Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα είναι επόμενο να ξαναφέρει στην επικαιρότητα την συνωμοσία Novartis, που την είχε επικαλύψει για μεγάλο χρονικό διάστημα η επιδημία του κορονοϊού.
Χθες είχαμε στην βουλή συζήτηση για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Δ.Παπαγγελόπουλου, κατά την οποία ο Α.Τσίπρας κάλυψε πλήρως τον πρώην συνεργάτη του. Αναμενόμενο, γιατί διαφορετικά θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου. Ήταν μια δυσάρεστη μεν, αλλά αναγκαστική κίνηση για τον πρώην πρωθυπουργό.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε, γεμάτος χολή, στον Αντώνη Σαμαρά καθώς θεωρεί πως αυτός «έσυρε» τον πρωθυπουργό στην επιλογή της προανακριτικής επιτροπής. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: « πόσες φορές, λοιπόν, να δηλώσει υποταγή στους σχεδιασμούς της ακραίας συνιστώσας του κόμματος του;»
Ναι, καλά διάβασε ο αναγνώστης. Ο άνθρωπος που συναγελάζεται με τον κάθε υβριστή, με τον κάθε βωμολόχο, ο άνθρωπος που χάιδευε τους ερυθροτραμπούκους, τολμά και αποκαλεί «ακραία συνιστώσα» της Νέας Δημοκρατίας τον Αντώνη Σαμαρά.
Είναι γνωστή η εμπάθεια του Α.Τσίπρα για το πρόσωπο τού Αντώνη Σαμαρά. Κρατά από το 2012, όταν ο Σαμαράς παρέλαβε ένα χάος και μέσα σε 29 μήνες παρέδωσε μια οικονομία σε ανοδική πορεία.
Αυτό ο Α.Τσίπρας δεν τού το συγχώρησε ποτέ. Δεν είναι τυχαία η συμπερίληψη τού ονόματος τόσο τού ιδίου όσο και τού Β.Βενιζέλου στην συνωμοσία της Novartis, με τις ψευδομαρτυρίες των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
Aλλά γιατί ο Α.Τσίπρας διαμαρτύρεται για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου; Τα θύματα του δεν έχουν το δικαίωμα να υπερασπισθούν την πολιτική τιμή και την αξιοπρέπεια τους; Ποια άλλη νόμιμη διαδικασία υπάρχει για να διεκδικήσουν το δίκιο τους, πέραν από την προσφυγή στην Δικαιοσύνη;
Ο Α.Τσίπρας πολύ θα ήθελε η βουλή και αυτόν να τον παρέπεμπε στο Ειδικό Δικαστήριο. Πέραν όλων των άλλων, θα του έλυνε και τα εσωκομματικά προβλήματα. Όλοι θα συσπειρώνονταν γύρω από τον διωκόμενο αρχηγό.
Προφανώς τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να συμβεί αυτό. Και χωρίς επαρκή στοιχεία δεν παραπέμπεται ένας πρώην πρωθυπουργός, όσο και αν υπάρχουν υποψίες πως γνώριζε τις μεθοδεύσεις του Ρασπούτιν.
Έτσι, το κόμμα του κατέληξε στην απόφαση να απόσχει από την ψηφοφορία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Ο Α.Τσίπρας δεν φοβάται μόνον πιθανές διαρροές κατά την ψηφοφορία. Φοβάται και μήπως συμπεριληφθούν στο κατηγορητήριο και δημοσιογράφοι που βρίσκονται πολύ κοντά στον ίδιον και στο περιβάλλον του. Δημοσιογράφοι που προανήγγειλαν διώξεις και δημοσίευαν απόρρητα έγγραφα.
Όμως ο κυριότερος φόβος του Α.Τσίπρα είναι μήπως μαζί με τον Παπαγγελόπουλο «ξηλωθεί» και ο παρακρατικός μηχανισμός που αυτός έστησε μέσα στο δικαστικό σώμα. Γιατί και παρακρατικός μηχανισμός υπήρξε και παραδικαστικό κύκλωμα λειτουργούσε.
Μάλιστα, ο Α.Τσίπρας τόλμησε να μιλήσει χθες στην βουλή για κατασκευασμένη κατηγορία, λησμονώντας το δόγμα του φίλου του Πολάκη πως «αν δεν βάλουμε 2-3 στην φυλακή δεν κερδίζουμε τις εκλογές».
Έγραφα χθες πως η συνωμοσία της Novartis έχει κόψει τις γέφυρες του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ οριστικά και αμετάκλητα. Έχει εκμηδενίσει και τις ελάχιστες πιθανότητες που υπήρχαν για ένα διάλογο μεταξύ των δύο κομμάτων.
Με την χθεσινή του ομιλία ο Α.Τσίπρας επιβεβαίωσε την επιλογή του. Προτίμησε τον Παπαγγελόπουλο και την Δεξιά συνιστώσα από την Κεντροαριστερά. Αυτή ήταν μια παράπλευρη απώλεια, που την γνώριζε όμως από πριν.