Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την Οικονομία

Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την Οικονομία

Του Ευστάθιου Βελισσαράκου*

Έχοντας πλέον διανύσει το πρώτο 7μηνο του 2017, και αφού έληξε η πρώτη δόση των φορολογικών δηλώσεων το φαινόμενο της υπερφορολόγησης παραμένει πιο υπαρκτό από ποτέ στους έλληνες φορολογούμενους και κυρίως στους έλληνες επιχειρηματίες και στις εγχώριες επιχειρήσεις.

Η φοροεισπρακτική πολιτική του κράτους με τη συνεχή αύξηση των φόρων και των εισφορών αποτελεί πλέον τεράστιο αντικίνητρο προς οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση εγχώριου ή ξένου επενδυτή και θέτει παράλληλα σε κίνδυνο ακόμη και τη βιωσιμότητα των υγιών επιχειρήσεων.

Οι καθηλωμένοι τζίροι, η απουσία ρευστότητας και η αδυναμία τραπεζικής δανειοδότησης έχουν «γονατίσει» τους εμπόρους, οι οποίοι δηλώνουν πως πλέον διατηρούν τα καταστήματά τους ανοιχτά με τεράστιες δυσκολίες. Στην πλειοψηφία τους είναι αντιμέτωποι με χρέη τα οποία αδυνατούν ακόμα και να ρυθμίσουν αφού τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα, οι μισθοδοσίες προσωπικού και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις δεν τους αφήνουν περιθώρια.

Αποτέλεσμα αυτής της υπέρμετρης φορολόγησης είναι η αύξηση της φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα το κράτος να στερείται έσοδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υπερφορολογησης είναι ο νέος τρόπος, από 01/01/2017, υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών προς τους έλληνες επιχειρηματίες, ο λεγόμενος ΕΦΚΑ. Πλέον με την κατάργηση των ασφαλιστικών κλάσεων ο τρόπος υπολογισμού ποσού ασφάλισης βγαίνει βάση ποσοστού 27% - 36% επί των φορολογητέων κερδών. Συνέπεια αυτού είναι οι επιχειρήσεις να προσπαθούν όλο και περισσότερο να μειώσουν τα κέρδη τους για να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους.

Η μείωση των κερδών δεν γίνεται πάντα με νόμιμο τρόπο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ:

  • Από την ελεγκτική δραστηριότητα των κλιμακίων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τη φετινή τουριστική περίοδο (εκτιμήσεις 2017) στη νησιωτική Ελλάδα, προκύπτει μία παραβατικότητα/ανακρίβεια στην έκδοση φορολογικών στοιχείων 45% - 65%.
  • Σύμφωνα με τα επίσημα ετήσια στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2016 διενεργήθηκαν συνολικά 74.272 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ., με τις εντοπισθείσες παραβάσεις να ανέρχονται σε 8.843 (παραβατικότητα 11,9%). Τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας εμφανίζονται κατά τους μήνες Αύγουστο έως και Νοέμβριο και κυμαίνονται σε 17% - 21%.
  • Από το πλήθος των 30.421 παραβάσεων το 96,7% αφορά μη έκδοση/ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων (2016).
  • Η παραβατικότητα στην έκδοση αποδείξεων κυμαίνεται λίγο παραπάνω από το 20% και εντοπίζεται κυρίως σε τουριστικές περιοχές στους κλάδους εστίασης και τουρισμού.
  • Η μέση ετήσια φοροδιαφυγή στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου εκτιμήθηκε, βάσει εισοδημάτων στα 5.215 ευρώ. Σε λοιπές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι, εστίαση, κατασκευές, μεταφορές, γεωργία, φαρμακεία τα αντίστοιχα μέσα ετήσια ποσά κυμαίνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, της τάξεως των 7.531 ευρώ έως και 29.343 ευρώ.

Σε ερωτήσεις πολιτών σχετικά με την υπερφορολόγηση που οδηγεί στην φοροδιαφυγή απάντησε ότι σε ένα κράτος που δεν προσφέρει υπηρεσίες και είναι άδικο, δεν οφείλεις φόρους και αν μπορείς να τους αποφύγεις καλά κάνεις. η φοροδιαφυγή είναι ένα αρνητικό φαινόμενο αλλά αναγκαίο διότι η επιβίωση της επιχείρησης προηγείται της επιβίωσης του κράτους.

Συνέπεια λοιπόν όλης αυτής της κατάστασης είναι, πρώτων, να μην μπορούν να γίνουν νόμιμες επενδύσεις και να υπάρχει τεράστια πτώση στις νέες αγορές ακινήτων, γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο – νόμιμο φορολογητέο εισόδημα ώστε να δικαιολογήσει τις αγορές αυτές και δεύτερον, τα χρέη ως προς τους δημόσιους φορείς (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ κλπ.) να έχουν δημιουργήσει μια δυσβάσταχτη οικονομική πίεση στην κάθε οικογένεια-επιχειρηματία, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα να μην έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Η οργή, η απογοήτευση αλλά και η μη δυνατότητα των πολιτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους δημιουργεί τεράστια ελλείμματα στο δημόσιο. Το ότι καθίστανται ληξιπρόθεσμα αυτά τα ποσά στο μόνο που μπορεί να οδηγήσει είναι στην αργή και με πολύ αρνητικές συνέπειες καταστροφή της δημόσιας ελληνικής οικονομίας. Πράγμα που ήδη γίνεται...

*Ο κ. Ευστάθιος Βελισσαράκος είναι φοροτεχνικός.