Του Νικήτα Παπαντωνίου
Η ιδέα για να γράψω αυτό το άρθρο είναι η έρευνα που έκανε η Grant Thornton για την Ελληνική επιχειρηματικότητα. Η έρευνα έδειξε ότι το 58% των κερδών των εταιρειών κατευθύνονται στο κράτος για την πληρωμή φόρων. Η Grant Thornton είναι μία εταιρεία με παγκόσμια παρουσία και ειδικεύεται και στο τομέα των υπηρεσιών των ορκωτών λογιστών, γεγονός που δίνει μεγάλη αξία στην ανάλυση.
Μερικά από τα συμπεράσματα της ανάλυσης είναι τα εξής:
1. Έχουμε ένα είδος Pareto law, το 10% των εταιρειών πληρώνει πάνω από το 80% των φόρων
2. Λίγο πάνω από το 50% των εταιρειών πληρώνουν φόρους
3. Σχεδόν τα 2/3 των εταιρειών είχαν κερδοφόρα χρήση το 2016
Αυτά τα συμπεράσματα δείχνουν ακριβώς γιατί η οποιαδήποτε ανάπτυξη και να έρθει δεν έχει στέρεες βάσεις. Με βάση τα δεδομένα, οι λίγοι πληρώνουν για τους πολλούς σε εταιρικό επίπεδο χωρίς να υπάρχει να υπάρχει η αντίστοιχη ανταποδοτικότητα από το κράτος καθώς οι δημόσιες επενδύσεις που θα βοηθούσαν τον ιδιωτικό τομέα έχουν πάθει καθίζηση.
Επιπρόσθετα, τα στοιχεία δείχνουν ότι αφού το 66% των εταιρειών παρουσιάζουν κέρδη και μόνο το 50% πληρώνει φόρους, τότε προφανώς γίνεται η χρήση των συσσωρευμένων ζημιών των προηγούμενων 5 εταιρικών χρήσεων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η κρίση έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της στην Ελληνική οικονομία και θα απαιτηθεί χρόνος ώστε να γίνει το γνωστό και ευκταίο από όλους μας Greek recovery.
Μία άλλη διάσταση του θέματος είναι πως αυτή η κατάσταση θα αλλάξει. Αυτό για να γίνει χρειάζεται δύο βασικά πράγματα:
1. Υγιές οικονομικό-επιχειρηματικό περιβάλλον
2. Χρηματοπιστωτική σταθερότητα με πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση
Το υγιές οικονομικό περιβάλλον σχετίζεται άμεσα με κάποιες προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να αποκτήσει η Ελληνική οικονομία. Χαρακτηριστικά αναφέρω:
1. Την δημιουργία ενός τελικού φορέα διαχείρισης που θα είναι αρμόδιος για όλες τις διεκπεραιωτικές διαδικασίες που απαιτούνται για τις μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις.
2. Οι φορολογικές μειώσεις που να μπορούν να εφαρμοστούν είτε έμμεσα (υπερ-αποσβέσεις) είτε άμεσα με μειωμένο φορολογικό συντελεστή.
3. Ειδικό δικαστικό καθεστώς για την επίλυση νομικών διαφορών για τις μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις κυρίως σε θέματα αδειοδότησης και ενστάσεων από διάφορους φορείς.
Τα ανωτέρω θα βοηθήσουν την ταχύτατη διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών αδειοδότησης σε πολύ μικρότερους χρόνους ενώ η φορολογική ελάφρυνση θα φέρει άμεσες ξένες επενδύσεις καθώς θα επιτυγχάνεται πιο εύκολα ο στόχος για το ROI/ROE των επενδυτών.
Το υγιές χρηματοοικονομικό περιβάλλον θα δώσει την απαραίτητη τόνωση ρευστότητας στις επιχειρήσεις ώστε να επενδύσουν και να αναπτυχθούν. Η φθηνή χρηματοδότηση είναι απαραίτητη για την υγιή αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα βρίσκει απέναντί της ένα κράτος που «τρώει» την όποια κερδοφορία της σε ποσοστό 58% δηλαδή πάνω από το μισό. Το γεγονός αυτό, μαζί με τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές και την τεράστια γραφειοκρατία του κρατικού μηχανισμού δημιουργούν προβλήματα στις επιχειρηματικές κινήσεις των επίδοξων επενδυτών. Η κυβέρνηση της αριστεράς, στο DNA της δεν έχει την επιχειρηματικότητα σε πρώτο πλάνο, και για αυτό ήρθε η ώρα για να ένα επενδυτικό «τσουνάμι» με μπροστάρη την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Bottom of Form
* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco, στέλεχος σε εταιρεία ενέργειας και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.