Επιμέλεια Δημήτρης Μπέλλος
1. Μαθήματα από το ελληνικό ΥΠΕΞ στη βουλγαρική κυβέρνηση
Μαθήματα για το πώς η βουλγαρική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι επικοινωνιακά πετυχημένη έδωσε εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε στελέχη της βουλγαρικής κυβέρνησης την εβδομάδα που πέρασε στη Σόφια.
Η Βουλγαρία, στο άμεσο μέλλον, θα αναλάβει για πρώτη φορά την προεδρία της Ε.Ε. και για αυτό ζήτησε τη βοήθεια του ελληνικού ΥΠΕΞ και του υπεύθυνου για την επικοινωνιακή διαχείριση της ελληνικής προεδρίας του 2014, Γιώργου Πετρουλάκη.
Στη συνάντηση που είχε σαν θέμα «Το όραμα και τα μηνύματα για μια επιτυχημένη προεδρία της Ε.Ε. Προκλήσεις και δυνατότητες» και στην οποία από βουλγαρικής πλευράς παρευρέθη και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός με αρμοδιότητες τις ευρωπαϊκές πολιτικές και θεσμικά ζητήματα, Meglena Kuneva, o εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών τόνισε ότι για τη Βουλγαρία η μελλοντική προεδρία θα είναι σαν την κατάκτηση του Έβερεστ, αλλά τελικά θα τα καταφέρει, και ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η βουλγαρική κυβέρνηση αρχίζει να προετοιμάζεται τόσο νωρίς, ενώ αναφέρθηκε στα σημεία στα οποία το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη επικοινωνιακή έμφαση στην προεδρία της Ελλάδας και τα οποία ήταν η διαχείριση του θέματος στο twitter, η καλή ισορροπία μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών μηνυμάτων τα οποία ήθελε να τονίσει η ελληνική προεδρία, όπως για παράδειγμα η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, αλλά και στις πολιτιστικές δραστηριότητες που στήριξαν την ελληνική προεδρία.
Από την πλευρά της η κ. Kuneva αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως η Ελλάδα έτσι και η Βουλγαρία να συνδέσει τη δικιά της ιστορία με την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Περισσότερα ΕΔΩ.
2.Τι σκέφτεται η UniCredit Bulbank για το κατάστημα Carrefour και τι η Μαρινόπουλος για την επένδυσή της στη Βουλγαρία
Αφού μέσω της διαδικασίας εκποίησης πέρασε στην κατοχή της το κατάστημα Carrefour στο Mall της Σόφιας αλλά και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της Μαρινόπουλος στο Mall η τράπεζα προχωράει στην επομένη μέρα και στη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το κατάστημα Carrefour μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί στον χώρο, αρκεί η εταιρεία Μαρινόπουλος να πληρώνει κανονικά το ενοίκιο.
Λίγο πιο σύνθετα και όχι διευκρινισμένα ακόμη είναι τα πράγματα για τα άλλα περιουσιακά στοιχεία στο εμπορικό κέντρο, μιας και σε αυτά περιλαμβάνεται και ο χώρος στον οποίον βρίσκεται ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός ολόκληρου του Mall και το οποίο Μall ανήκει στην ιδιοκτησία του ελληνικού επενδυτικού fund Assos Capital. Από την άλλη, ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία Μαρινόπουλος έχει αποφασίσει να μείνει στη Βουλγαρία με 4 καταστήματα, χωρίς να διευκρινίζεται ποια θα είναι αυτά από τα 7 που είναι σήμερα.
Περισσότερα ΕΔΩ.
3.Έργο στα σερβοβουλγαρικά σύνορα ανέλαβε ο Άκτωρ
Η κρατική εταιρεία εθνικών οδών της Σερβίας επέλεξε την ελληνική εταιρεία Άκτωρ για την πραγματοποίηση της κατασκευής του δρόμου από τη βουλγαρική πόλη Ντιμίτροβγκραντ μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Το έργο είναι αξίας 17,2 εκατομμυρίων ευρώ, έχει χρόνο παράδοσης τις 300 μέρες, ενώ χρηματοδοτείται εν μέρει από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Στον διαγωνισμό πήραν μέρος 7 κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη προσπάθεια να ολοκληρωθεί το έργο από το 2011, μιας και στις προηγούμενες περιπτώσεις μία αυστριακή και μία βουλγαρική εταιρεία δήλωσαν αδυναμία εκτέλεσης του έργου λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Περισσότερα ΕΔΩ.
4. Οι Βούλγαροι εργαζόμενοι φεύγουν, Αλβανοί έρχονται
Πάνω από 40.000 Βούλγαροι εργαζόμενοι αναζητούν κάθε χρόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.
Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας απασχόλησης για το 2015, αν και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Trud έχει ακόμη μεγαλύτερα νούμερα.
Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα και τα βουλγαρικά συνδικάτα, 50.000 - 60.000 Βούλγαροι κάθε χρόνο εγκαταλείπουν μόνιμα τη χώρα, ενώ στην Ελλάδα μόνο οι εποχιακοί εργαζόμενοι κάθε χρόνο είναι πάνω από 100.000.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι άλλες πηγές υπολογίζουν σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια τους Βούλγαρους που ζουν εκτός χώρας.
Αυτήν τη στιγμή οι πρώτοι προορισμοί για τους Βούλγαρους εργαζόμενους στη γεωργο/κτηνοτροφία είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, στον τουρισμό η Γερμανία και η Αυστρία, ενώ δυνατότητες αναπτύσσονται στον τομέα της πληροφορικής σε Μ. Βρετανία, Γερμανία και Τσεχία.
Περισσότερα ΕΔΩ.
Την ίδια ώρα, στα τουριστικά θέρετρα της Βουλγαρίας αναζητούν 4.000 εργαζομένους οι οποίοι, λόγω των χαμηλών μισθών, αποφεύγουν να αναζητήσουν δουλειά στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με τους μισθούς εκεί να κυμαίνονται από 200 - 320 ευρώ.
Περισσότερα ΕΔΩ.
Σοβαρότατο είναι επίσης το πρόβλημα στο νότιο μέρος της χώρας και στον αγροτικό τομέα. Η μαζική μετανάστευση έχει οδηγήσει στην έλλειψη εργατικών χεριών για τα χωράφια στην περιοχή του Πιρίν.
Παρ΄ ότι οι μισθοί –για τα βουλγαρικά δεδομένα– είναι αρκετά υψηλοί και κυμαίνονται από 350 - 400 ευρώ συν τη διατροφή, οι μόνοι που εμφανίζονται είναι συνταξιούχοι ή κοινωνικά αδύναμοι.
Όμως αυτοί, επειδή έχουν εξασφαλισμένη σύνταξη ή κοινωνικό επίδομα, μόλις βλέπουν τα ζόρια, παρατάνε τα χωράφια, λένε χαρακτηριστικά αγρότες.
Η κατάσταση μάλιστα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που κάποιοι σκέφτονται να ζητήσουν από Έλληνες συναδέλφους τους από την άλλη πλευρά των συνόρων να τους προτείνουν Αλβανούς εργάτες γης που έχουν εξαιρετική φήμη, καταλήγουν κάποιοι κτηματίες στα βουλγαροελληνικά σύνορα.
Περισσότερα ΕΔΩ.
5. Παρόμοιες τιμές για τους Βούλγαρους τουρίστες στα βουλγαρικά και ελληνικά θέρετρα τον Ιούνιο
Παρόμοια είναι τα πακέτα διακοπών για τους Βούλγαρους τουρίστες σε Βουλγαρία και Ελλάδα και για την περίοδο του Ιουνίου έως και αρχές Ιουλίου.
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Trud, για έναν ενήλικα σε δίκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου ή πανσιόν 3 αστέρων η τιμή για αυτήν την περίοδο είναι 25 ευρώ η βραδιά με πρωινό, είτε σε ελληνικά, είτε σε βουλγαρικά θέρετρα.
Οι περιζήτητοι προορισμοί στην Ελλάδα είναι η Χαλκιδική, η Κατερίνη και νησιά όπως η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, αλλά και η Εύβοια, ενώ στη Βουλγαρία, λόγω των χαμηλών ακόμη θερμοκρασιών, το ενδιαφέρον περιορίζεται στο νότιο μέρος της βουλγαρικής Μαύρης Θάλασσας.
Σημαντικό είναι επίσης ότι στα περισσότερα ελληνικά θέρετρα στην τιμή του δωματίου περιλαμβάνεται και η χρήση ομπρέλας στην παραλία, κάτι που στη Βουλγαρία είναι σημαντικό έξοδο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2015 1,5 εκατομμύρια Βούλγαροι ταξίδεψαν στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να υπολογισθεί με ακρίβεια πόσοι από αυτούς ταξίδεψαν με αποκλειστικό σκοπό τον τουρισμό.
Περισσότερα ΕΔΩ.
6. Νωρίτερα στη Σόφια η Ryanair
Την απόφαση να ξεκινήσει νωρίτερα τη λειτουργία της η βάση της εταιρείας στη Σόφια ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, David O'' Brien.
Ο λόγος είναι το τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά των Βούλγαρων πελατών.
Η εταιρεία είχε αποφασίσει να ανοίξει τη βάση τον Νοέμβριο, αλλά τελικά θα ξεκινήσει 6 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας, με τους νέους προορισμούς στο αεροδρόμιο της Σόφιας η εταιρεία θα μεταφέρει ετησίως 1,5 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ οι 2 πρώτοι προορισμοί που έχει ήδη ξεκινήσει η εταιρεία (Πίζα και Λονδίνο) παρουσιάζουν μεγάλη επιτυχία, με την πληρότητα για την Πίζα να είναι στο 90%.
Ο κύριος O'' Brien αναφέρθηκε και στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Σόφιας τον,ίζοντας ότι το αεροδρόμιο έχει μεγάλες δυνατότητες, αρκεί να μην κάνει τα λάθη στην ιδιωτικοποίηση με αυτά που έκαναν κάποιες… γειτονικές χώρες!
Το λάθος, σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της Ryanair, είναι να δοθεί το αεροδρόμιο σε αυτόν που θα δώσει τα περισσότερα χρήματα και όχι σε αυτόν που θα διασφαλίσει τον μεγαλύτερο αριθμό προορισμών και επιβατών.
Το υψηλό τίμημα θα οδηγήσει τον αγοραστή να ζητάει μεγαλύτερα τέλη, άρα και αύξηση τιμής του εισιτηρίου, κατέληξε ο O'' Brien.
Περισσότερα ΕΔΩ.
7. Ξεκινάνε οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου της Σόφιας
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Τεχνολογίας των Πληροφοριών και Επικοινωνιών της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ivaylo Moskovski, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου της Σόφιας.
Ο υπουργός αναμένει το άμεσο τίμημα να φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ το συνολικό κέρδος για το κράτος για όλη τη διάρκεια της ιδιωτικοποίησης, που θα είναι 35 χρόνια, υπολογίζεται να ανέλθει στα 550 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Moskovski, ενδιαφέρον έχουν ήδη δείξει μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως του Μονάχου, της Φρανκφούρτης και το επενδυτικό fund που διαχειρίζεται το Χίθροου στο Λονδίνο.
Η βουλγαρική κυβέρνηση αναμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε μέρος του τιμήματος να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους των χρεών των κρατικών σιδηροδρόμων καθώς και για την προμήθεια νέων τραίνων υψηλής ταχύτητας.
Τελειώνοντας, ο υπουργός δήλωσε ότι μέσα στον Ιούνιο η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις διαδικασίες και για την αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολης).
Περισσότερα ΕΔΩ.
8. Βουλγαρικοί αερόσακοι στο 90% των νέων ευρωπαϊκών αυτοκινήτων
Το 90% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται σήμερα στην Ευρώπη έχουν αισθητήρες στους αερόσακους που έχουν κατασκευασθεί στη Βουλγαρία.
Αυτό αναφέρει στο πρακτορείο Monitor ο Veselin Iliev, ειδικός στα θέματα εξαγωγών. Σύμφωνα με τον Iliev, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα αυτοκινήτων που εξάγονται από τη Βουλγαρία στην Ευρώπη και στην Κίνα πέρασαν το 2015 στη δεύτερη θέση των βουλγαρικών εξαγωγών, ενώ έχουν περάσει στην πρώτη θέση στις εξαγωγές για το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Αυτό είναι πολύ θετικό, τονίζει ο Iliev, γιατί οι τιμές των πετρελαιοειδών, που έχουν την πρώτη θέση, είναι μειωμένες διεθνώς.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 2015 οι εξαγωγές της Βουλγαρίας έφτασαν τα 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 5,2%, με τις εξαγωγές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων να φτάνουν τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Περισσότερα ΕΔΩ.
9. Επενδύσεις Σαουδαράβων στη γαλακτοβιομηχανία
Την απόφαση τους να επενδύσουν σε συνεργασία με Βούλγαρους συνεργάτες στη γαλακτοβιομηχανία με καθετοποιημένο τρόπο ανακοίνωσαν στην υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων, Desislava Taneva, Σαουδάραβες επενδυτές, των οποίων το όνομα δεν ανακοίνωσε η υπουργός.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, οι επενδυτές σχεδιάζουν να κατασκευάσουν 13 χιλιόμετρα από την πόλη Χάσκοβο σε έκταση 270 εκταρίων καθετοποιημένη γαλακτοβιομηχανία που θα περιλαμβάνει φάρμα με αγελάδες που σε βάθος 5ετίας θα φτάσουν τις 5.000 χιλιάδες, αγροτική γη για την παραγωγή ζωοτροφών, καθώς και εργοστάσιο για την παραγωγή διαφόρων τυριών.
Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων οι επενδυτές θα βάλουν από δικά τους κεφάλαια τα 10 εκατομμύρια, ενώ το βουλγαρικό επενδυτικό σχήμα θα αυξήσει τα ίδια επενδυτικά κεφάλαια. Προβλέπεται η δημιουργία 250 νέων θέσεων εργασίας, ενώ η υπουργός δήλωσε ότι οι επενδυτές μπορούν να στηριχθούν στο κράτος και στους ειδικούς του.
10. Αλλαγές στην αγορά ακινήτων
Την επαναφορά στη… μόδα της αγορά ακινήτου αναδεικνύει έκθεση της Societe General για τη βουλγαρική αγορά ακινήτων.
Σύμφωνα με την μελέτη, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτου, ιδιαίτερα στις πόλεις της Σόφιας, Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), Βάρνα και Μπουργκάς.
Το 80% από αυτούς που ενδιαφέρονται για την αγορά του ακινήτου το θέλουν για κατοικία, το 12% για τα παιδιά τους και το υπόλοιπο 8% γενικά για επένδυση.
Όμως μεγάλο μέρος των ενδιαφερομένων δυσκολεύονται και οι αιτίες είναι από τη μία πλευρά το ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και από την άλλη ότι οι αγοραστές πια έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις.
Οι περισσότεροι ψάχνουν νέα ακίνητα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν η τοποθεσία αλλά και η τιμή.
Πάντως, οι υψηλές απαιτήσεις των αγοραστών αλλά και η έλλειψη ακινήτων με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά έχουν επαναφέρει την αγορά με μετρητά στο χέρι, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Σόφιας έχει οδηγήσει αγοραστές να επιδεικνύουν ενδιαφέρον και για ακίνητα στην περιοχή του Πέρνικ.
Επίσης έχουν αλλάξει και οι τραπεζικοί όροι των δανείων. Πια οι αγοραστές επιλέγουν μικρότερο διάστημα αποπληρωμής του δανείου (10 - 20 χρόνια), ενώ οι μισοί δανειολήπτες επιλέγουν το μέσο ποσό του δανείου να φτάνει τα 10 έως 20 χιλιάδες ευρώ.
Περισσότερα ΕΔΩ.
11. Μείωση του χρόνου έκδοσης βίζας σε Ρώσους τουρίστες
Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η βουλγαρική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει το διάστημα για την έκδοση βίζας σε Ρώσους τουρίστες στις 48 ώρες.
Την είδηση αυτή ανακοίνωσαν από την Ένωση Ρώσων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (Association of Tour Operators in Russia /ATOR), αναφέροντας ότι για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Τουρισμού της Βουλγαρίας θα διαθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών το ποσό των 165.000 ευρώ.
Επίσης, η Ρωσία με τη Βουλγαρία υπέγραψαν σύμφωνο επιμήκυνσης του χρόνου διεξαγωγής πτήσεων τσάρτερ χωρίς άλλες προϋποθέσεις και το οποίο θα φτάνει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.
Το 2015 τη Βουλγαρία επισκέφθηκαν 500.000 Ρώσοι τουρίστες, νούμερο το οποίο είναι 30% μειωμένο με το αντίστοιχο του 2014.
Περισσότερα ΕΔΩ.
12. Προς χρεωκοπία εκατοντάδες μικρές ΑΠΕ
Εκατοντάδες μικρές βουλγαρικές εταιρείες φωτοβολταϊκών είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μετά την περσινή αλλαγή στον κανονισμό ενέργειας, με την οποία μειώθηκε δραστικά η τιμή της μεγαβατώρας (MWh) από φωτοβολταϊκά συστήματα και από τα 280 ευρώ έπεσε στα… 50!
Οι μικροϊδιοκτήτες οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο ζητούν αύξηση της τιμής, καθώς βρίσκονται μπροστά από το φάσμα της χρεοκοπίας, με τον άμεσο κίνδυνο 1.800 άνθρωποι να μείνουν χωρίς δουλειά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της βουλγαρικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, οι 274 μικρές επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών καλύπτουν μόνο το 0,08% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας το 2014 και μια αύξηση της τιμής της μεγαβατώρας δεν θα επηρεάσει πρακτικά την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής.
Περισσότερα ΕΔΩ.