Του Γιάννη Κουτσούκου*
Στο Κεφάλαιο ΙΒ' του πολυνομοσχεδίου των 250 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη κ.λ.π., «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις Δηλώσεις Περιουσιακής κατάστασης», παρεισέφρησε το άρθρο 178(άνευ τίτλου), για να αντικαταστήσει το άρθρο 8 του Ν. 3213/2003 όπως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του άρθρου 1, παρ. 5 του Ν. 3849/2010.
Δύσκολο να καταλάβει κανείς την επιμελώς μεθοδευμένη προσπάθεια απόκρυψης της ουσίας μιας ρύθμισης, με βάση την οποία θα επιτρεπόταν πλέον στα πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες, καθώς το ΠΑΣΟΚ το είχε απαγορεύσει σύμφωνα με τους παραπάνω νόμους.
Στόχος αυτής της μεθόδευσης ήταν προφανώς, η «υποκλοπή» της θετικής ψήφου των Βουλευτών της πλειοψηφίας, οι οποίοι όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, χαμπάρι δεν πήραν για το τι ψήφισαν.
Προς απόδειξη των παραπάνω ισχυρισμών επικαλούμαι πρόσθετα την τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος αφού μίλησε για την διερεύνηση του «πόθεν έσχες», παρέλειψε σκόπιμα να αναφερθεί στην ουσία του συγκεκριμένου άρθρου, παρουσιάζοντάς το μάλιστα ως μία προσαρμογή στην φορολογική νομοθεσία.
Αφού καταγγείλαμε αυτή τη μεθόδευση καλέσαμε την Κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα να αποσύρει την σκανδαλώδη διάταξη και προπαντός αυτό να ισχύει αναδρομικά.
Το δυστύχημα είναι ότι η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά το θόρυβο που ξεσηκώθηκε από τα Μ.Μ.Ε. την προηγούμενη Κυριακή, με εκτενές απαντητικό δελτίο τύπου έφτασε σε σημείο να μας κατηγορήσει γιατί καταψηφίσαμε την σκανδαλώδη αυτή διάταξη και με έωλα επιχειρήματα προσπάθησε να καλύψει τα ανομήματα της.
Όμως μία ημέρα μετά, πανικόβλητη η Κυβέρνηση από την καθολική κατακραυγή αναγκάστηκε, να πάρει πίσω τη σκανδαλώδη διάταξη, καθώς ήταν αδύνατον να δικαιολογήσει για ποιο λόγο από εδώ και πέρα, Υπουργοί και Βουλευτές, θα μπορούσαν πλέον να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες.
Ως κίνηση αντιπερισπασμού και προκειμένου να συσπειρώσει το προβληματισμένο και απογοητευμένο από την Κυβερνητική μεθόδευση στράτευμα, διαμόρφωσε μια αμφιβόλου Κοινοτικής νομιμότητας και προβληματική στην εφαρμογή της διάταξη, καθολικής απαγόρευσης οποιασδήποτε νόμιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας του πολιτικού προσωπικού στην αλλοδαπή. Πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς, πώς γίνεται να ξέχασε άραγε ο κ. Τσίπρας και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μαζί με τη ΝΔ κατά τη Συνταγματική αναθεώρηση του 2008, ομονόησαν και ψήφισαν μαζί την κατάργηση του ασυμβίβαστου μεταξύ Βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας;
Το τραγικότερο όμως είναι, ότι οι αμετανόητοι επιχείρησαν με τις μεταβατικές διατάξεις να καλύψουν εκείνους (που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν) για τους οποίους έγινε η ρύθμιση του Άρθρου 178.
Ωστόσο, η ζημιά έχει ήδη γίνει - παρά το γεγονός ότι μετά τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή υπήρξαν νομοτεχνικές βελτιώσεις που εξέφραζαν ως ένα βαθμό τη βούληση μας, ώστε να μην αρθεί το αξιόποινο για πρόσωπα που εκμεταλλεύθηκαν την νομοθετική ρύθμιση και για τα οποία έγινε το Άρθρο 178 προκειμένου να νομιμοποιήσουν παράνομες δραστηριότητες συμμετοχής σε offshore εταιρείες - καθώς τα δικαστήρια είναι αυτά που κρίνουν τελικά τις ποινικές ευθύνες με βάση την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Γι' αυτό άλλωστε ψηφίσαμε Ναι στην κατάργηση του περιβόητου άρθρου 178 με επιφύλαξη για τις μεταβατικές διατάξεις, γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι καλύπτονται πίσω από αυτές.
Προφανώς, η πολιτική και ηθική ήττα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από αυτή τη μεθόδευση δεν μπορεί να συγκαλυφθεί με κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα και τακτικισμό. Αυτό, γιατί δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν πάντα δίκιο. Δηλαδή και όταν ψηφίζουν και όταν ξεφηφίζουν, και όταν ψήφισαν το άρθρο 178 και όταν το κατήργησαν, και όταν νομιμοποίησαν τη συμμετοχή των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες και όταν μετά την κατακραυγή έκαναν άτακτη υποχώρηση.
* Ο κ. Κουτσούκος είναι Βουλευτής Ηλείας Δημοκρατικής Συμπαράταξης