Του Σπύρου Θ. Αντωνίου*
Άραγε γιατί (;) κάθε φορά που κάποιος από το εξωτερικό κάνει δηλώσεις και προτείνει μέτρα για λογαριασμό μας, σύσσωμη η Ελληνική Πολιτεία τόσο μέσω υπουργών ή βουλευτών όσο και μέσω άλλων εκπροσώπων της (τραπεζιτών, διοικητών, υπευθύνων των φορέων όπως το ΕΒΕΑ και των Επιμελητηρίων ή καθηγητών, κ.ά) σπεύδει άλλοτε να διαψεύσει και άλλοτε να επικυρώσει αυτές ή τις επόμενες…
Προχθές είχαμε δηλώσεις από τον Ολλανδό πρόεδρο της ευρωομάδας (περί αλλαγής του χρονοδιαγράμματος από το SSM και περί διαφορετικού μηχανισμού αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών κατά - ζήτηση του ΔΝΤ) οι οποίες είναι ικανές να προκαλέσουν αστάθεια, παρόλο που, ο υπουργός οικονομικών μας δήλωσε πως, το Διεθνές Ταμείο έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, ενώ επισήμανε ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία …
Ενώ δεν ξεχνώ τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Αθηναϊκού Χρηματιστήριου, αυτές που έγιναν πριν και κατά το περίφημο PSI, αλλά κι' αυτές διαφόρων πριν την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων («κάπιταλ κοντρόλ»), θυμάμαι πως πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια από την έναρξη της οικονομικής κρίσης (που μαίνεται ακόμη στην χώρα μας) του 2007 που άρχισε στις ΗΠΑ με την κατάρρευση των στεγαστικών κυρίως δανείων, ελαττωμένης φερεγγυότητας, και κορυφώθηκε με την πτώχευση του - τρίτου σε τάξη - τραπεζικού κολοσσού Lehman Brothers (διαφυλάσσοντας και «σώζοντας» στην ουσία τον κύριο υπεύθυνο και - πρώτο σε τάξη - τραπεζικό κολοσσό CITIBANK).
Θυμάμαι τις δηλώσεις του πρώην πρόεδρου ενώσεως Ελληνικών τραπεζών την 8η /7ου /2008, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου και ενημέρωσε τους βουλευτές, ότι, «οι τράπεζες μας λειτουργούν άψογα, το τραπεζικό σύστημα δεν έχει προβλήματα, τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είναι υπερχρεωμένα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη»! Τις δηλώσεις αυτές φρόντισε να επιβεβαιώσει και να υπερθεματίσει λίγο αργότερα ο γραμματέας της «Ε.Ε.Τ» με συνέντευξή του σε ειδησεογραφικό μέσο την 5η /10ου /2008!
Ανήκουστες, ψεύτικες και φαιδρές δηλώσεις - τουλάχιστον έτσι τις κατέταξε το σύνολο σχεδόν της μάζας των μικρομεσαίων καταναλωτών και επιχειρηματιών και η «δεύτερη κατηγορία και κάτω» των πολιτών της χώρας μας – από έναν διορισμένο πρόεδρο των τραπεζιτών. Ανήκουστες μεν – με την παραπάνω ετυμολογία – για την μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών μας, ανήκουστες δε και για την Ελληνική Δικαιοσύνη με διαφορετική όμως ετυμολογία «αυτή της ατιμωρησίας»… άλλωστε, γιατί (;) να ενδιαφέρει, την Ελλ. Δικαιοσύνη η φτωχοποίηση και καταστροφή των πολιτών της, αφού αυτή η Δικαιοσύνη καλά αμείβεται από την φορολογία τους …
Η «δεύτερη κατηγορία και κάτω» (ίσως και άλλες) των πολιτών μας, δικαιώθηκε και εκ' του αποτελέσματος λίγο αργότερα, προς το τέλος του ιδίου έτους την 8η /12ου /2008 πάλι στην Βουλή, η Ελληνική Κυβέρνηση αυτή την φορά … ψήφισε τον ν. 3723/9.12.2008, που απέβλεπε στην παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (που είχε ως αποκλειστικό σκοπό τη συνέχιση των πιστοδοτήσεών τους προς την πραγματική οικονομία)…
Η στροφή των 360 μοιρών πάντα και από ορισμό καταλήγει στο ίδιο σημείο, ενίοτε είναι χρονοβόρα και κατά την διάρκειά αυτής χάνονται περισσότερα πράγματα, απ' όσα υπήρχαν στην αρχή της.
Η χώρα μας αποφάσισε να κάνει τέτοια στροφή με την «μνημονιακή υπαγωγή της» γεγονός που αποδεδείχθηκε και αποδεικνύεται λανθασμένο και καταστροφικό, όχι γιατί δεν είχαμε ανάγκη από μέτρα (πάντα το τονίζω αυτό) αλλά για τον τρόπο που αυτά ετέθησαν και από τα πρόσωπα (τριτο-τέταρτοι υπάλληλοι της Τρόικα) που τα έθεσαν.
Στην περίπτωσή μας αυτό αποτιμάται σε δεκαετίες οπισθοδρόμησης, μιας και το απολεσθέν Ελληνικό ΑΕΠ έχει ξεπεράσει τα πενήντα (50) δισεκατομμύρια ευρώ...
Για την εξαιρετική αυτή επίδοσή μας αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί (οι οποίοι επί δεκαετίες καταδυναστεύουν την πατρίδα μας), οι δικαστικοί (καθώς έως σήμερα δεν έχουν τιμωρήσει τους υπευθύνους της φτωχοποίησης μας ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν και την εμβάθυνσή της), οι τραπεζιτικοί/οικονομικοί παράγοντες και φυσικά οι πολίτες μας που στην ουσία εξυπηρετούν τις «ατέλειωτες στροφές» της… ολοκλήρωσης του κύκλου!
Ένας άλλος «ευρωπαϊκός» λαός η Αγγλία, έκανε κι' εκείνη κυκλική στροφή με το εντυπωσιακό brexit, βάζοντας έτσι γερές βάσεις για την δημιουργία νέου φορολογικού παράδεισου, στα εδάφη της. Ήδη διαφημίζει, φορολογικές απαλλαγές σε εταιρείες αλλά και κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών (και όχι αυτό δεν το κάνει επειδή έχει δικό της νόμισμα και τράπεζες)…
Αρκετούς κύκλους κάνει και η Ελβετία, με τον κυριότερο της - αυτόν της ουδετεροποίησης της - να τον κλείνει πολύ γρήγορα!
Άραγε εμείς μπορούμε να κάνουμε έναν κύκλο, που να μας φέρει σε μνημονεύουσα θέση, για το παρόν και τις μελλοντικές μας προοπτικές; Προσωπικά πιστεύω πως ναι και μάλιστα δεν θα είναι και πολυδάπανος, μιας και διαθέτουμε την τεχνογνωσία και άλλα.
Με αυτό ως δεδομένο μπορούμε, να δώσουμε κίνητρα στην Ναυτιλία για τον επαναπατρισμό των πλοίων, να δώσουμε κίνητρα για Τουριστική ανάπτυξη άλλωστε το επιτρέπουν οι θαυμάσιες καιρικές συνθήκες μας.
Με αυτό ως δεδομένο μπορούμε, να δημιουργήσουμε ένα νέo – Κέντρο Διεθνούς Οικονομικού Τομέα και Εμπορίου (ΚΔΟΤΕ) – και να το στεγάσουμε στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Νότιας Αθήνας!
Για να πετύχεις κάτι πρέπει πρώτα να το Ονειρευτείς !
* Ο κ. Σπύρος Θ. Αντωνίου είναι πρόεδρος κόμματος ΘΕΣΜΟΣ – Επιχειρηματίας.