Είχαμε αναφερθεί προ ημερών, σε μια μερίδα συνδικαλιστών του δικηγορικού κλάδου, που διεκδικεί την εκ νέου υποχρεωτική παρουσία των δικηγόρων στην ίδρυση εταιριών, διότι όπως υποστηρίζουν, οι συμμετέχοντες στις εταιρείες χρησιμοποιούν «προδιατυπωμένα και πρόχειρα» καταστατικά, με αποτέλεσμα την δημιουργία εταιρειών που λειτουργούν παράνομα ή προβληματικά και αντίθετα με τους ισχύοντες νόμους.
H διεκδίκηση αυτή που βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, έλαβε την κατάλληλη απάντηση της από την θεσμοθέτηση της ηλεκτρονική ίδρυσης εταιρειών και μάλιστα μέσω της χρήσης πρότυπων καταστατικών για όλα τις νομικές μορφές εταιρειών όπως ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ.
Από σήμερα, η e-ΥΜΣ (Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης) μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας eyms.businessportal.gr, παρέχει την δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο να προβεί ο ίδιος στη σύσταση της εταιρείας του, χωρίς να απαιτείται να επισκεφθεί οποιαδήποτε Δημόσια Υπηρεσία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα πρότυπα καταστατικά που βρίσκονται αναρτημένα ανά κατηγορία νομικής μορφής, είτε στον ιστότοπο της e-ΥΜΣ, είτε στις Υπηρεσίες μίας Στάσης των Επιμελητηρίων της χώρας.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να εντάξει σε αυτήν την διαδικασία εντός του 2020 και την ηλεκτρονική έναρξη των ατομικών επιχειρήσεων, αλλά των συνεταιρισμών ή άλλων νομικών μορφών, για τις οποίες δεν υπάρχει σήμερα σχετική πρόβλεψη.
Παρ’ όλο που η υιοθέτηση αυτού του μέτρου, δεν έτυχε της ανάλογης επικοινωνιακής προβολής, εκτιμώ πως μόνο ανάσες ανακούφισης επέφερε στον επιχειρηματικό χώρο. Όσοι έχουν επιτύχει να ιδρύσουν, αλλά και όσοι έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να ιδρύσουν εταιρείες στην χώρα μας, έχουν να θυμούνται και να διηγούνται απίστευτες ιστορίες γραφειοκρατίας και ανορθολογισμού, που βίωσαν κατά την διάρκεια των προσπαθειών τους. Τέλος, τα πήγαινε – έλα. Τέλος, οι επισκέψεις σε πρωτόκολλα και σε γραφεία. Τέλος, η κατάθεση δεκάδων αιτήσεων και παραστατικών. Τέλος, οι ουρές αναμονής με τη συνοδεία δικηγόρων, λογιστών και φοροτεχνικών. Τέλος και το φιλύποπτο βλέμμα και η διάθεση αμφισβήτησης και ελέγχου των δημοσίων υπαλλήλων, που διεκπεραίωναν τους φακέλους κραδαίνοντας το απόλυτο όπλο της τελικής υπογραφής και της στρογγυλής σφραγίδας.
Η ηλεκτρονική σύσταση όλων των νομικών μορφών εταιρειών, φέρνει τη Ελλάδα πιο κοντά στην Δύση, δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στην οικονομική δραστηριότητα και σηματοδοτεί μια ακόμα παράμετρο της φιλοεπενδυτικής και φιλοεπιχειρηματικής φυσιογνωμίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Τα βήματα της σύστασης εταιρείας μέσω της e-ΥΜΣ είναι 3:
1. Εισαγωγή των Στοιχείων
2. Αποδοχή των στοιχείων και του καταστατικού, από όλα τα μέλη και τους εταίρους, αφού τι καταστατικό παράγεται αυτόματα βάσει του πρότυπου καταστατικού και των καταχωρημένων στοιχείων.
Α3. υτόματη εγγραφή σε ΓΕΜΗ, ΑΑΔΕ, Επιμελητήρια, ΕΦΚΑ. Απόδοση προσωρινών κωδικών πρόσβασης σε ΓΕΜΗ και Taxis, εφ’ όσον αυτό ζητηθεί. Παραλαβή του καταστατικού και της βεβαίωσης σύστασης.
Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι υλοποιούν την διαδικασία σύστασης εταιρείας μέσω e-ΥΜΣ εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε επίσκεψη σε δημόσια υπηρεσία, επιμελητήριο, εφορία. Επιπλέον δεν απαιτείται η ηλεκτρονική προσκόμιση μέσω uploading, οποιουδήποτε εγγράφου ή παραστατικού. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η εταιρεία θα έχει αποκτήσει τον αριθμό του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.), τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), την εγγραφή της στο Επιμελητήριο που θα ανήκει και θα έχει προχωρήσει στην εγγραφή της ως εργοδότη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Τέλος το ψηφιακό σύστημα της e-ΥΜΣ, θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους ιδρυτές και εταίρους των εταιρειών, όλα τα αντίγραφα της εταιρικής σύμβασης και της ανακοίνωσης σύστασης της εταιρείας, ψηφιακά υπογεγραμμένα, για κάθε χρήση. Το κόστος για την σύσταση των εταιριών είναι ελάχιστο και κυμαίνεται από τα 15 ευρώ έως τα 18 ευρώ. Υπάρχει μια επιπλέον επιβάρυνση του 1‰ επί του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου των Ανωνύμων Εταιρειών, που αφορά καταβολή υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η ηλεκτρονική σύσταση εταιρειών, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, που δεν θα βοηθήσει μόνο την εγχώρια μικρή ή μεγάλη επιχειρηματικότητα, αλλά θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που έχουν οι δυνητικοί επενδυτές για τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό κράτος. Μπορεί να μην είναι τεράστιο το βήμα αυτό. Σίγουρα όμως θα λειτουργήσει ως καταλύτης, στην πορεία για το θετικό σοκ που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, για να μην επιστρέψει σε όσα τραγικά έζησε από το 2009 μέχρι και πριν λίγο καιρό.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.