Του Γιάννη Λοβέρδου
Αποφεύγω συστηματικά να ασκώ κριτική στις συζύγους ή στις συντρόφους των πολιτικών, ακόμα και των πολιτικών αρχηγών. Και τούτο διότι κρίνω ότι σε μια πολιτισμένη κοινωνία, όπως θέλω να πιστεύω πως είναι η Ελλάδα μας, η ιδιωτική ζωή όλων, ακόμα και των πολιτικών, δεν πρέπει να παρεμβαίνει στα του δημοσίου διαλόγου και στην δημόσια σφαίρα της κοινωνικής μας ζωής.
Όμως, είμαι υποχρεωμένος να σχολιάσω την χτεσινή συμπεριφορά της συντρόφου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της κ. Μπέτυς Μπαζιάνα, καθώς προέβη σε μια καθαρά πολιτική παρέμβαση, που υπερβαίνει τον οικογενειακό της ρόλο. Με συνέντευξη της στην φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ «Εφημερίδα των Συντακτών», η κ. Μπαζιάνα ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε εξαπάτησε, πρόδωσε ή είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Δικαίωμα της να το πιστεύει αλλά πολύ φοβάμαι ότι η άποψη της δεν ανταποκρίνεται ούτε στην πραγματικότητα ούτε στο δημόσιο αίσθημα. Είναι κατανοητό ότι θέλει να προστατεύσει και να στηρίξει τον άνδρα της, όπως κάθε αφοσιωμένη σύζυγος θα έπρεπε να πράττει. Το πρόβλημα μου δεν είναι αυτό. Αλλά μια άλλη φράση της, που με θορύβησε βαθιά. Ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ «πήρε την κυβέρνηση αλλά δεν πήρε την εξουσία». Ακόμα.
Η τοποθέτηση αυτή, που δυστυχώς γίνεται κι από άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, είναι βαθιά αντιδημοκρατική, ανελεύθερη κι απειλητική. Κι εξηγούμαι: Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, η οποία στηρίζεται στο Σύνταγμα, στους νόμους, στο κράτος δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα, η εξουσία ανήκει στον λαό, πηγάζει από τον λαό κι ασκείται από την εκάστοτε εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση του. Η εξουσία δεν ανήκει σε άλλον, παρά μόνο στον λαό, και σε κανένα άλλον, κι η εκάστοτε κυβέρνηση, που εκ των πραγμάτων είναι εφήμερη, την ασκεί στο όνομά του.
Το να ισχυρίζεται λοιπόν η ίδια η σύζυγος του πρωθυπουργού ότι ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να πήρε την κυβέρνηση αλλά δεν κατέλαβε την εξουσία δείχνει βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη και καθεστωτική νοοτροπία, που παραπέμπει σε άλλες καταστάσεις και σε άλλα καθεστώτα, όπως το χιτλερικό και το σταλινικό. Δεν έχει καμιά μα καμιά σχέση με μια δυτικού τύπου ευρωπαϊκή δημοκρατία. Αλλά καταδεικνύει την βαθιά ριζωμένη αντίληψη των αριστερών, που επί του παρόντος και μόνον, κυβερνούν την Ελλάδα ότι επιδιώκουν κι επιθυμούν καθεστωτική αλλαγή κι επιβολή, ανάλογης με την σοβιετία εξουσίας. Αυτό άλλωστε είχε και το κεντρικό σύνθημα, που είχε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε βροντοφωνάξει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015: «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Σε μια δημοκρατία κ. Τσίπρα και κ. Μπαζιάνα, ουδείς τελειώνει ουδένα.