Του Στέφανου Αθ. Πέππα
«K?br?s Bar?s Harekat?» όπερ σημαίνει «Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο».
Με αυτή την κωδική ονομασία χαρακτηρίστηκε επίσημα και για προπαγανδιστικούς λόγους από την τουρκική κυβέρνηση η στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο. Η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, που πραγματοποιήθηκε από μέρος της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, και παραστρατιωτικούς της ΕΟΚΑ Β'', κατ'' εντολή της Χούντας των Αθηνών, με σκοπό την Ανατροπή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'' με απώτερο στόχο…. την επίτευξη της Ένωσης με την Ελλάδα. Η «νομική βάση» της εισβολής ήταν το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων.
Στις 23 Ιουλίου ο διορισμένος από τη Χούντα «Πρόεδρος», Νίκος Σαμψών εν όψει της επικείμενης εισβολής, παραιτήθηκε, όπως και η Χούντα στην Ελλάδα. Όμως, τα γεγονότα στην Κύπρο συνέχισαν να εκτυλίσσονται. Με δεύτερη επιχείρηση, τον Ατίλλα ΙΙ, τον Αύγουστο του ιδίου έτους, η Τουρκία κατέλαβε το 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σκοτώνοντας περί τους 5.000 στρατιώτες και αμάχους (αρκετούς μάλιστα εξ Ελλάδος) και πραγματοποιώντας ένα είδος Εθνοκάθαρσης, εκτοπίζοντας περί του 200 χιλιάδες Κυπρίους πολίτες από τις πατρογονικές τους εστίες. Δεκάδες χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στις κατακτηθείσες περιοχές, ενώ οι αγνοούμενοι ανήλθαν στις 1.650 περίπου ψυχές. Πλέον, είναι λιγότεροι των εννιακοσίων.
Έκτοτε ο περιβόητος "φάκελος της Κύπρου" παρέμεινε κλειστός. Η δικαστική διερεύνηση είναι άγνωστο εάν θα γίνει ποτέ παρά τα κατά καιρούς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα όπως μάλιστα προχθές που παραδόθηκαν «όλοι οι φάκελοι» στο Κοινοβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η «ομερτά», που καλύπτει τις ενέργειες Αμερικανών και Βρετανών κυβερνητικών αξιωματούχων, καλύπτει εξίσου και Έλληνες πολιτικούς και Στρατιωτικούς για τους οποίους πλανάται η εντύπωση – εάν δεν είναι βέβαιο - πως και αυτοί συνήργησαν στις τραγικές εξελίξεις του Κυπριακού ζητήματος. Ακολούθως, παραθέτουμε κάποιες ιστορικές αναφορές, οι οποίες σημειώνουν τη δράση ξένων κρατών στην Κύπρο.
ΣΣτοιχεία εμπλοκής ξένων κυβερνήσεων στην κυπριακή τραγωδία [3]
- Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων Κύπρου ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στην Ελλάδα την επομένη της πτήσης των ελληνικών μεταγωγικών αεροπλάνων στην Κύπρο, πως εάν επαναληφθούν τέτοιες πτήσεις «…τα αεροσκάφη της ελληνικής αεροπορίας θα αναχαιτίζονται υπό των βρετανικών…» (Σ. Γρηγοριάδης, Ιστορία της Δικτατορίας, τομ.3, σ. 238 ).?
- Όπως αποκαλύπτουν οι Βενιζέλος – Ιγνατίου στο βιβλίο τους, ο Ετζεβίτ είχε συνεχή επαφή με τον Κίσινγκερ καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης.?
- Αμερικανικά αεροσκάφη περιπολούσαν τη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Κρήτης και Τουρκίας τις ώρες που βομβαρδιζόταν η Κύπρος, με εμφανή αποστολή τον αποκλεισμό της περιοχής των επιχειρήσεων από πιθανή ελληνική αεροπορική επέμβαση. Υπήρξε εμπλοκή δύο ελληνικών αεροσκαφών F-5 «…μετά ζεύγους F-4 του 6ου στόλου εις περιοχήν Μήλου, ο ημέτερος σχηματισμός ευρεθείς εις πλεονεκτικήν θέσιν ητήσατο άδειαν βολής …πλην όμως τούτο δεν ενεκρίθη ...» (Έκθεση του ταξιάρχου Σεμερτζάκη και κατάθεσή του στην επιτροπή).?
Στη Διπλωματική σκακιέρα, η Κύπρος ήταν άλλο ένα πιόνι, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Στα σχέδια των «παικτών» έπρεπε να θυσιαστούν κάποιοι Πύργοι ή Αξιωματικοί, ώστε να κερδηθεί κάτι άλλο μεγαλύτερο και να εδραιωθεί στην περιοχή. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή του 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία πρακτικά ελέγχει μόνο τα δύο τρίτα του νησιού, ενώ το βόρειο μέρος κατέχεται παράνομα από την Τουρκία.
Το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ένα τμήμα του εδάφους να βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή. Αυτό σημαίνει ότι το κοινοτικό κεκτημένο εφαρμόζεται μόνο στο ελεύθερο μέρος της Κύπρου. Δηλαδή, η συμφωνία ένταξης καλύπτει την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου, αλλά υπάρχει κοινοτική πρόνοια μόνο στις ελεύθερες περιοχές, διότι αυτές είναι που ελέγχει η κυπριακή κυβέρνηση. Η μη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο μέρος του νησιού έχει γεωγραφική ισχύ και όχι κοινωνική, και η Τουρκική κοινότητα της Κύπρου απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα της ένταξης.
Οικονομικές ταλαντεύσεις
Από την 1η Ιανουαρίου του 2008 η Λίρα Κύπρου, αντικαταστάθηκε από το ευρώ. Το 2012 η Μεγαλόνησος πέρασε σοβαρή, οικονομική κρίση, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, που κουρεύτηκαν την άνοιξη του 2012. Μετά από την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody's στις 13 Μαρτίου 2012 και από τον οίκο Fitch στις 25 Ιουνίου 2012, η Κύπρος αιτήθηκε την ένταξή της στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αντιπροσωπεία της τρόικας κατέφθασε στην Κύπρο στις 25 Ιουνίου 2012 και διαπραγματεύτηκε με την κυβέρνηση του νησιού τους όρους του δανείου. Κατέστη δυνατή η έξοδός της από το καθεστώς των δανεισμών σχετικά γρήγορα, μέσω υπερφορολόγησης και κουρέματος καταθέσεων.
Ορυκτός πλούτος
Στη νότια ακτή της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν βρεθεί τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ειδικοί στον τομέα, υπολογίζουν ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου περιέχουν 8-10 δισεκατομμύρια βαρέλια. Προς το παρόν τα κοιτάσματα αυτά διερευνώνται από ιδιωτική κοινοπραξία Αιγυπτολιβανέζικων συμφερόντων. Επιπλέον, με τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε εντός της εβδομάδας με εκπροσώπους των εταιρειών ενέργειας Noble, Shell και Delek για να τους παροτρύνει να επιταχύνουν την ανάπτυξη στο πεδίου φυσικού αερίου «Αφροδίτη»
Διασκέψεις «Λύσης»
Το Διεθνές ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος μετά την ένταξη στην Ε.Ε. υπήρξε έντονο. Όπως και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, όπου η απόσυρση του εγγράφου του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Άιντε για θέματα εγγυήσεων και Ασφάλειας στη Μεγαλόνησο είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη των εργασιών μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας στις 28 Ιουνίου 2017. Προωθήθηκε μια «λύση» του Κυπριακού στα πρότυπα της Ελβετίας, που αποτελείται από καντόνια με δικές τους κυβερνήσεις το καθένα και στα οποία οι αντιπρόσωποι των καντονιών, σχηματίζουν το κεντρικό ομοσπονδιακό συμβούλιο. Μια λύση, που βόλευε πολλές πλευρές, αλλά όχι την Κυπριακή Δημοκρατία καθαυτή. Τελικά όμως και αυτή ναυάγησε εν τέλει, με ευθύνη της Τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς. Και όπως διαφάνηκε, η τουρκική πλευρά δεν θα απεμπολήσει τα επεμβατικά της σχέδια και την επιρροή που θέλει να ασκεί στην νήσο. Η αδιαλλαξία έπαιξε πάλι το ρόλο της. Μπορεί η διάσκεψη να τερματίστηκε χωρίς απώλειες από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά το γεγονός πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης, άνοιξε όλα τα χαρτιά του με τις προτάσεις του για εκ περιτροπής προεδρία, τέσσερις βασικές ελευθερίες σε τούρκους πολίτες κ.α. αυτό ίσως αποτελεί μειονέκτημα το οποίο στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταλλήλως εκ της άλλης πλευράς. Η αλλαγή ρότας της Άγκυρας στο θέμα Κύπρος, φαίνεται να σκληραίνει περισσότερο.
Οι τουρκικές προκλήσεις και αεροπορικές παραβιάσεις κατά της Κύπρου καλά κρατούν. Η Τουρκία καταφεύγει στον «σχεδιασμό του εξαναγκασμού» με την απειλή πολέμου (casus belli), εάν η Κύπρος προχωρήσει σε έρευνες και στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου ΚΑΙ στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Το τρυπάνι αναμένεται να μπει στο βυθό μεταξύ 14 και 16 Ιουλίου. της εταιρείας TOTAL-ΕΝΙ κατά την διαδικασία γεώτρησης για Φυσικό Αέριο στον «Ονισήφορο» του Οικοπέδου 11. Με τη NAVTEX 240/17, η Κύπρος ήδη δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου 2017. Για προληπτικούς λόγους ασφαλείας στην περιοχή θα πετούν ελικόπτερα, ενώ το προσωπικό της πλατφόρμας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Ασφάλειας και Διάσωσης της Κύπρου.
Ελληνική Ενεργειακή Διπλωματία
Η Ελλάδα στο επίπεδο της Ενεργειακής διπλωματίας χρειάζεται να κινηθεί άμεσα, μιμούμενη τις ενέργειες της Κύπρου σε ό,τι αφορά το θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ, καθώς και όλων των ουσιωδών επιχειρηματικών δεδομένων, που θα προκύψουν. Τα οφέλη είναι έκδηλα και αυτό το έχουν οσμιστεί προ καιρού οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Κατάρ. Οι συγκεκριμένες δυνάμεις, έχουν μπει στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων της Κύπρου και φυσικά εάν δεν άξιζε ο κόπος δε θα έκαναν το παν, για να μπορέσουν να πάρουν μερίδιο από τις εξορύξεις. Η Υψηλή Στρατηγική κρατών, επιτρέπει την πρόσκτηση στόχων που θα τα ευνοήσουν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Η Κύπρος ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο στην Ν.Α. Μεσόγειο «προσφέρει εδώ και δεκαετίες τις υπηρεσίες της» σε ξένους, με τη χρήση των Βρετανικών βάσεων στη Δεκέλεια. Η έντονη, επίσης, παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και στη Σούδα, δε σχετίζεται μόνο με στρατιωτικές διευκολύνσεις, που τους παρέχει η ευνοϊκότατη, ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ θέση Κύπρου και Ελλάδας. Επιπλέον, ούτε και οι διατηρηθείσες ναυτικές βάσεις λειτουργούν μόνο ως μέσον ελέγχου κάποιας Ρωσικής καθόδου στη Μεσόγειο. Τα δεδομένα ενεργειακού πλούτου στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μετρηθεί από Αμερικανούς και Βρετανούς ΠΡΙΝ ΚΑΝ η Ελλάδα αποφασίσει να το ψάξει για λογαριασμό της, είναι ο ΒΑΣΙΚΟΣ λόγος της συνεχούς παρουσίας των χωρών αυτών στην περιοχή μας.
Η Ενεργειακή πολιτική είναι παντοδύναμο χαρτί στα χέρια οποιασδήποτε χώρας. Ειδικά, αν αυτή η χώρα έχει ενεργειακά οικόπεδα, ικανά να τη μετατρέψουν σε ενεργειακό κόμβο, θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα!
Συμπέρασμα
Καταδεικνύεται πλέον δυστυχώς πως το Διεθνές Δίκαιο και η νομιμότητα έχουν δώσει τη θέση τους στο «Δίκαιο του Ισχυρού», που γνωρίζοντας αν έχει ή δεν έχει τις πραγματικές δυνάμεις να το πράξει τελικά θα επιδιώξει να ζητά πάντα παραπάνω από όσα πρέπει, ώστε να καταφέρει να κερδίσει το κατ' ελάχιστον. Τούτο, ας γίνει κτήμα στους εκάστοτε κυβερνώντες του Ελληνισμού διότι η απάντηση στον Ισχυρό είναι μία. Η ευρωστία της εθνικής και Στρατιωτικής Ισχύος, για την προστασία των Δίκαιων συμφερόντων της. Έτσι θα αντιλαμβάνεται ο κάθε επίδοξος γείτονας, ότι ΔΕΝ συνομιλεί με αναλώσιμο Κράτος.
Πηγές
- «European Commission - Enlargement: Archives Country Profiles» www.europa.eu. -Κύπρος
- «Κύπρος: Γενικές Πληροφορίες». Κυπριακή Προεδρία Συμβουλίου ΕΕ 2012. 2011-03-30
- http://www.onalert.gr/stories/kypros-attilas-prodosia-ilithiotita-deilia Αντώνιος Κακαράς 19 Ιουλίου 2014
- https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cy.html - Κύπρος
- https://www.ekirikas.com/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%AE-%CE%AD%CE%BD%CE%B1/, Εθνικός Κήρυξ 28 Ιουνίου, 2017