Του Ηλία Παπαγεωργιάδη
Ενώ στην Ελλάδα μπήκαμε στον 8ο χρόνο κατά τον οποίο προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας αυξάνοντας της φορολογία, η Ρουμανία ξεκίνησε το 2017 μειώνοντας τους φόρους της και προσφέροντας ένα ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές. Με 16% φορολογία επί των κερδών (ή 1% επί του τζίρου, για εισόδημα ως 500.000 Ευρώ), φθηνό φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, εύκολη αδειοδότηση επενδύσεων, δεκάδες Ευρωπαϊκά προγράμματα και σειρά κινήτρων που στηρίζουν τους σοβαρούς, η χώρα συνεχίζει τον δικό της δρόμο ραγδαίας ανάπτυξης και δυστυχώς ετοιμάζεται να μας προσπεράσει.
1ο τρίμηνο 2017: Η πολλοστή απόδειξη ότι η χαμηλή φορολογία γεμίζει τα ταμεία
Ενώ στην Ελλάδα μας, νομίζουμε πως θα λύσουμε τα προβλήματά μας τιμωρώντας αυτούς που δουλεύουν και θέλουν να παράξουν πλούτο, οι Ρουμάνοι προσπαθούν να τους στηρίξουν και δικαιώνονται. Το 2016 τα έσοδά τους είχαν φτάσει τα αντίστοιχα Ελληνικά (με λίγο μικρότερο ΑΕΠ). Φέτος στο 1ο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο...
- Τα κρατικά έσοδα αύξηθηκαν κατά 7,1%
- Τα έσοδα από φορολογία μισθωτών αυξήθηκαν κατά 15,8%, από διεθνές εμπόριο κατά 18,2%, από φορολογία κεφαλαίου 12,7% και οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 14,8%.
- Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν 2,5% τον Φεβρουάριο και 8,9% τον Μάρτιο
- Τα έσοδα των Δήμων από την ακίνητη περιουσία αυξήθηκαν κατά 21,2% (την ώρα που ο φόρος ακίνητης περιουσίας για ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών στο Βουκουρέστι δεν ξεπερνά τα 30 – 40 Ευρώ / χρόνο)
- Το (τελικό και όχι πρωτογενές) πλεόνασμα ήταν περίπου 330 εκ. Ευρώ
- Η τάση δείχνει πως φέτος η Ρουμανία θα συλλέξει περισσότερα έσοδα από την Ελλάδα (!) με το ίδιο ή μεγαλύτερο ΑΕΠ και πολύ μικρότερη φορολογία, χωρίς προκαταβολές φόρου κλπ!
110.000 νέες δουλειές σε 3 μήνες / 13.000 περισσότερες επιχειρήσεις
Σε μία χώρα με ανεργία περίπου 5,4% και μέσο καθαρό μηνιαίο μισθό περίπου 500 – 600 Ευρώ, με σταθερά ανοδική τάση, το ίδιο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκαν 110.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι επιχειρήσεις / ελεύθεροι επαγγελματίες που ξεκίνησαν δραστηριότητα ήταν 13.000 περισσότεροι από αυτούς που σταμάτησαν.
«Με μισθούς πείνας» θα πει κάποιος μη γνωρίζων. Οι μισθοί κινούνται πλέον από 500 – 1.500 Ευρώ στο Βουκουρέστι και τις μεγάλες πόλεις, 20 – 25% πιο κάτω σε πιο φτωχές περιοχές. Οι μισθοί αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι καταγεγραμμένοι μισθοί που δίνει ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα τα μετά την λαίλαπα του Κομμουνισμού. «Μα εγώ θέλω να κάνω δουλειά με τζάμπα εργατικά» μπορεί να πει κάποιος άλλος. Για αυτόν η Ρουμανία δεν είναι πλέον η κατάλληλη επιλογή.
Το ΑΕΠ συνεχίζει να ανεβαίνει: +5,7%, νο.1 αύξηση στην Ευρώπη
Με 2 μήνες πολικού κρύου, την οικοδομή και τη γεωργία σε αναμονή (λόγω καιρού), το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε νέα αύξηση, +5,7%. Οι μη γνωρίζοντες θα μιλήσουν για «άνοδο λόγω κατανάλωσης» και είναι αλήθεια ότι το Εμπόριο κατέγραψε αύξηση +6,9%. Όταν όμως η παραγωγή σε μία χώρα εκτινάσσεται με +10,9%, μάλλον κάτι σοβαρότερο συμβαίνει (η Βιομηχανία συνεισφέρει 23% στο ΑΕΠ). Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα με τη μεγάλη και «δίκαιη» φορολογία ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη σε ύφεση, με -0,5% όπως αποτυπώνει η Eurostat.
Όπως έχουμε γράψει κατ' επανάληψη, φέτος το Ρουμανικό ΑΕΠ θα φτάσει ή θα περάσει το Ελληνικό, όταν πριν 12 χρόνια έφτανε στο 1/3 του. Μάλιστα, το Βουκουρέστι, η Ευρωπαϊκή πόλη με την ταχύτερη ανάπτυξη ΑΕΠ στην Ευρώπη τα τελευταία 12 χρόνια έχει πλέον ΑΕΠ ίσο με αυτό όλης της Βουλγαρίας!
Πέρσι οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη Ρουμανία έφτασαν τα 4 δις Ευρώ και ήταν οι μεγαλύτερες στην περιοχή. Εκατοντάδες ήταν και οι Έλληνες που επένδυσαν στη χώρα.
Τώρα ανοίγουν και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα...
Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να έχουν μπει στη Ρουμανική Οικονομία τα τεράστια ποσά που θα εισρεύσουν από την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων. 10.000 startup θα επιδοτηθούν με 45.000 Ευρώ έκαστη ενώ δεκάδες άλλα προγράμματα θα ενισχύσουν χιλιάδες επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο της αγοράς (μόλις ξεκίνησε και το πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης για έργα ως 200.000 Ευρώ, με επιδότηση 80 – 90%).
Λεπτομέρεια: Στη Ρουμανία ούτε αργούν χρόνια οι αξιολογήσεις, ούτε έχουν θάρρος οι «έξυπνοι» να κάνουν «ομορφιές» με τα Ευρωπαϊκά χρήματα. Τους πιάνουν και πάνε φυλακή. Οι επιδοτήσεις είναι μόνο για σοβαρούς, πραγματικούς επενδυτές.
Δεν είναι παράδεισος, αλλά η χαμηλή φορολογία της δίνει ώθηση
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Financial Times περιλαμβάνουν τη Ρουμανία στις χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης (CEE) με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδυτές. Δεν περιγράφουν έναν παράδεισο, αλλά μία κατάσταση με πολλά και μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Με την άνοδο της χώρας να στηρίζεται στη χαμηλή φορολογία, την προστασία / στήριξη των επιχειρήσεων και την πάταξη της διαφθοράς, όλα δείχνουν πως δυστυχώς ο καθηγητής Χάρρυ Παπαπανάγος θα δικαιωθεί στην πρόβλεψή του ότι «σε λίγα χρόνια ο μέσος Ρουμάνος θα είναι πλουσιότερος του μέσου Έλληνα».
Εμείς οι Έλληνες θα συνεχίσουμε τον δρόμο της υπερφορολόγησης; Ή μήπως μπορούμε να σκεφτούμε πως θα συγκεντρώσουμε τα ίδια / περισσότερα έσοδα μειώνοντας τη φορολογία για αυτούς που παράγουν και δημιουργούν;
* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO), εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομάζας (AEBIOM) και Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας ProAgro (Ρουμανική ΠΑΣΕΓΕΣ).
**Στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 21 Μαϊου στις 12.00 στα πλαίσια του Money Show ο Ηλίας και ο Γρηγόρης Παπαγεωργιάδης θα οργανώσουν την ημερίδα με θέμα: «Ίδρυση Εταιρίας και Επενδύσεις στη Ρουμανία. Εμπόριο, Παραγωγή, Ακίνητα, Ευρωπαϊκά Προγράμματα + για ποιον ΔΕΝ είναι η Ρουμανία». Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για να κλείσετε ραντεβού: [email protected] ή 6979 339400.