Παρακολουθήσαμε την πρώτη επίσημη περιοδεία της Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα από τον Τύπο, τις φωτογραφίες και τα σχόλια που δημοσίευσε η ίδια η Προεδρία στα κανάλια της στα σόσιαλ μήντια. Στη Θράκη την οποία επέλεξε για το πρώτο της επίσημο ταξίδι, συναντήθηκε με την Ελλάδα της δημιουργίας, της επιστήμης, της τεχνογνωσίας, με εκπροσώπους της γυναικείας επιχειρηματικότητας που λειτουργούν ως η ραχοκοκαλιά της οικονομίας στις τοπικές κοινωνίες αλλά και με την Ελλάδα της ειρήνης και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως αυτή τεκμαίρεται από το μοναδικό για την Ευρώπη παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
Στεκόμαστε σε αυτή τη δήλωση: «Η δική μας απάντηση απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τον εξ ανατολών γείτονα είναι η Ελλάδα της δημιουργίας, της ισονομίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεργασίας, της προόδου, των ανοιχτών οριζόντων».
Για ένα ακατανόητο λόγο, το μεγαλύτερο επίτευγμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, δεν το υπερασπίζονται ούτε οι ίδιοι οι δημιουργοί του. Και το μεγαλύτερο επίτευγμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας δεν είναι άλλο από τη Γ’ Ελληνική Δημοκρατία που χρονικά ταυτίζεται με τη λεγόμενη Μεταπολίτευση.
Η Ελλάδα είναι η σημαντικότερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου όχι για το ένδοξο παρελθόν της αλλά γιατί είναι η χώρα με την ισχυρότερη και καλύτερης ποιότητας δημοκρατία στην περιοχή.
Το πόσο ισχυρή είναι η δημοκρατία στη χώρα μας αποδείχθηκε την προηγούμενη δεκαετία, όταν δέχτηκε ευθεία αμφισβήτηση από τον όχλο των πλατειών, από την «ανίερη συνύπαρξη» της Άνω και Κάτω Πλατείας Συντάγματος, από αυτούς που στέκονταν κάτω από το πανό με το σύνθημα «Η Χούντα δεν τελείωσε το ‘73», από το παράνομο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, από τις επιθέσεις στον Τύπο και τη Δικαιοσύνη.
Η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία άντεξε και όχι μόνο άντεξε αλλά νίκησε κατά κράτος αυτούς που την αμφισβήτησαν. Όταν ο κ. Τσίπρας παρέδωσε δημοκρατικότατα την εξουσία στον κ. Μητσοτάκη η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία κατέγραψε και τελετουργικά τον απόλυτό της θρίαμβο.
Σήμερα που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες διερχόμαστε μια δοκιμασία όπως η πανδημική κρίση ενωμένοι, πρέπει να αισθανθούμε υπερήφανοι για το γεγονός ότι ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα που σέβεται τα δικαιώματα του ανθρώπου, που ο καθένας μας μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα και να ξιφουλκεί πολιτικά και ιδεολογικά με τον συμπολίτη του με την αντίθετη άποψη χωρίς να φοβάται. Ας αισθανθούμε υπερήφανοι ως Έλληνες δημοκράτες και ας αισθανθούμε μέχρι το τελευταίο μας κύτταρο την αίσθηση της δύναμης που δίνει στον άνθρωπο η ελευθερία.
Τύχη αγαθή για τη χώρα που εκτός από ένα φιλελεύθερο πρωθυπουργό έχει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια Ελληνίδα σαν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου που υπηρέτησε την Δικαιοσύνη με ακεραιότητα, γι αυτό και σήμερα μπορεί να σταθεί απέναντί μας και ως άλλος Περικλής να μας προτρέψει να αντλήσουμε εθνική αυτοπεποίθηση από το γεγονός ότι αυτή η χώρα είναι δημοκρατική και ότι από τη δημοκρατία αντλούμε την ισχύ μας. Βρίσκουμε χρήσιμο αυτά τα λόγια να τα ακούμε πιο συχνά και από τον πρωθυπουργό και από την πρόεδρο. Σίγουρα τα έχουμε ανάγκη.