Του Ιωακείμ Γρυσπολάκη
Σε ερώτηση, σε υποψήφιο, που επισκέφθηκε προσφάτως τα Χανιά, εάν έχει οδικό χάρτη για την ίδρυση του ενιαίου προοδευτικού κόμματος, την αναγκαιότητα του οποίου θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ, απάντησε πως δεν γνωρίζει. Το ίδιο λίγο πολύ διεφάνη και από τις δυο τηλεμαχίες, δεδομένης της δήλωσης της Φ. Γεννηματά ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στην κορυφή ψηφοδελτίου, που κατ' ουσίαν προδικάζει την ομοσπονδία κομμάτων. Ψηφίστε, λοιπόν, και βλέπουμε.
Απεδείχθη όμως ήδη ότι όταν τα προβλήματα δεν λύνονται από την αρχή, τότε επιστρέφουν μεγεθυμένα και επιλύονται συνήθως κατά την βούληση του ισχυρότερου.
Αναφέρομαι σε τρία μείζονος σημασίας ζητήματα, που είτε συνειδητά είτε από αδυναμία απειλούν το εγχείρημα με μόνους κερδισμένους τους υποψήφιους.
(Α) Μετά την ολοκλήρωση των υποψηφιοτήτων άρχισε η παραφιλολογία για την προσπάθεια να διευρυνθεί το εκλογικό σώμα με την συμμετοχή και των συμπολιτών μας εντός και εκτός της χώρας με την χρήση της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Αναφέρομαι σε παραφιλολογία, διότι με αυτή τη βεβαιότητα έθεσαν υποψηφιότητα, χωρίς να συμφωνήσουν αυτή την προϋπόθεση ως όρο, ο Γιώργος Καμίνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιάννης Μανιάτης. Όμως, άλλες οι επιδιώξεις όλων αυτών και άλλες οι βουλές εκείνων, που δεν επιθυμούν να απολέσουν τα πρωτεία στην κομματική ιεραρχία. Το ΠΑΣΟΚ, αφού εξέθεσε υποψηφίους και επιτροπή διεξαγωγής της ψηφοφορίας (Επιτροπή Αλιβιζάτου), έθεσε βέτο τόσο στη χρήση της δωρεάν χρήσης του λογισμικού ΖΕΥΣ του ΕΔΕΤ όσο και στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Έτσι, έπεσε στο κενό αυτή η προσπάθεια προσέλκυσης χιλιάδων ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να στηθούν στην ουρά για να ψηφίσουν.
(Β) Προ μηνός υπήρχε η πεποίθηση ότι, μετά την εκλογή αρχηγού, πρώτη κίνηση ενότητας θα ήταν η ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και του ΠΟΤΑΜΙ. Προ εβδομάδας, όμως, οι δύο επικεφαλής των Κ.Ο. Φ. Γεννηματά και Σ. Θεοδωράκης μας διαβεβαίωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, αφού έχουν ήδη συμφωνήσει να παραμείνουν στις θέσεις τους. Διαπιστώνουμε ότι ο φόβος μη εκλογής ενός εξ αυτών ή και των δύο σημερινών επικεφαλής θα αποβεί εις βάρος της ενοποίησης και της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα. Όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους, που διατυπώνονται από την έναρξη του στρεβλού εγχειρήματος, λέγοντας ότι εάν ο εκλεγείς δεν είναι βουλευτής (Καμίνης ή Ανδρουλάκης) θα είναι σαν τον Δαλάι Λάμα (ηγέτης ανύπαρκτης χώρας), ενώ οι χαμένοι της ψηφοφορίας Φ. Γεννηματά και Σ. Θεοδωράκης θα παραμείνουν αρχηγοί εντός του Κοινοβουλίου. Οι υποψήφιοι περιοδεύουν ανά την Ελλάδα ερμηνεύοντας ο καθένας με το δικό του τρόπο και συμφέρον τον Ενιαίο Φορέα. Ψηφίστε και βλέπουμε.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Metarithmisi.gr.