Του Ιωακείμ Γρυσπολάκη
Η υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη είναι πλέον δεδομένη. Ας υποθέσουμε δε ότι ο Γ. Καμίνης εκλέγεται αρχηγός ενός άγνωστου νέου φορέα, του οποίου αγνοούμε το όνομα, τα σύμβολα, την ιδεολογία, τις θέσεις, τις πολιτικές συμμαχιών και τους στόχους.
Ακόμη κι έτσι, η Φ. Γεννηματά θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και επικεφαλής της ΔΗΣΥ. Με δεδομένη δε τη θέση του για μεταρρυθμίσεις και αποφυγή των μεθόδων και πολιτικών του παρελθόντος, ο Γ. Καμίνης θα προσπαθήσει να στηρίξει τη δημιουργία ενός κόμματος μεταρρυθμιστικού, προοδευτικού, το οποίο θα συνεργαστεί με τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Τόξου και θα στηρίξει φιλελεύθερες και προοδευτικές πολιτικές. Υποθέτω ότι θα πει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην κρατικοποίηση των συγκοινωνιών, ένα διαυγέστατο ΟΧΙ στην μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα, ένα ΝΑΙ στη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων και ένα δυνατό ΝΑΙ στην αξιολόγηση όλων των δομών του Δημοσίου. Το ερώτημα, που τίθεται είναι: θα του το επιτρέψουν οι μηχανισμοί, που έχουν μάθει εδώ και δεκαετίες να νέμονται και κατέχουν μέρος του Δημοσίου; Εδώ η απάντηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Όμως, όλα αυτά, προκειμένου να έχουν πιθανότητες να συμβούν, εξαρτώνται από το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα ακολουθήσει της εκλογής. Στο συνέδριο αυτό θα διαγκωνισθούν οι ήδη εκφρασμένες τάσεις (α) διατήρησης και ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ με την προσχώρηση όλων των άλλων κινήσεων (την στηρίζουν οι Γερουλάνος, Σκανδαλίδης, Γκεγκέρογλου, Κρεμαστινός κ.α.) και (β) του σχηματισμού ομοσπονδίας κομμάτων και κινήσεων (την στηρίζουν η Γεννηματά, ο Λοβέρδος, ο Μανιάτης κ.α., ενώ τα όργανα του ΠΑΣΟΚ έχουν καταργηθεί από την πρόεδρο). Μέχρι πρότινος, θεωρούσα ως πιθανή και τρίτη επιλογή. Αυτήν της επανάληψης της απόφασης του Συνεδρίου 2015, το οποίο αποφάσισε την άμεση δημιουργία ενός νέου και ενιαίου κόμματος του προοδευτικού χώρου. Σήμερα τη θεωρώ απίθανη.
Σε κάθε περίπτωση μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ η κα Γεννηματά θα παραμείνει πρόεδρος ενός υπαρκτού κόμματος, ενώ ο κ. Καμίνης θα είναι πρόεδρος ενός ανύπαρκτου φορέα. Όλοι επενδύσαμε στη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος με νέο μητρώο μελών και νέα ηγεσία. Ενός κόμματος σύγχρονου, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού και καθαρά φιλοευρωπαϊκού. Σε αυτό στόχευαν και συνεχίζουν να στοχεύουν η πλειοψηφία όσων απέμειναν στις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, η ΔΗΜΑΡ, Το Ποτάμι, η Ώρα Αποφάσεων, οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς, αλλά και ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είτε έχει ήδη αποχωρήσει είτε ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Ας μη λησμονούμε ότι προς αυτό το στόχο έχει συμφωνηθεί ο οδικός χάρτης. Συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής κοινής αποδοχής, υιοθέτηση και συμπλήρωση των θέσεων της Επιτροπής Διαλόγου και δημόσια διαβούλευση, σύνταξη νέου μητρώου μελών, εκλογή συνέδρων, σύγκληση ιδρυτικού συνεδρίου, εκλογή οργάνων και εκλογή αρχηγού από τη βάση.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Metarithmisi.gr.