Όταν την περασμένη εβδομάδα η Quintessential Capital Management (QCM), ανακοίνωνε ότι θα παρουσίαζε ένα οικονομικό χρηματιστηριακό σκάνδαλο με ελληνικό άρωμα, ένας πανικός είχε κατακυριεύσει τις εγχώριες χρηματιστηριακές και επενδυτικές εταιρείες. Τα πιθανά ονόματα πήγαιναν και ερχόντουσαν και ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνονταν και αρκετά ονόματα πέραν κάθε υποψίας για το ευρύτερο επενδυτικό κοινό.
Αυτό από μόνο του, είναι προβληματικό. Διότι δείχνει την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, την αμφιβολία και την δυσπιστία που κυριαρχεί από την πλευρά των επενδυτών απέναντι στην εικόνα των εισηγμένων εταιρειών. Ευτυχώς, η τρίτη κατά σειράν ελληνική εταιρεία που κατήγγειλε και αποκάλυψε η QCM, μετά από την Globo και την Folli Follie, ήταν η σχετικά άγνωστη Akazoo, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στο Nasdaq.
Το ενδιαφέρον για πολλούς στην περίπτωση της Akazoo, εστιάζεται στον ελληνικής καταγωγής μετοχικό ιδρυτικό πυρήνα της εταιρείας. Για τους επαγγελματίες όμως, εστιάζεται στο γεγονός ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Akazoo, συμμετέχει ένα μεγάλος θεσμικός εγχώριος επενδυτής, ο οποίος δεν είχε αντιληφθεί το τι γινόταν με την επένδυση του.
Ως γνωστόν η Akazoo είναι θυγατρική της InternetQ, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει η ελληνικών συμφερόντων Diorama Investments Sicar, με έδρα στο Λουξεμβούργο. Την διαχείριση των επενδύσεων της Diorama την ασκεί η DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ. Η τελευταία είναι μια Ελληνική Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, αδειοδοτημένη από την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Η Diorama, συμμετείχε στην Akazoo, με 12 εκατ. ευρώ, ένα μη ευκαταφρόνητο ποσό, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 10% των συνολικών κεφαλαίων της Diorama.
Βλέπουμε για δεύτερη φορά λοιπόν, ότι όπως στην περίπτωση της Folli Follie, έτσι και στη περίπτωση της Akazoo, οι Έλληνες μέτοχοι αμφοτέρων των εταιρειών, που δεν ήταν κάποιοι απλοί ερασιτέχνες επενδυτές, αλλά σημαντικοί εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές, δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό από την απάτη που γινόταν σε μια από τις επενδύσεις τους. Μέτοχοι αυτών των θεσμικών επενδυτών, των αμοιβαίων κεφαλαίων, των εταιρειών χαρτοφυλακίων και των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων είναι άλλα νομικά πρόσωπα αλλά και απλοί μέτοχοι.
Απλοί μέτοχοι και νομικά πρόσωπα, που εμπιστεύτηκαν τα διοικητικά συμβούλια και τις επενδυτικές επιτροπές αυτών των επενδυτικών εταιρειών. Απλοί μέτοχοι, που επειδή δεν κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις, επενδύουν έμμεσα στα χρηματιστήρια, μέσω θεσμικών επενδυτών. Και αυτοί οι θεσμικοί επενδυτές πρέπει με την σειρά τους, να διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την ορθή επιλογή των μετοχών τις οποίες αγοράζουν, αλλά και τον αξιόπιστο μηχανισμό παρακολούθησης και ελέγχου αυτών των ίδιων μετοχών.
Όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο της Folli Follie, όλοι και δικαίως, είχαν στραφεί κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατηγορώντας την για τον πλημμελή μέχρι ανύπαρκτο έλεγχο που ασκούσε. Κατηγορώντας την για τα αργά αντανακλαστικά που επέδειξε, την αδυναμία της να παρέμβει, αλλά και για την αδράνεια που ακολούθησε, απέναντι στις τερατώδεις μεθοδεύσεις που ελάμβαναν χώρα μπροστά στα μάτια της.
Δεν είδαμε κανέναν να στρέφεται κατά των εταιρειών στις οποίες είχαν εμπιστευτεί οι μικροεπενδυτές τις επενδύσεις τους και έχασαν. Άλλωστε δεν είναι μόνο οι μετοχές της Folli Follie που μηδένισαν, ή της Akazoo που κατέστρεψαν μέρος του ενεργητικού των θεσμικών επενδυτών και της περιουσίας των μικρομετόχων. Δεκάδες μετοχές έχουν βγει τα τελευταία χρόνια εκτός διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο, προκαλώντας αντίστοιχες ζημιές στα αμοιβαία κεφάλαια και στα χαρτοφυλάκια που είχαν επενδύσει σε αυτές.
Δεν είδαμε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και των επενδυτικών επιτροπών, να απολογούνται για τα επενδυτικές τους αστοχίες, να δηλώνουν ότι θα επανορθώσουν, ότι θα αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν, ότι θα αλλάξουν τον εσωτερικό τους έλεγχο ή τις εποπτικές μεθόδους που εφαρμόζουν στις μετοχές που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους. Δεν είναι δυνατόν να μην ελέγχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, να μην προφυλάσσουν τα κεφάλαια που διαχειρίζονται και να αποδέχονται ζημιές στο ενεργητικό τους, χωρίς λογοδοσία. Δεν είναι δυνατόν να εξανεμίζονται επενδύσεις εκατομμυρίων και ουδείς να ευθύνεται, να απολογείται και να τιμωρείται.
Γνωρίζουμε ότι αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Βασικό του μέλημα θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και η εξασφάλιση των συμφερόντων των μικροεπενδυτών. Το γεγονός ότι η υπόθεση της Folli Follie ακόμα σέρνεται, με τους κατηγορούμενους να προκαλούν διαρκώς της επενδυτική κοινότητα και τις εποπτεύουσες αρχές, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για ριζική αντιμετώπιση παρόμοιων συμπεριφορών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να οπλιστεί με ευρύτατες εξουσίες, με εξειδικευμένο προσωπικό και με άφθονους πόρους για να πετύχει στο έργο της και να βάζει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του ή καλύτερα στο κελί του, όπως κάνει η SEC στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης.
Ο ακρογωνιαίος λίθος στο χρηματιστήριο είναι η διαφάνεια και η τήρηση των κανόνων. Οτιδήποτε άλλο, προσφέρεται ως υλικό σε σεναριογράφους ταινιών με αντικείμενο τις χρηματιστηριακές απάτες.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.