, Σ. Μιχόλες, ηθοποιό και την γραμματέα του περιοδικού «Η Ε.Σ.Σ.Δ. στην οικοδομή» Ρ. Οστρόφσκαγια.
Σας παρακαλώ να μου δώσετε τη δυνατότητα να γνωρίσω τον φάκελό μου, αφού τον διάβασα πριν από τέσσερις και πλέον μήνες, αργά τη νύχτα και δεν συγκράτησα σχεδόν τίποτα.
25 Ιανουαρίου 1940
Ι. Μπάμπελ.
Ο συγγραφέας Ισαάκ Μπάμπελ εκτελέστηκε με μία σφαίρα στο σβέρκο στις 17 Μαρτίου 1941 σε ηλικία 41 ετών.
Ο αναγνώστης μπορεί να μάθει περισσότερα για αυτή την τραγική υπόθεση από τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στη στήλη «Ιστορίες από το Σιδηρούν Παραπέτασμα» στις 6 Αυγούστου 2020.