Η UBER πάει Βουλγαρία για κέντρο logistics, ο Μαρινόπουλος χάνει το ένα μαγαζί μετά από το άλλο και η Lukoil τα πουλάει όλα και φεύγει!

Η UBER πάει Βουλγαρία για κέντρο logistics, ο Μαρινόπουλος χάνει το ένα μαγαζί μετά από το άλλο και η Lukoil τα πουλάει όλα και φεύγει!

Επιμέλεια Δημήτρης Μπέλλος

Πέντε τα εναπομείναντα καταστήματα  της Μαρινόπουλος στη Βουλγαρία

Με 5 καταστήματα Carrefour έμεινε η εταιρεία Μαρινόπουλος στη Βουλγαρία. Την εβδομάδα που μας πέρασε έκλεισε το κατάστημα της εταιρείας στο Bulgaria Mall της Σόφιας, ενώ βγαίνει προς πώληση και ο χώρος που είχε δεσμεύσει η εταιρεία στο υπό κατασκεύη Plaza West Mall.

Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 21/6 έκλεισε το Carrefour στο Bulgaria Mall και στις βιτρίνες του αναρτήθηκαν διαφημιστικές αφίσες για το 1ο Super Market με αποκλειστικά βουλγαρικά προϊόντα. Το συγκεκριμένο κατάστημα Carrefour είχε ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2012 και στις καλές του εποχές είχε πάνω από 35.000 προϊόντα στα 4.300 τετραγωνικά του μέτρα. Το τελευταίο διάστημα, όμως, τα ράφια του ήταν σχεδόν άδεια.

Στο απόγειο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στη Βουλγαρία η Μαρινόπουλος είχε 21 καταστήματα.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Ο Νίκος Ζώης νέος εκτελεστικός διευθυντής της Ζυθοποιίας Ζagorka

Με ανακοίνωσή της η ζυθοποιία Zagorka ανακοίνωσε ότι από τις 16 Ιουνίου ο Νίκος Ζώης ανέλαβε τα καθήκοντα του εκτελεστικού διευθυντή στην εταιρεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας έχει εκτεταμένη εμπειρία στη δομή του ομίλου Heineken, ξεκίνησε να εργάζεται για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία το 1991, ενώ το 1999 εργάσθηκε στη Zagorka ως διευθυντής πωλήσεων και το 2010 από την ίδια θέση στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Αύξηση στη χρήση πιστωτικών καρτών από Βούλγαρους στο εξωτερικό τον Μάιο

Αύξηση κατά 12% παρουσίασε ο τζίρος από τη χρήση πιστωτικών καρτών Visa από Βούλγαρους πολίτες τις εορταστικές μέρες του Μαΐου.

Συγκεκριμένα και για τα διαστήματα 29/4 - 2/5 (Πάσχα), 6 - 8/5 (ημέρα του Αγίου Γεωργίου για τους Βούλγαρους) και 21 - 24/5 (γιορτή της βουλγαρικής γλώσσας) η κατανάλωση από Βούλγαρους στο εξωτερικό μέσω πιστωτικών καρτών visa έφτασε τα 18,4 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους πέρυσι, όπως ανακοίνωσε η Visa Europe στη Βουλγαρία.

Πρώτη χώρα σε χρήση κάρτας visa ήταν η Ιταλία, δεύτερη η Μ. Βρετανία, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ελλάδα με αύξηση 60%.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Μείωση 1,5% των βουλγαρικών εξαγωγών το 1ο τρίμηνο του 2016

Μείωση 1,5% ή 85,1 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασαν οι βουλγαρικές εξαγωγές το 1ο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της βουλγαρικής κεντρικής τράπεζας.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι βουλγαρικές εξαγωγές το 1ο τρίμηνο του 2016 έπεσαν στα 5,416 δισ. ευρώ, από 5,501 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Η μεγαλύτερη μείωση παρουσιάσθηκε στο μέλι και τα προϊόντα μελιού, όπως και στα ορυκτά καύσιμα, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση στις ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές.

Πρώτη χώρα σε εξαγωγές της Βουλγαρίας είναι η Ρουμανία, ενώ προς την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 21 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχα για το ίδιο διάστημα με τις εξαγωγές μειώθηκαν και εισαγωγές και έπεσαν στα 5,875 δισ. ευρώ, από 6,300 δισ. το 1ο τρίμηνο του 2015.

Μεγαλύτερες μειώσεις υπήρξαν στις εισαγωγές από τη Γερμανία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, ενώ αύξηση παρουσιάσθηκε στις εισαγωγές από την Ιταλία.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Μείωση 45% των ξένων επενδύσεων το 1ο τετράμηνο του 2016

Μείωση 45% παρουσίασαν οι ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία το 1ο τετράμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015.

Πιο συγκεκριμένα οι απευθείας ξένες επενδύσεις, από 788,2 εκατομμύρια ευρώ το 1ο τετράμηνο του 2015, έπεσαν στα 429,1 εκατομμύρια ευρώ το 1ο τετράμηνο του 2016.

Αύξηση παρουσίασαν μόνο οι επενδύσεις σε ακίνητα και έφτασαν τα 165,6 εκατομμύρια ευρώ, με αύξηση 46,1 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 1ο τετράμηνο του 2015.

Πρώτοι σε επενδύσεις σε ακίνητα παραμένουν οι Ρώσοι, ενώ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του 2016 τα περισσότερα χρήματα ήρθαν από την Ολλανδία.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Κέντρο logistics ετοιμάζει η Uber στη Βουλγαρία

Με δήλωσή του στην εφημερίδα Darik ο υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας, Bozhidar Lukarski, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Uber ετοιμάζεται να δημιουργήσει κέντρο logistics στη Βουλγαρία μέσω του οποίου θα διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της υπηρεσίας Ταξί.

Η εταιρεία, η οποία αναγκάσθηκε το 2014 από τη βουλγαρική επιτροπή ανταγωνισμού να διακόψει τις δραστηριότητές της στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ήδη καταθέσει τα δικαιολογητικά στην επιτροπή επενδύσεων, ενώ θεωρεί ότι δεν παίρνει ρίσκο μιας και η Βουλγαρία έχει εξαιρετική φήμη στον τομέα του outsourcing.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Αποχωρεί η Lukoil από τη Βουλγαρία;

Σκέψεις για αποχώρηση και από τη Βουλγαρία εκφράζει ο ρωσικός κολοσσός πετρελαιοειδών Lukoil, σύμφωνα με συνέντευξη του προέδρου του, Vagit Alekperov, σε ρωσικό περιοδικό.

Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στις σκέψεις που κάνει ο ενεργειακός γίγαντας να αποχωρήσει από τις επενδύσεις της στην Ευρώπη.

«Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι στρατηγικής σημασίας για εμάς και θέλουμε να επικεντρωθούμε στην αναζήτηση και επεξεργασία κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Alekperov.

Στην Ευρώπη η Lukoil έχει εταιρείες σε Ιταλία, Ρουμανία, Ολλανδία, ενώ στη Βουλγαρία έχει το πετροχημικό εργοστάσιο στο Μπουργκάς και αλυσίδα 221 βενζινάδικων.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Διαμερίσματα σε φυλασσόμενα συγκροτήματα κατοικιών ψάχνουν όλο και περισσότερο κάτοικοι στη Σόφια

Το όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά διαμερίσματος σε κλειστά και φυλασσόμενα συγκροτήματα κατοικιών αναφέρει έκθεση της εταιρείας ακινήτων Re/Max Lux.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ενδιαφέρον για την αγορά τέτοιου είδους ακινήτων έχει αυξηθεί κατά 25% από την αρχή του 2016, με βάση έρευνα σε πάνω από 600 υποψήφιους αγοραστές.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι σε ηλικία με καλά εισοδήματα που λόγω των χαμηλών επιτοκίων ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα τα χρήματα των καταθέσεών τους.

Οι λόγοι που επιλέγουν διαμερίσματα σε κλειστά συγκροτήματα κατοικιών είναι η άνεση και η ηρεμία του φυλασσόμενου χώρου, η παρουσία πράσινου, οι μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των κατοικιών, ενώ σημαντικότατο ρόλο –σε ποσοστό πάνω από 88%– παίζει η ύπαρξη κλειστού πάρκινγκ.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.  

Αύξηση στις τιμές των ενοικίων για γραφεία στη Σόφια

Με 4% περίπου τον χρόνο αυξάνουν οι τιμές ενοικίασης των περιζήτητων γραφείων στη Σόφια και μπορούν να φτάσουν τα 13 ευρώ ανά τετραγωνικό σε σημεία όπως κοντά σε κεντρικές λεωφόρους και στο κέντρο της πόλης.

Αυτό αναφέρει έρευνα της εταιρείας συμβούλων Forton, η οποία συμπληρώνει ότι στα περίχωρα της Σόφιας οι τιμές κυμαίνονται στα 10 - 10,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η Σόφια εξακολουθεί να παραμένει ελκυστικός προορισμός για ενοικίαση γραφείων σε σχέση με άλλες πρωτεύουσες πρώην ανατολικών χωρών, όχι μόνο λόγω των τιμών ενοικίασης, αλλά και λόγω της ποιότητας κατασκευής των χώρων, αλλά και γενικότερα μια εταιρεία θα βρει χαμηλούς φόρους, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, αλλά και μειωμένη γραφειοκρατία για την έναρξη επιχείρησης.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Ένας στους τρεις Βούλγαρους δεν θα πάει φέτος διακοπές

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και ανακοινώθηκε τώρα, το 44% των Βουλγάρων θα κάνει διακοπές στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, ενώ το 31% θα μείνει σπίτι του.

Το ποσοστό των Βουλγάρων που θα χρηματοδοτήσουν τις διακοπές τους μέσω τραπεζικών καταθέσεων θα πέσει σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 2015 και πιο συγκεκριμένα από 40% στο 23%.

Το 14% σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τις διακοπές του μέσω δανείου.

Από την ίδια έρευνα φαίνεται ότι οι Βούλγαροι επίσης δανείζονται για επισκευές στο σπίτι σε ποσοστό 45%, για την υγεία 35% και για απρόβλεπτες δαπάνες 37%.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Βούλγαροι μετανάστες θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης στην Ευρώπη

Όλο και περισσότεροι Βούλγαροι μετανάστες πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων, το 80% των περιπτώσεων είναι άντρες ηλικίας 30 - 50 χρονών.

Σε συγκεκριμένο παράδειγμα και σε ρεπορτάζ που έγινε τον Μάιο 15 χιλιόμετρα από την πόλη Φόντζια της Νότιας Ιταλίας καταγράφεται ότι εκεί δουλεύουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού νόμιμα 4.500 Βούλγαροι. Αρκετοί, όμως, είναι αυτοί που δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας και οι οποίοι ζουν σε καταλύματα από χαρτόνια και με μεροκάματα από 2 ευρώ την ώρα, δηλαδή 4 φορές μικρότερο από το νόμιμο.

Οι συνθήκες που ζουν οι άνθρωποι αυτοί είναι τραγικές. Πολλοί με κλάματα στα μάτια είπαν ότι για 3 - 4 χρόνια δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να γυρίσουν στην πατρίδα τους, ακόμη και αν υπήρχε θάνατος στην οικογένεια.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική υπηρεσία, παρόμοια περιστατικά υπάρχουν και αυξάνονται σε χώρες όπως η Σουηδία, η Τσεχία, η Ελλάδα και η Ισπανία, ενώ μόνο το 2015 αναφέρθησαν πάνω από 70 περιστατικά για Βούλγαρους πολίτες που εργάζονται σε αγροτικές δουλειές στο εξωτερικό.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.